Ebben a rövid kis elbeszélésben két ember története meséltetik el, mindennemű célzás, összehasonlítás, ujjal mutogatás, vagy bármilyen más kellemetlenséget okozó utalás árnyékától mentesen. Mert a mi kis hazánkban (kleines Haus, mein Schatz - a szomszéd nénim szerint) semmi sem ismétlődik, semmi sem ugyanaz, és ha mégis, hát akkor sem. Persze szólhatna Margó nevű hölgyekről is a cím alapján, de akkor semmi értelme sem lenne az egésznek

1991-et írunk. Kis kocsma egy reprezentatív környéken, ahol 23.00 után a prezentációt leginkább minden más beelőzi, a sötét fák árnyékából pedig közepesen, de leginkább tisztességesen megittasodott férfiemberek lépnek elő annak érdekében, hogy hazavezető útjukat minél több igazsággal és mély mondanivalóval világítsák meg, jellemzően párosával, némely esetben hárman vagy négyen is. Vélemény-hordák.

A mi esetünkben két ember, jelesül Alfonz és Péter léptek ki éppen az utcára a nekik már kissé meredek lépcsőn túljutva, s beleszagoltak az orrot metsző hideg pesti éjszaka ködébe. Teljesen ellentétes irányban laktak, de megállapodtak hamar, a két címtől egyenlő távolságra húzott választóvonal mentén kísérik egymást egy darabig. 

- Mondd, Alfonz, Te hitted volna? 

- Mit kedves Péterem?

- Hát, hogy nem ez a lendületes, fiatal, demokrata, ugyanakkor liberális Viktor nyer a választásokon. 

- Nem, ezt tényleg nem hittem volna. Azt viszont tudnod kell, hogy fog még nyerni, én mondom neked!

Ekkor amolyan hopp-alapon előugrott egy Fata Morgena (a helytelennek tűnő "e" betű itt a holnapra utal - a szomszéd nénim szerint). Azt mondta a két vidám barátnak, hogy ha gondolják, haza reppenti őket tüstént sebességgel, annyi lenne csak a személyes kérése, hogy ugorjanak már el 2016 január elejére, ugyanide, és nyissanak meg egy webes hírportált. Az utolsó két szót a cimborák nem értették, de belementek az alkuba. Hopp, és lőn 2016.

Fata Morgena elébük tett egy lapos világító valamit, és megesküdött, ez a jelenről szól. Péter és Alfonz, akik maguk is voltak már fogorvosnál, tudták, van az a pillanat, mikor lehet hinni fehér ruhás embereknek, pláne, ha két szóból áll a nevük. 

Alábbi mondatokat olvasták Morgena világító könyvborítóján:

"A miniszter családja háromnegyed milliárd forintért vett földet" - Te, Morgena, nem kérdezték honnan a suska? Vagy ez 2016-ban normális és elfogadott? - "Az........" - felelte Morgena. 

"Honnan a tőke minderre? - az érvényes törvények szerint ezt nem kérdezhetjük"- Te. Morgena, akkor mit kérdezhetnek? - "Hogy van, nem fázik?" - felelte Morgena. 

"A miniszterelnök szülőháza mellé épített stadionhoz már lehet, hogy nem csak kisvasút fog vezetni!" - Te, Morgena, ennyire jó lett megint a  magyar foci? Wembley? 3-6?" - "Nem, csak erősen sütötte a Nap a konyhaablakot" - felelte Morgena.

"Az EU visszakövetel pénzt Magyarországtól, mert a kivizsgálásra szánt összeget is elloptuk" - Te, Morgena, beléptünk az EU-ba?! - "Be, Péter, be. Örültek is ennek a többiek. Régebben. Most az ő pénzüket költjük családokra. Illetve nem, úgy értem majdnem mindenkire. Illetve......na, Péter, Alfonz nem alszik?!" - felelte Morgena.

"A közbeszerzések nyertese már nem Simicska Lajos" - Te Morgena, ez tényleg AZ a Lajos?! Hogy kell érteni, hogy már nem ő?! Más?! ...de hát ez közbeszerzés, vagy? - "Péter, az anyád úristenit.....hány éves vagy???!?" - felelte Morgena.

Ekkor Morgena egy MTI felirattal ellátott lapot nyitott meg Alfonz és Péter előtt, akiknek mindegy is volt, már csak arra törekedtek, hogy a sok tágra nyitott szemekkel eltöltött perc miatt a szálló por ne karcolja meg a pupillájukat túl mélyen. A két jó barát ezen a lapon csak olyanokat olvasott, melytől megnyugodtak. Sőt. Mosolyogni kezdtek. Büszkének érezték magukat. Nagyot dobbant szívük. Lelküket meleg méz öntötte el. Azt kérték Morgenától, hadd maradjanak itt, mikor megtudták, ez az egyetlen hivatalos magyar hírforrás, a többi gyakorlatilag kabaré. 

Morgena, mert Fata is volt, azt felelte erre: "Péter, Alfonz, azt kell mondjam Nektek, hogy sajnos nem maradhattok. Megkaptátok azt az esélyt, de CSAK Ti ketten, hogy ennek tudatával menjetek vissza 1991-be. Éljetek át mindent, ami attól az évtől máig, 2016-ig vezetett, majd kíváncsi vagyok, hol találkozunk újra, itt, ezen a napon, 25 év múlva."

...eltelt a 25 év. Péterről azt mesélik, hogy egy távoli dunai szigeten látták valahol Leányfalutól nem messze. Táblákat metszett fakéregből.. Próbálgatta őket, mikor fognak világítani.

Alfonz politikai kabarékban tűnt fel az utóbbi időkben. Erősen jobboldali beütésű vicceket sütött el válogatott közönség előtt. Jól megy neki állítólag, bár, nem szeret senkivel beszélgetni a fellépésein túl. Pár hónapja látták Sztálingrádban. 

 

Azt nem tudni, aznap este Fata Morgena hazakísérte-e a két jó barátot, vagy csak simán hellót intett nekik. A történet szempontjából talán mindegy is. 

 

U.

 

 

 

 

 

Szerző: usual man  2016.01.26. 19:17 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://forditogep.blog.hu/api/trackback/id/tr88318180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása