Nem is tudom hirtelen, mit mondjak…. Emlékszem, nem is oly régen még volt a focivébének íze, bukéja, sármja. Vártuk, izgultunk, néztük a meccset, és felháborodtunk úgy kb 5 – 10 percig, hogy ha egy bíró tévedett egy nagyot. Vissza volt lassítva, és akkor anyáztunk, és léptünk tovább.


Az idei vébé, bár még nincs vége, számomra nem a fociról szólt. Minden meccsen azt sasoltam, hogy mikor és mekkorát téved majd a spori, és akkor abból mekkora botrány lesz. Elveszett a foci íze. Nem arra emlékezünk, hogy melyik meccsen ki mit csinált, cselezett, vagy lőtt, nem. Arra, hogy mekkorákat tévedtek a sporik. Mert sajnos annyit tévedtek, ami már „médiacirkusz” nélkül is sok. Meccsek sora dőlt el miattuk, mert valahogy mindenbe be akartak avatkozni. Olyanok voltak, mint a forma 1-ben a mintázott gumik. Forognak, meg tapadnak is picit, de nem az igazi.


Azt éreztem végig a meccsek alatt, mintha a vébé előtt kaptak volna körlevelet/oktatást, hogy miket kell azonnal befújni. Meg azt éreztem, hogy ezt a csapatok mind tudták előre. Szinte nem volt olyan beívelés az 5-ös környékére, amit ne fújtak volna le egy nevetséges testi „küzdés” okán. Azonnal bevettek minden színészkedést, kamuesést, hasonlókat. A játékosoknál nem 5 % volt a színészkedés aránya a fociban, hanem 50%. Mintha ez a taktika része lett volna, és a bírók ehhez asszisztáltak, szinte szolgaian.

Megölték ezzel a vébé igazi ízét.


Mert egy-két lest benézni be lehet, és még a 22 centis les sem érdekel. Kicsit lehet vitázni rajta, de amit a bíró fúj, az van. De hogy ez előre, mint egy csapatszintű utasítás legyen…


Mi volt ezzel a sporiszervezet célja? Óvni a játékosokat? Uraim…. Annyit értek el vele, hogy minden védő eleve eldobta magát beíveléseknél. Ha csak elfutott a támadó a védő mellett, már nézte hogy tompítson. Szomorú. Gondoljanak bele, hogy ez a fajta bíráskodás, az angol bajnokságban mit eredményezne….? Elolaszosodna és elspanyolosodna a dolog.

Nem erre hegyezném ki a dolgot, de egyetlenegy bíró volt, aki a régi alapokon vezette a meccseit, és láss csodát, ott a foci volt a szereplő. Alig volt megszakítva a játék, és érdekes módon, még a vesztes csapat is dicsérte őt. A nyertes neve:Kassai Viktor.

Aztán már olvasni „szakértőket”, akik lehúzzák. Hát kérem, el lehet menni melegebb égtájakra okoskodás helyett. Meg kell nézni a statisztikákat, hol mennyit állt a játék, és mennyien sérültek meg komolyan. Hát meglepő, hogy egyikben Kassai az első (folyamatos játék), kettőben „utolsó” (legkevesebb komoly sérülés és sárga). Na.


A bíró a főnök a pályán, és nem a gonosz, akit meg kell a játékosnak fenyíteni, és meg kell próbálnia átverni. A játékkal kell foglalkozni, nem azzal, hogy mennyire etetem meg a bírót. Ebben eddig a spanyolok és a portugálok voltak elől, idén még bejött melléjül Olaszország meg Franciaország. Akik picit fociztak is a spanyolok, ott is vannak, ahol kell. Bármennyire is fáj nekem ezt kijelenteni..   :-)

 

U.

Szerző: usual man  2010.07.08. 18:20 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://forditogep.blog.hu/api/trackback/id/tr562139038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása