Van 1 országunk.

Teli elszánt, a magukra, és a környezetükre szociálisan érzékeny fiatallal, akik hajlandóak utcára menni amikor úgy érzik, az uralkodó rezsim épp beleköp a levesükbe, és ez jó. Jó érzés ezt tudni, része lenni egy ilyen társadalomnak. Ezért irigylem a norvégokat, de még a románokat is. 

Mert Magyarországon ez nem így van. 

Nálunk akkor megy 40 év alatti állampolgár az utcára, ha nincs túl hideg, ha valamely rokona vagy haverja beszélni fog valamelyik, az összefogásra teljességgel képtelen teszetosza, maszatoló "ellenzéki" párt színeben. Vagy, ha drágul a net. A drága net. Mert akkor armageddon. Mert világháló nélkül nincs önérvényesítés, nincs szerepünk a társadalomban, ha nem tudjuk posztolni a rántott hús hatását világnézetünkre vasárnap délben, vagy nem tudjuk mindenki tudtára hozni, hogy "Kovács Gábor boldog, itt: Kiskunmajsa Béke Presszó, Csavaros Pisti és Szellemirtó János társaságában".. Az, hogy amúgy a társadalom mai, hazai formájában már nem más, mint Orwell észak-koreai remake-je, csak kevesebb tömeges sírással, az mindegy. 

Az a réteg, akiben viszont még lángol az önérvényesítés, az bizony a nyugdíjas korosztály. Ők nem lacafacáznak. Aki megnézett a lapos képernyőn bármely utcai megmozdulást, az láthatta: kérdezés nélkül, 45-65 év minden súlyával a tudatukon apáink és anyáink korosztálya bizony simán és egyenesen, különösebb piszmogás nélkül üt, csap, tör, ver táskával, szatyorral (értsd: zacskó), mert nem érdekli ami ebből lehet. Nekimegy híradósnak, kiskorúnak, nőnek, bárkinek. Miért?

Mert elhitették velük, hogy amiben most élnek, az úgy jó, ahogy van. A lényeg nem a helyességen van, hanem a hangerőn. Elhitették velük, hogy a hangos jó, hogy amit kapnak pénzt, azt megérdemlik, és ez nekik jár, pedig több járna, mert tényleg megérdemelnék. Nem ezt, nem így. Már túl sok évet kaptak az arcukba helyettük kimondott irányokkal, az elmúlt pár év kivételével nem kaptak igazi figyelmet, most meg hirtelen még pénzt is küldenek nekik, és az újonnan jött figyelem nem rájuk kíváncsi, csak a számukra. A megszámlálható szavazati képességükre. Minden kurzusnak ez volt a célja, a jelenleginek ez sikerült.

Gusztustalan módon játszanak a figyelem igen kivételes ruhája mögé bújva olyanok szociális felelősségével, akiknek már tulajdonképpen nem lenne más dolguk, mint hátradőlve, bízva például bennünk, elhiggyék, letették a magukét. Mindezek helyett kihegyezik rájuk a szónoklat második mondatát a kedves barátaim után rögtön, oldaltól függetlenül, és ezért ők úgy érzik, hogy fontosak. Azok is, de nem így, nem ilyen célra. Ebből az lett, hogy megvalósulni látszik a tökéletes kommunikáció, azaz a "mondom-hiszed-teszed" tengely. Mert aki fontosnak érzi magát, az fontosnak is fogja tartani a mondanivalóját, fontosabbnak, mint másoké. A személyes jelenlétünk, felelősségünk és lenyomatunk súlya független nemünktől, vallásunktól, lakcímünktől. A korunktól pedig pláne annak kellene lennie, mert az évek számával vagy a jó, vagy a rossz oldalon, de hagytunk magunkból. 

Mindezek helyett a még mindig élő, valósnak vélt felelősségükre hivatkoznak. 

Hagytak magukból, letisztulniuk kellene lassan, ehelyett sajnos szűkülni látszik a fontossági sorrendek közötti választás lehetősége, és már jól esik az, ha számukra ismeretlen, de ismerősnek vélt emberek a középpontba helyezik őket, és Itt csúszik el, itt megy félre az egész. 

A szépkor NEM a Szép Kártya egyik szociális zsebe. 

Emberektől szépen lassan, szisztematikusan levenni a valós súlyokat, és ezek helyett "rámondott" igazságokat a hátukra pakolni ide vezet. Ide, ahol az idősek idegrendszere sosem látott mértékben lesz hasonlatos egy szabadon hagyott fogideghez, és jön az ütés, a megélt, instant összeomlás. 

A felelősség nehéz dolog. Nem könnyű megérteni, átadni, csak szavakkal, úgy viszont könnyű. Akik pedig ebben társakká váltak mára, azok a fentiekben leírtak szerint átforgatott nyugdíjasok.

Lehet, ha ez a korosztály lennék, nekem is jól esne, hogy nem csak unokáimra vigyázni, és orvosi rendelőben ülni vagyok jó, és szeretném, hogy leendő örököseim szemében a ketyegő óra helyett valami más is lássak. Mostanában ők kapnak egy nem rájuk illő kabátot, melyben messziről talán jobban látszanak, de a viselete nehéz. Csak akkor fogják ezt igazán érezni, ha leveszik, pedig most még csak épp felsegítették rájuk azt. Azok pedig, akiknek lehetne tenni bármit, hogy ez ne így legyen, megnézik a híradóban a "kommandós nyugdíjast", és annyit mondanak "az igen, láttad ezt, ez kemény!". Aztán átkapcsolnak, mert jön a reklám. 

Hát az éppen a felvételeken látható, támadó nyugdíjast is átkapcsolták. 

Reklám. 

 

 

 

 

Szerző: usual man  2017.02.05. 20:12 19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://forditogep.blog.hu/api/trackback/id/tr1612185040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exterminador 2017.02.06. 11:36:18

Szépkor. Csak tudnám, honnan ered ez az ocsmány, gusztustalan kifejezés.

OkoskaTo:rp 2017.02.06. 11:40:47

@exterminador: A politikusoktól, akiknek szép kort jelent ez az egyben megvásárolható, a döntések következményeivel már nem törődő tömeg.

Sir Galahad 2017.02.06. 12:27:50

A nyugdíjas azért hőzöng, mert rettentően ráér. A fiatal azért nem, mert dolgozik, olykor látástól Mikulásig, közben gyereket nevel satöbbi, tehát nincs ilyesmire ideje.

Örülök, hogy segíthettem egy rejtély megoldásában.

John Doe3 2017.02.06. 12:38:00

@exterminador: Valahol a "nyugger" forrásvidékén keresd.

vanRob 2017.02.06. 12:39:35

@Sir Galahad: Hülyeséget beszélsz. Az idősebb korosztály (mert nem csak a nyugdíjas vonul ki ám) megtapasztalt több kormányt, azoknak minden hazugságával, balfaszkodásával. Meggazdagodásukkal. Csak nekik nem lett jobb, sőt szarabb lett, sőt a gyerekeiknek is szarabb lett. És még van vér a pucájukban, nem az a tesze-tosza mai "értelmiség" akiknek a "mi" az egyenlő a romkocsmás többi "mi"-vel. Mert felelősséget éreznek azokért, akik az életük hátralévő részét ebben az észak-balkáni pusztaságban fogják leélni.
Hát szerintem ezért mennek az utcára.

CyberPunK 2017.02.06. 12:51:52

Volt az a mondás, hogy tetszettek volna forradalmat csinálni. Na, az nekik szólt.

Jolka40 2017.02.06. 14:18:37

@CyberPunK: Most meg az a bajod velük, hogy forradalmat akarnak csinálni. Kellett hozzá az elmúlt 27 év tapasztalata.

Karipapa01 2017.02.06. 14:40:39

@Sir Galahad: Nem segítettél a rejtély megoldásában. :( Nagyon sok fiatal van, aki nem dolgozik, nincs lekötve éa "rettentően ráér". Egyébként tényleg nem a nyugdíjasok, hanem az idős korosztály lett agresszív (vanRob-nak igaza van). Amióta világ a világ, mindig is voltak korosztály-ellentétek. Erre az ellentétre valóban rátelepednek a pártok és mintegy szítják a tüzet a szavazatszerzés érdekében. Különben is ezek az emberek úgy élték idáig az életüket, hogy rendszerváltás rendszerváltás hátán (a Rákosi-Kádár rendszerváltozást is bátran vehetjük rendszerváltásnak), nem volt egy biztos pont, amit magukénak érezhettek volna. Most vénségükre pedig minden határozottan idegesíti őket akár vélt, akár valós a támadás ellenük. Ez már tényleg nem nevezhető "szépkor"-nak.

CyberPunK 2017.02.06. 14:46:08

@Jolka40: Nekem nincs bajom velük. Tüntetgessenek, majd megunják és hazamennek.

Engem baromira nem érdekel az a korosztály, amelyik nem volt kíváncsi arra, hogy kik és mit jelentgettek róluk, sőt tapsikolva szavazgatnak a régi rendszer képviselőire. A mi korosztályunk meg szarik bele és lelép a francba.

Lehet köpködni.

Karipapa01 2017.02.06. 15:21:09

@CyberPunK: Látod mit írtál? És csodálkozol azon, hogy az idős ember megsértődik és agresszív lesz? Ráakasztasz egy korosztályra egy sztereotipiát, közben eszedbe nem jutna az, hogy a te korosztályod csak azért létezik, mert az idősek gondoskodtak rólatok (mint korosztály).

Sir Galahad 2017.02.06. 15:22:40

@vanRob: @Karipapa01: Nem tudom, igazam van-e, de tapasztalatom szerint az idősek és a nyugdíjasok halmaza nagyjából egybeesik. Kevés olyan időst ismerek, aki nem nyugdíjas és viszont. Az igaz, hogy vannak fiatalok is, akik ráérnek, mert nem dolgoznak, de jóval kevesebb nem dolgozó fiatal van, mint nyugdíjas (idős). Szerintem ha lenne értelmes elfoglaltságuk, nem tüntetni járnának ők se.

CyberPunK 2017.02.06. 15:23:08

@Karipapa01: Tényeket közöltem. Tudod vitatni őket?

Karipapa01 2017.02.06. 15:46:11

@Sir Galahad: Félreértetted. Itt nem a tüntetésről van szó! Tízmillióan élünk ebben az országban és tízmillió elképzelésünk van a jövőről. Ez nem hiba, sőt talán kialakul valami konszenzus is. Itt arról van szó, hogy miért lettek ennyire agresszívek az öregek. Már nem csak vitáznak, hanem sok esetben fizikailag támadnak is. Elszakadt a cérna. Jobban védi a csirkefarhátat mint a kutyája, mert nem hisz abban, hogy a jövő héten akár karajt is ehetne. És sok politikus ezt használja ki.

CyberPunK 2017.02.06. 15:57:57

@Karipapa01: ő szavazta meg, akkor meg mitől védi? Sokadik választás óta megy a mantra, hogy a választásokat a nyugdíjas generáció dönti el, őket lehet szavazatvásárlásra felhasználni leginkább. (Igen, a romákat is, de azok nincsenek annyian) Szóval akkor kivel szemben megy az agresszív fellépés? Vagy mondjuk ki, hogy az öregek idióta csürheként viselkednek?

Amúgy elnézve a "tömegeket" a tüntetéseken, itt még mindig a népesség egy igen kis hányadaról beszélünk, azon belül is egy kis hányad agresszív, arra meg már simán rámondható, hogy szimplán egy idióta aki épp ráért.

Jóska Pista 2017.02.06. 16:03:46

Az öregek valahogy jobban tudnak gyűlölködni. Ismerőseim között a vér-fideszesek és -szocik az öregek.

Karipapa01 2017.02.06. 16:22:10

@CyberPunK: Ne mondjuk ki! Az időseket lehet legjobban megvezetni. Megvesz egy ötvenezer forint értékű masszázsfotelt, ha ellentétképpen örökéletet ajánlasz neki. Az összes vagyonát, ingatlanát felajánlja a kölcsön fejében pedig tudja, hogy úgysem tud törleszteni. Majd ha megöregedsz, megtudod :(

Sir Galahad 2017.02.06. 16:32:25

@Karipapa01: Igen, de aki nem ér rá, az nem meg ki a térre verekedni, mert van jobb dolga is. Le kéne őket kötni valami értelmes dologgal, a civakodással úgysem érnek el semmit.

Karipapa01 2017.02.06. 17:07:37

@Sir Galahad: Hát persze, hogy nem! Igazad van! Ez nem megoldás semmire, mert csak jobban szítja a gyűlölködést. Mint ahogy fenntebb is írtam: a genrációk közötti probléma nem újkeletű. És sajnos a mai élet nem támogatja a toleranciát. Nincs rá idő. Ezzel nem azt mondom, hogy hagyni kell a tombolást, csupán csak azt szeretném elérni, hogy ne a "főbelövés" legyen az első gondolat.
süti beállítások módosítása