Csekkadó? Persze, jöhet! Ha megfigyeljük, kb 1 hét alatt lecsengett a felháborodás. Kormányunk megszellőztette, elemzők, bloggerek és némileg a közvélemény ráugrott, 4-5 nap múlva Viktor lenyilatkozta: januártől lesz. Pont, ennyi.

Az újabb okos ötlet: 5 kulcsos ÁFA.

Mert nem a jövedelmet, a fogyasztást kel adóztatni. Más kérdés, hogy a középosztály kivételével mindenkinek rossz irányba változott az adója, de az is 3-4 nap alatt lecsengett. Azt mondták 2010-ben: nem a lakosságot fogják megszorítani. Hát, tényleg, nem jött ide engem senki sem megszorítani, de mindenért többet fizetek, mert a termékre rakódó költségek emelkedtek. Sebaj, ezen is kiakadtunk úgy 4-5 napot, a boltban meg csóváljuk a fejünket a kasszánál, mert megszoktuk, hogy mindig minden drágul. Azon kevésbé gondolkodunk el, hogy miért is drágul. Nem is elvárható, hogy mindenki közgazdaságilag elemezze a bevásárlását, ezt pedig kormányuk professzinális módon kihasználja.

Az ország életének, és így benne a lakosságnak alábbi alapvető gazdasági vezérelvei vannak:

- bevételek;

- kiadások;

- megtakarítás.

Nézzük hát. Bevétel: ország tekintetében a társasági adó 10%-os szintje (500 mill HUF bevételig) majdhogynem lefelezte az állam ezirányú adóbevételeit. Szinte feleslegesen, mert a hazai termékek sajnos már ritkán versenyképesek. A személyi jövedelemadók egykulcsossá tétele nemzetgazdasági szinten nem hozta meg az elvárt eredményt, mert a reális átlagbérek, illetve azok kifizetésének gyakorlata miatt az nem arra a sávra hatott, amire szerették volna. 

Kiadások oldalán állambácsi semennyire sem vett vissza. Ahol elbocsájtottak tucatjával embereket ott biztos, hogy az adott vertikum másik elemében pedig felvettek embereket. Abszolút értékben tehát nem lett karcsúsítva a kormányzati oldal egyik háttérintézménye sem, költség-racionalizálás pedig csak azon intézményeknél ment végbe, ahol a kormány eleve "elsorvasztást" tervezett. Azok helyett pedig új hivatalok nyíltak. Korházak és iskolák államosítása sem fog bevétel-hullámokat generálni, csak kiadásokat. Részvénypakettek és egyéb bravúrok felvásárlása pedig gyakorlatilag a hab a tortán, csak kicsit kesernyés, mondhatni: hiányzik belőle a nafta...

A lakosság kiadásai a kormány kommunikációja szerint csökkentek, csak azt felejtették el, hogy a törvényk T. Házból való kikerülésük után az élet szinpadán szerepelnek, így nem nagyon történik olyan, hogy egy adott termék előállításával/forgalmazásával forgalmazó társaság a megnövekedett költségeit nem hárítja tovább. Nem is várható el, dőreség lenne azt gondolni, hogy a gazdasági élet bármely szereplője eddig olyan haszonnal dolgozott volna, hogy ilyenek beleférnek. Mert nem. Akiknél azt gondoljuk, hogy "hűdemeggazdagodotteddig", azok a volumen, vagy az innováció okán tudtak ilyet felmutatni. E kettő pedig nem a legjellemzőbb vonása a hazai gazdaságnak.

Megtakarításaink pedig sokrétűek, ennek 1 szeletét nézzük most csak. Az, aki bízik az államban, az vesz mondjuk állampapírt. Amennyiben bizalma töretlen, úgy a döntése jövedelmező lehet, ugyanis a mai hozamok olyan magasak, hogy épeszű állam ezen nem szívesen bocsájt ki semmit. Mi megtesszük, mert akkor nem kell IMF. Szólnék, hogy de, ha nem is most, majd akkor, mikor kifizetni kellene a hozamokat. Persze azokat nem egyszerre, egyidőben kell, de a többlet kiadás, amit hozamként állambácsi kifizet, az nem más, mint a mi pénzünk. Tehát a mi megtakarításunkból gyakrlatilag az államnak többlet költség keletkezik. Okos. Tudom, ez erős levezetés, de végsősoron sajnos a dolgok egyszerűségében ez van. Ezért ez a blog neve...

Az 5 kulcsos ÁFA pedig nyilván differenciálni hivatott, azzal, hogy pl az alap élelmiszereknél alacsonyabb kulcsot alkalmaz. Rendben, de azok jellemzően olcsóbb termékek, a drágább cikkeknél előfordulhat ÁFA emelés. Alap cikkekből többet veszünk, drágábból kevesebbet. Az összbevétel változik tehát? Hm... Ugye.

Könyvelési és bevallási szempontból: rémálom.

Lakossági értelmezés szempontjából: hagyjuk is, mert NEM elvárt.

Felháborodási faktor: 5 nap zúgolódás.

Szóval minden abba az irányba mutat, hogy mindenki kezdjen mutyizni. Az "elmútnyócév" során a mutyizás a felsőbb körök kiváltsága volt (tisztelet a kivételnek, mert volt, aki nem játszott ezen a hangszeren), mára azonban kormányunk ezt a "több-pénz-keresési-csalás" szintjéről lehozta a lakosság szintjére, a "hogy-marajdon-pénzem-legalább-mint-amennyi-eddig-volt" irányba.

Tehát azt kell látni, hogy az elmúlt 1 év folyamatai rendkívül kontra-produktívak. A meghozott törények a valóságban pont az ellenkezőjét okozzák, mint amire elvileg szolgálnának. Azért írtam, hogy elvileg, mert a kormány szerint gyakorlatilag is, csak a valóság az csúnya dolog néha, jelen esetben pedig tény. 

U.

 

 

 

Szerző: usual man  2012.04.16. 08:55 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://forditogep.blog.hu/api/trackback/id/tr284452785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása