Nem kívánok n-edik vértől csöpögő anyagot írni arról, hogy mi is a szlovák nyelvtörvény lényege, oka, szellemisége, értelme, stb stb. Már én is unom. Csak akit érint, az nem unja. Így végül is én sem..... Hát akkor, írjuk ki mi bensőnket nyomja.

De azért játszunk el a gondolattal, hogy mit is jelent ez valóban. 

Az Európai Únió alaptézisei, iránylevei között ugye megtaláljuk azt a "néhány" passzust, ami a a szabad mozgásról szól, lett légyen az munkaerő, maga az ember, vagy akár a tőke. Meg ezen kívül van olyan passzus is a nagy "alapító könyvben benne", hogy a nyelveket az adott államok persze beszélik, szabályozzák bizonyos határokon belül, de kirekesztés vagy megkülönböztetés alapja maga egy nyelv nem lehet. Szlovák testvéreink az EU tagjai. Mi is azok vagyunk. Akkor?! - lehetne ez a rövid de egyszerű kérdésem azzal kapcsolatban, mit gondolok a mai magyar-szlovák; szlovák-magyar helyzetről. És ez jellemezné is azt a kis "világot", ahol ők és mi élünk itt a nagy EU szélei felé.

De nem teszem fel ezt az egyszerű kérdést, mert az túl kényelmes lenne.

Azt viszont megkérdezem, hogy ha például egy idős asszony elmegy orvoshoz Szlovákiában, egy magyarul beszélő orvoshoz, és azt mondja az orvosnak, akit annak gyerekkora óta ismer, hogy "Jaj drágaságom, annyira hasogat tegnap reggel óta a derekam, mikor gyúrom a rétest, nem nézné meg mitől, drága lelkem?". Erre az orvos, aki szintén ismeri a magyar nyelvet mert magyar származású, három lehetőség közül választhat.

1. - Válaszol szlovákul, ez a törvényes. Erre szegény Irma néni nem tud mit mondani, mert nem érti nagyon, a férje ugyan szlovák volt de szintén magyar származású, így ő tudott magyarul, és ezért magyarul beszéltek leginkább...  Így Irma néni háta fájni fog még picit, sőt, sokat, leginkább a sírig.

2. - Válaszol magyarul, ez a törvénytelen (persze csak akkor, ha az adott helyen a magyarul beszélők aránya nem éri el a 20%-ot - csak nekem van olyan érzésem, mintha hízók lennénk, és statisztikákat vezetnek rólunk?). Ekkor Mari néni megörül, de a lelkiismeretes asszisztens a rendelőben ezt jelenti, persze baráti alapon, ezért az orvost megbüntetik (!), Mari nénit meg szintén.

3. - Válaszol latinul, mert ezt nem szabályozza törvény, csak az, hogy Mari néni mennyire van a toppon az orvosi latin kifejezések cseppet sem egysíkú ám annál unalmasabb világában.

 

Tehát az a helyzet T. Olvasó, hogy jelenleg a latin, ami egy holt nyelv, az törvényes odaát, a magyar pedig csak 20% felett. Hát ez pikáns. Nem érzem magyam holtnak, kifejezetten állíthatom, hogy amikor beszélek,  sem én, sem a nyelvem nem holt.

 

Persze azért itt álljunk meg egy pillanatra, és nézzünk magunkba. Nem tudjuk ugyanis azt állítani magunkról, még itt a szűkebb közép-kelet-európai környéken sem, hogy mi, magyarok, valami húdejajde szimpi srácok lennénk. Mert nem vagyunk azok. Sok, sőt számtalan esetben hibáztunk már eddig a történelemben, néha véletlenül, néha direkt, néha csak úgy voltunk "kevésbé korrektek" szomszédainkkal. Többek között ezért cserébe meg is kaptuk a magunkét már párszor, néha nem is kis horderejű történelmi szerződések, paktumok, diktátumok, uralmak, egyebek formájában. Ezt csak azért akartam itt kiemelni, mert alapvetően 2 fajta népcsoporttal lehet azt csinálni, amit mi most tapasztalunk északi szomszédainktól: azzal, aki hagyja, és azzal, aki megérdemli. Mi ebből az egyik már vagyunk, mert hagyjuk. Továbbá sajnos picit meg is érdemeljük. Pontosabban a "nem engedlek be a kertembe" részt inkább, mint a nyelvünk korlátozását, mert ez utóbbit semmilyen módon nem érdmeljük meg. Mert szerintem ha például Sólyom úr (akinek kitiltása azért elég erős tett volt, sőt) meghívott volna 1, azaz legalább egy darab helyi politikust, mint ahogyan ezt ilyen alkalmakkor szokták, akkor biztos "beengedik"..... (azért ezt így leírni is morbid, egy köztársasági elnökről van szó, és ez jellemzi a stáb professzionalizmusát...senkinek nem jutott ilyen eszébe?).

Mert mi annyira de annyira rendesek vagyunk, hogy az csak na, és úgy gondolom egyébként, hogy a hazánkban élő kissebbségek tekintetében szinte példaszerűen járunk el.

Van ilyen jellegű rádióműsor? Van.

Van ilyen jellegű tv műsor? Van.

Mindkét esetben rendszeresen.

Vannak nálunk a különböző nemzetiségeknek ünnepük, fesztiváljuk, stb stb? Van. Olyannyira van, hogy azokon együtt mulat magyar, szerb, román, sváb, szlovák, stb stb. És jól érzi magát.

 

Miért érzem azt, már megint, hogy a honi külpolitika adja kifelé a "minden a legnagyobb rendben" promót, miközben az rúg belénk körülöttünk, aki épp arra jár -- már ha van kedve...

 

Sokat hibáztunk az évek során, és nyilván "nur so" ilyet nem csinálnak senkivel. Pláne nem egy nemzettel, nem egy köztársasági elnükkel, és főleg nem egy nyelvvel.

 

Tehát szerintem a következő "tesztet" futtassuk már le a külpolitikai szokásrendszerünkben:

- jól kommunikálunk kifelé?

- tiszteljük a nemzetiségeket odakint is, ahol azok "főnökei" igazán érzik azt, és nem csak itthon tesszük meg, tévé és rádió műsorokkal?;

- a nemzetközi politikai etikett (az elfogadottra gondook, nem a sajátosságára, hogy az jó-e vagy sem) szerint járunk el külföldi útjaink során?;

- tettünk már bármiféle határozott lépést ilyen esetben nemzetközi fórumokon (nem arra gondolok, hogy egy osztályvezető ír egy e-mailt a szlovák kollégájának)?;

És főleg: volt valaha valaki, aki kiállt ITTHON a magyar nemzet elé, és elmondta, hogy "srácok, a nyelvünket külhoni magyarjanknak megtiltani szörnyű, elfogadhatatlan, és érthetetlen tett. Ezért mi határozott, de etikus és világos lépéseket fogunk tenni azért, hogy jogorvoslathoz jussunk. Ugyanakkor meg hadd mondjak néhány szót, miért is nem vagyunk annyira szimpik sokaknak, és kérem, ezt gondolják végig nyitott szemmel, és főleg füllel meg aggyal".... és akkor mesélne egy fél órát, vagy talán egy teljes órát is, és a hallgatóság meg elgondolkodna egy kicsit.

 

És végül gondoljunk bele az alábbi szituációba:

APEH iroda, Budapest, 2009.

Bemegy egy angol-magyar kettős állampolgár, segítséget kérni egy vitás ügyben. Nem annyira érti a magyar adónyelvet, de szerencséjére az előadó beszél angolul. Nem perfekt, de beszél. Ez hamar ki is derül, de mikor az angol-magyar; magyar-angol úriember már felsóhajt, és azt mondja, hogy:

- Oh! Thanks god, you are my man! I'm so lucky that I've found you, so we can speak English, and I will finally understand these papers...és mosolyog.

a tudatos adóügyi munkatárs összevonja a szemöldökét, és azt mondja:

- Nem képzeli uram?!? Tudtommal a hazánkban élő angolok nem érik el a lakosság 20%-át, még az amerikaiakkal együtt sem, tehát kérem, fejezze ezt be, különben nyelvtörési bírságot leszek kénytelen kivetni. Ellenben mert mi felkészültek vagyunk, engedje meg, hadd ajánljam Önnek Taxus Maximus Péter kollégámat itt a C4 ablaknál, ő perkeft latin, és mert a latin holt nyelv, azt nyugodtan használhatják......

 

Good bye.....akarom mondani 20% good és 20 % báj......mert fentebb egy kicsit már van nyelvtörési bírság...

 

Szerző: usual man  2009.09.03. 15:09 73 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://forditogep.blog.hu/api/trackback/id/tr621357770

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Cirkusz 2009.09.03. 19:31:57

Most, hogy mindenki el van foglalva a pazarló hazai intézményeinkkel, korrupt és hozzá nem értő vezetőikkel, szeretném megragadni az alkalmat, hogy véleményt formáljak egy ezeknél sokkal pazarolóbb és bénább szervezetről.  Úgy hívják, hogy Európai...

Trackback: Cirkusz 2009.09.03. 19:31:42

Most, hogy mindenki el van foglalva a pazarló hazai intézményeinkkel, korrupt és hozzá nem értő vezetőikkel, szeretném megragadni az alkalmat, hogy véleményt formáljak egy ezeknél sokkal pazarolóbb és bénább szervezetről.  Úgy hívják, hogy Európai...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ibanez 2009.09.03. 17:34:17

jójó, oké ez a post, de valamit nem értek. a témában írók gyakran kifelejtik, hogy tótocskáink elnöke kifejezetten szabin volt aug. 21én, a többi meg még előtte beszólt: majd elmennek szt. istvánt avatni, ha előbb cirill&metód szobor lesz komáromban...
szerintem ezt a szálat jobban ki kéne fejteni - már ha igaz, ugye...

sólyom ott szúrta el, hogy nem ment át.

ZolaTeso 2009.09.03. 17:41:27

Göncz Árpi bácsival miért nem történtek ilyenek? No de mindegy is... Tetszik a post mellesleg :)

Leonce 2009.09.03. 17:48:43

Nekem is tetszik, nemcsak okoskodás, hanem tapasztalati "tudás" is áll a cikk mögött.
Abban egyetértek, hogy ne hagyjuk a nyelvtörvényt. Az elkeserítő nálunk, ha az egyik oldal /bal-jobb közül/ aki épp nincs hatalmon, örül, ha Magyarországot kudarc éri, hisz majd ezt felemlegethetik. Az ilyenek sosem érdemelnek hatalmat, az ilyenekre szavazni bűn, hisz az ilyenek nem szeretik a hazájukat, nem fáj nekik, ha az ország érdeke sérül.
Másik elkeserítő: nálunk a 2, 8%os tejet kifogásolta az EU, meg minden szir-szart át kellett alakítani, de ez belefér...hát én Brüsszelbe is szerveznék egy tüntetést.

delano 2009.09.03. 17:51:25

"I will finally understand this papers"

A 'this papers' nem igazán jó. Vagy this paper, vagy these papers.

Jó a cikk, csak kötekszem feleslegesen.

Yakk 2009.09.03. 17:52:00

Ahhoz képest, hogy még 1-2 éve azt hallottam, hogy a tótoknál is valaki felvetette, hogy végül is Aug 20. az nekik is lehetne nemzeti ünnep, mert végül is Szt István a tótok felmenőinek a királya is volt - hát innen nézve igen sokat romlott a helyzet...

Bret 2009.09.03. 17:58:23

dr. Sólyom miért is nem ment át, ha már a határig elment?

- Ha átmegy és minden lezajlik rendben, oké
- Ha atrocitás éri, az már túlmegy azon a határon, ahol az EU vagy bármi távolról tudja nézni

* Vagy maradt volna otthon a Mr. Prezident. Akkor meg nincs botrány

És igen: vajon Göncz Árpád miért tudta ezeket a dolgokat elegánsan megoldani? Sólyom már alkotmánybírának is fafejű volt, hiba volt egy sokkal nagyobb diplomáciai érzéket kivánó posztra megválasztani...

Halál Bika 2009.09.03. 18:00:18

Ha bemegyek a magyar nagykövetségre Szlovákiában, akkor ott beszélhetek a nagykövettel magyarul?

Big-B 2009.09.03. 18:00:41

Hát ez nagyon egyszerű. A szlovákiai magyarok nevezzék el a "magyar nyelvet" mondjuk "latin nyelvnek", és beszéljenek továbbra is úgy, ahogy eddig. Ha valaki megkérdi, hogy mégis miért beszél magyarul, csak annyit kell válaszolnia: "Latin ez, csak szar az akcentusom"

magyar állampolgár 2009.09.03. 18:01:24

@ZolaTeso: Hát ezt sem tudod? Mert ő zsidó. És nekik mindent lehet.

Hungeralien 2009.09.03. 18:06:29

@magyar állampolgár: Akkor már értem a Sólyommal miért történnek ilyenek. Mindig a melegekkel van a gond :)

usual man 2009.09.03. 18:15:24

delano!

Köszönöm a javítást, átírtam!

usual man 2009.09.03. 18:22:15

Amúgy pedig kösz mindenkinek a kommenteket, ha van időtök/kedvetek olvassátok el a többit is, vagy néhányat, és véleményezzétek.

Köszi,

Szép estét!

usual man

Blog.hu-s nickname 2009.09.03. 18:26:01

Igazából, megértem, hogy az EU nem akar csip-csupp nemzetiségi, illetve nyelvhasználati dolgokkal piszmogni. Teljesen igazuk van, ez 'rangon' aluli.
.
Javaslom, hogy Magyarországon tiltsuk be a német, francia angol, stb... nyelv használatát, kiváltképp a turisztikai helyek környékén. Aki mégis nyilvános helyen így szólal meg, büntessük meg keményen!
.
Szerintem teljesen jogos...
.
(Bár már a - jelképes - 100 Ft-os büntetés is elgondolkodtatná az EU-t.)

ibanez 2009.09.03. 18:29:02

@ZolaTeso: eszébe nem jutott volna avatgatni... egyébként is önálló gondolatok nélkül létező szadi-báb volt, pont mint a lánya.

Alf (törölt) 2009.09.03. 18:29:48

amúgy sólyomék, azaz a magyar külügy megkerestek vezetőket, de nem kaptak 1 hónap alatt semmilyen választ. Nehéz meghívni valakit, ha nem akarja, hogy meghívják.

ibanez 2009.09.03. 18:31:47

@Blog.hu-s nickname: egy fél szezonra megoldaná a diplomás-munkanélküliséget - bár mondjuk cserébe kapnánk vendéglátós-munkanélküliséget. :)

ibanez 2009.09.03. 18:32:41

@Alf: hja, ezt hánytorgattam ott az elején, de vmiért gönczözni kezdtek a kedves olvtársak.

Ms. Mazsola · http://msmazsola.blog.hu/ 2009.09.03. 18:32:45

Érdekes poszt, azt hiszem javarészt bólogatni tudok csak...
Annyit hozzáfűznék, hogy szerintem Sólyom nagyon jól tette, hogy a diplomáciai kitiltás után nem ment át Szlovákiába. De ez nem igazán a cikk főtémája, és már elrágódtam itt ( msmazsola.blog.hu/2009/08/22/politika_szlovakia_vs_solyom ) rajta. Elnézést, nem reklám, csak nem akartam trackback-elni.

Blog.hu-s nickname 2009.09.03. 18:33:46

@ibanez: A 100 Ft-os bünti, nem okozna turista-csökkenést, szerintem, meg többet is hozna! Milyen móka lenne!! Szuvenirként hordanák haza a büntetőcetliket az emberek.
.
Inkább beindulna a turizmus. Lásd pl.: katasztrófatrurizmus!! :-)

Hatványpatkány 2009.09.03. 18:35:35

Az " Únió ..iránylevei" helyett javasolnám az "Unió ... irányelvei" használatot.
Bár ez az "iránylevei" tetszik, mert érdekes asszociációkra ad lehetőséget

Hungeralien 2009.09.03. 18:37:29

Gyerekek! Megvan a megoldás! Két legyet egy csapásra!

Tiltsuk be a szlovák rendszámú autókat :)

ibanez 2009.09.03. 18:42:19

@Blog.hu-s nickname: éppenséggel - ha tudnánk elég viszonylag jól beszélő diplomás munkanélkülit csatasorba állítani - akkor még egzotikumként a bírságoltak is kaphatnának pl. egy emléklapot, plakettet vagy ilyesmit annak örömére és döbbenetére, hogy ilyen-olyan nyelvhasználatért megbüntették őket. ezek a nyelvőrök szépen elmondanák nekik h mire is ez az egész, fotó, elizabetbrücke, emléklap-átadás...

lehetne zorkó-alakulat is: az éttermek étlapjait még egy ezresre is be lehetne fenyíteni és bezúzásra kötelezni. :))))

kamasuka 2009.09.03. 18:51:43

@ZolaTeso:
Mert azok embere volt akik a mostani problémát a balfaszságukkal gerjesztik? kb.

ibanez 2009.09.03. 18:52:17

@burqus: megnéztem. szegény nyomoroncok a hármashalom zöldjét átfestették kékre.
rettenetes komplexusaik lehetnek szegényeknek...

2009.09.03. 18:54:47

@ZolaTeso: azért mert göncárpi egy faszopó akártsak anyád. : )

Geroj (törölt) · http://komaromiblog.com 2009.09.03. 18:55:17

Hahó! Egy nagy tévedés van a bejegyzésben! Nem Sólyom Lászlónak kellett volna meghívnia a túloldalról valakit, mert Sólyom ugyanúgy meghívott volt. A helyi szervezőknek kellett volna gondoskodniuk szlovák meghívottról, ezzel alaposan kifogták volna Ficoék vitorlájából a szelet.

ibanez 2009.09.03. 18:58:55

pl. ilyenek miatt élezik fickóék a helyzetet:
A tervezetthez képest háromszoros lesz a szlovák deficit
2009. szeptember 3. 17:40

aztán a libatolvaj keménykedni kezd, előhúzza a nackós kártyát. úgy kell nekik mint egy falat kenyér.

burqus · http://wangfolyo.blogspot.com 2009.09.03. 19:04:52

@ibanez: huh, ezt észre se vettem. Írd be a poszt alá kommentbe, legyen a te érdemed.

ibanez 2009.09.03. 19:11:19

@burqus: :) fűzd bele nyugodtan a cikkbe!

syracusa 2009.09.03. 19:11:44

Érzelmileg dühítő ez az egész, de a valóság az, hogy a törvény szerint Mari nénit nem büntetik, ilyet a törvény egyáltalán nem tartalmaz, "csak" jogi személyre ír elő szankciót; azt sem azonnal, hanem írásbeli figyelmeztetés után. És nem mellékesen, sőt: a tv 9.§. (1) bek. kivételként említi az egészségügyi és szociális intézményeket, így e tv 9a.§. alapján a - bírságokat egyébként kiszabó Kulturális Minisztérium bírságot ott (ti kórházban, rendelőben, öregek otthonában) egyáltalán nem szab ki; EZ a törvény ilyen intézményekre nyelvhasználati előírásokat tartalmaz, szankciót nem.
Persze így kevésbé érdekes a médiának, meg úgysem olvas utána senki.

Az alapkoncepció természetesen így is olyan, amilyen, a szándék és célzatosság és részben a mögötte álló emberek miatt.

ibanez 2009.09.03. 19:16:15

@syracusa: van már magyar nyelvű fordítása a jogszabálynak? elolvasnám...

Bogdan 2009.09.03. 19:17:46

Igen, ez elég szomorú!
Sajnos nálunk is van két bökkenő:
1.) Míg a szlovák alkotmány és sok más ország alkotmánya rögzíti, hogy mi az adott ország hivatalos vagy államnyelve, addíg ugye nálunk ez nincs definiálva. Felteszem, hogy a magyar, de ez nem derül ki...a fővárost azt sikerül kideríteni...
2.) Van olyan kisebbség hazánkban, amely magyar, de az anyanyelve nem az. Ezek pedig a siketek, akiknek anyanyelve a magyar jelnyelv.
Ez a nyelv hivatalos nyelv pl. Szlovéniában, de nálunk érdekes, nem... Ez is elég szomorú, hogy a magyar siketek nem tudják használni az anyanyelvüket, sokáig nem is volt szabad használniuk. Egy szlovákiai magyar (ha nem siket) még megtanulhat szlovákul beszélni, de egy magyar siket nem tud megtanulni magyarul.
Úgy hogy van mit söpörni a házunk és hazánk táján!

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2009.09.03. 19:27:12

De most komolyan angolul lehet beszélni Szlovákiában? Nem fordította már le valaki azt a törvényt szórul szóra?

timarg · http://sas2.elte.hu/tg 2009.09.03. 19:33:12

Egyszerű ez. Az EU egyik országa korlátozni kívánja az EU egyik hivatalos nyelvének használatát a területén. EU-bíróságra velük, ott szarhatnak sünt.

ibanez 2009.09.03. 19:33:27

@Bogdan: igazad van, a magya alkotmány nem veszteget szót a magyar nyelvre, ellenben ez áll benne:

68. § (1) A Magyar Köztársaságban élő nemzeti és etnikai kisebbségek részesei a nép hatalmának: államalkotó tényezők.

(2) A Magyar Köztársaság védelemben részesíti a nemzeti és etnikai kisebbségeket. Biztosítja kollektív részvételüket a közéletben, saját kultúrájuk ápolását, anyanyelvük használatát, az anyanyelvű oktatást, a saját nyelven való névhasználat jogát.

(3) A Magyar Köztársaság törvényei az ország területén élő nemzeti és etnikai kisebbségek képviseletét biztosítják.

(4) A nemzeti és etnikai kisebbségek helyi és országos önkormányzatokat hozhatnak létre.

(5) A nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvény elfogadásához a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges.

tehát a mi alkotmányunk nem védi a magyar nyelvet, ugyanakkor kifejezetten védi a kisebbségi nyelvhasználatot.

hm...
nem kéne ezt átírni?

Lucius Cornelius Sulla (törölt) 2009.09.03. 19:36:01

@Bogdan: A jelnyelv használható, a jeltolmács meg ingyenes itthon. Továbbá a bejegyzett kisebbségek is használhatják nyelvüket + ingyenes tolmács, és a regionlis, szerződéssel elismert nyelveknél is ez a helyzet.

Lucius Cornelius Sulla (törölt) 2009.09.03. 19:37:01

@ibanez:
Az ágazati törvények is tartalmazzák ezt. Pl. : KET, Be stb.

ibanez 2009.09.03. 19:41:10

@Admiral William Adama: igen, volt alkalmam olvasgatni őket. ;) a posztoló az alkotmányra bökött rá, ezért idéztem azt.

tolsztoj 2009.09.03. 19:44:21

Ez egy tipikus magyarországi születésű ember jóhiszemű cikke - csak van egy pár bibi, amik mellet nem mehetek el szó nélkül.
Ugyanis én "Szlovákiában" élek, szlovák iskolákba jártam (magyarba nem volt lehetőségem), úgyhogy engedtessék meg, egyes dolgokról kicsit jobban vagyok informálva.
Először is le kell szögezni, hogy Magyarországon még a mai generáció is a Kádár rezsim billogját viseli lelkén - de ez egy hosszab imát igényelne - sem időm, sem kedvem, tessék megnézní Michael Klinkhamer holland professzor előadását a Civil Akadémián (Echo TV) - pontosabb látleletet szegény Magyarországról még nem hallottam.
Ami a nyelvtörvényt illeti: az a legjobb nyelvtörvény, ami nincs (egy spanyol politikust idéztem) - erről ennyit.
Most idézem a szerzőt:
"Persze azért itt álljunk meg egy pillanatra, és nézzünk magunkba. Nem tudjuk ugyanis azt állítani magunkról, még itt a szűkebb közép-kelet-európai környéken sem, hogy mi, magyarok, valami húdejajde szimpi srácok lennénk. Mert nem vagyunk azok. Sok, sőt számtalan esetben hibáztunk már eddig a történelemben, néha véletlenül, néha direkt, néha csak úgy voltunk "kevésbé korrektek" szomszédainkkal. "
Ezzel az állítással csak az a bibi, hogy nem azért nem vagyunk mi húdejajde szimpik (én most az anyaországiakra gondolok) amire a szerző gondol.Hanem egészen másért.Például, a 2002, 2004, 2006-os szavazásért - nos ezért, csak úgy hiretelenjében!Azért mert az anyaországi "magyarok" nagyon nagy részében nincs meg a legelemibb nemzeti büszkeség, és önbecsülés.A további negatívumokat most nem sorolom, tessék megnézni a hollandot.Egy kis önismeret nem árt, ha objektív külső szemmel nézzük meg.
Megint idézet a szerzőtől:
"Sokat hibáztunk az évek során, és nyilván "nur so" ilyet nem csinálnak senkivel. Pláne nem egy nemzettel, nem egy köztársasági elnökkel, és főleg nem egy nyelvvel."
Ez nagyon jó mondat, csak itt arról van szó, hogy ez a kommunista - szoclib bűnözőkből álló társaság (elődeik 1947 óta már) mindent megtett azért, hogy kéjjel belénkrugdossanak szeretett szomszédaink.
Semmit sem csinálnak "nur so" - ez világos. De teljesen másért:
a Csehek megszálltak minket Trianon környékén (már előtte) - kérdem én - mi keresnivalójuk van a cseheknek Magyarországon?A szlovákokat akarták menteni? egy frászt!- maguknak akarták a lopott területet, ahogy ezt Masaryk papa ki is fejtette: "Teď. když máme svou Republiku, po vzoru západních demokrací , musíme mít také své kolonie!" - (Most hogy már van Köztársaságunk,a nyugati demokráciák példája szerint kolóniákra is szükségünk van! ) - és kolonizáltak is - elmentek volna egészen Vácig, és Miskolc, Salgótarján,Balassagyarmat, stb. is ma "Szlovákia" lenne - úgy ahogy szegény városom is ma az.A szlovákoknak az egész csak az ölükbe pottyant - aztán a Csehek 1992-ben elegánsan kivonultak - amit maguknak loptak, most a szlovákoké.
Erdélyről, Kárpátaljáról, stb. nem írok, a story ugyanaz kicsit másképp. Nos nem "nur so", hanem pontosan azért rugdal minket a Kisantant, mert félnek, nagyon jól tudják, hogy közönséges tolvajok,
a kisagyban hátul ott van lelkiismeretfurdalás, mert ilen megcsomkítást ugyan miért érdemeltük? Mi kezdtük az I.világháborút? Kit érdekelt a magyargyűlölő Ferenc-Ferdinád?Érte mentünk volna a háborúba?Kötve hiszem - az osztrákok, meg németek kényszerítettek bele.Úgy hogy nem értem mi ez lelkizés, önsanyargatás, - ebben éljük ki magunkat.Rabló szomszédainknak nincsenek ilyen problémáik - mindenért a Magyarok a felelősek - és kész! - milyen egyszerű.
Komáromba a magyargyűlölő Gašparovičot kellett volna meghívni?Ne legyenek naivak, a szlovákok más dátumon is kitalálták volna, miért nem szabad Sólyomnak belépni - maguk nem ismerik a tótokat, én viszont nagyon jól.Akármit talált volna ki a magyar diplomácia, mindig kiötlöttek volna valamit okot miért nem lehet.Nos ez igazság! Tulajdonképpen írhatnék itt még két hétig arról, mennyire nem tudnak az "anyaországiak" semmit a szlovákokról, románokról, ukránokról,szerbekről - mind szlávok, és hasonló az észjárásuk (nem tévedés a románok is, csak erről nem illik beszélni, itt nincs már kedvem se idöm ezt bővebben kifejteni - csak annyit, hogy Ceausescu alatt egy fiatal történész ezt publikálni merte - azóta sem tudni hová tűnt el)

Bogdan 2009.09.03. 19:53:30

És a siketek etnikai vagy nemzeti kisebbség...?
Azt hiszem egyik sem. Nyelvi. De ilyet az alkotmány nem ismer...
Kedves Admiral...hol élsz Te? Használható a magyar jelnyelv Magyarországon? Hol? A közértben? A postán? Az iskolában? AZ egyetemen? Van fogalmad arról, hogy az ingyenes jeltolmácsolás évi hány órát jelent? Tippelj.
Akkor az lenne a megoldás Szlovákiában is hogy ingyenes tolmács? Ez elég vicces. Ha a saját honfitársainknak nem adjuk meg ami jár nekik, mit várhatunk a szomszédoktól? Ők is ezt a gyakorlatot látják...
Ez nem költségvetési probléma, ez az emberi kultúra és humánum válsága itt aabban az országban amelynek nincs hivatalos nyelve.

ohmyFgod 2009.09.03. 19:53:43

jó post, jó hozzászólások

Lucius Cornelius Sulla (törölt) 2009.09.03. 19:55:47

@Bogdan: pl. a közigazgatásban, a bíróság előtt. Drága, a közértet hogy oldanád meg?

félemelet 2009.09.03. 20:02:44

@syracusa: ezért a hozzászólásért olvastam végig az összeset, kerestem, megletem. Köszi érte...

Az árnyékboksz szerintem is elég ciki tevékenység. A félárnyék-boksz is...

Bogdan 2009.09.03. 20:11:46

Szlovákiában? Azt gondolom, hogy beszélnek a szlovákok magyarul és a magyarok szlovákul.
És ha nem akkor akad valaki aki segít...
Mindenki kisebbség valamilyen közegben...nem tűnt fel Neked? De persze van más megoldás is...pl Taigetosz... De az sem vált be hosszú távon. Sajnálom, hogy a közértben maradtál.
A magyasr jelnyelv magyar honfitársaink nyelve mint a csángó amit szintén nem lehet érteni. De erről ők se tehetnek. Mi lenne ha tanítanák az iskolában...a többi között. Végül is magyar nyelv csak nem hangzó. jel. De ha nem becsüljük a nyelvünket akármilyen az, más sem fogja.
50-60 ezer ember beszéli (jeleli) ők is magyarok és itt élnek velünk. Söpörjünk otthon.

Lucius Cornelius Sulla (törölt) 2009.09.03. 20:16:19

@Bogdan:
Ne haragudj, de nem vagy tisztában a hatályos jogi szabályozással. A jelnyelv elismert, és egyenlőként van kezelve a többi kisebbségi nyelvvel.

Bogdan 2009.09.03. 20:25:24

Mit értesz azon, hogy egyenlőként van kezelve a többi kisebbség nyelvvel? A magyar jelnyelv nem etnikai vag nemzeti kisebbség nyelve...
Hacsak nem a magyar kisebbségé a magyaron belül.
Miért ne lennék tisztában? Van deklarálva az alaptörvényben hivatalos nyelv? Nincs
Van jelnyelvről szóló vagy bármely más nyelvről szóló törvény? Nincs. (legfeljebb előterjesztésben, de arról jobb nem beszélni...)
Nem kötözködni akarok. Hanem amíg a szomszédok védik a nyelvüket, hogy hogyan abban egyetértünk, de hogy mi itthon nem védjük az biztos. És addíg nem sok jogunk van és nagyon rossz példát mutatunk. Próbálj meg annyi lehetőséggel élni a saját nyelvhasználatoddal itthon, amennyit a jelnyelv használóknak adnak.
Van ugyan még ország amelynek nincs hivatalos nyelve ez az USA. De ő megengedheti magának...mert fényévekkel előrébb jár a nyelvhasználatot illetően.

Lucius Cornelius Sulla (törölt) 2009.09.03. 20:30:26

@Bogdan:
pl: http://www.jogiforum.hu/torvenytar/127/Ket/2004.-évi-CXL.-törvény-a-közigazgatási-hatósági-eljárás-és-szolgáltatás-általános-szabályairól

9.§-11.§.
És ez csak egy, a többit vadászd össze magad ;)

Lucius Cornelius Sulla (törölt) 2009.09.03. 20:32:17

@Bogdan:
"Hanem amíg a szomszédok védik a nyelvüket," lol , mitől sérült idáig a szlovák nyelv?

zahor103 2009.09.03. 20:35:18

@delano: delano, te kis pöcs!

delano 2009.09.03. 17:51:25
"I will finally understand this papers"

A 'this papers' nem igazán jó. Vagy this paper, vagy these papers.

Jó a cikk, csak kötekszem feleslegesen.

zahor103 2009.09.03. 20:37:06

@Bogdan: hogy a francban jön ide a jelnyelv, te gyík?

zahor103 2009.09.03. 20:39:55

@tolsztoj: hosszan írsz, mint Tolsztoj :)) de itt a pont! végre egy értelmes hozzászólás.

Bogdan 2009.09.03. 20:40:10

@Admiral William Adama:
Hát ez az!
Nem a KET érdekli a gyerekeket és felnötteket!
Hanem a mindennapi (jel)nyelhasználati lehetőség.
Nem érted, hogy a saját magyar kisebbségünknek Te tolmácsot adnál, akkor javasold ezt a szlovákiában élő magyaroknak is. Biztos szép sikered lesz evvel.
Köszi, kiszállok, sajnos nem értjük egymást pedig azt gondoltam mindketten magyar anyanyelvűek lennénk. No, akkor neked én belga vagyok.
Vadássz nyugodtan a szabályok között, remélem az USA és a svéd jogszabályokat is átnézed. Viszlát.

Lucius Cornelius Sulla (törölt) 2009.09.03. 20:42:31

@Bogdan: Te nem belga vagy, csak simán egy hisztérika, aki olyanban próbál okoskodni, amit nem vág ;)

NGabor 2009.09.03. 21:04:26

A révkomáromi polgármester azt nyilatkozta az mtv(?)-ben, hogy ők nem is hívták Sólyom Lászlót. Mert ugye otthon jobban megüti a bokáját... Persze azt nem mondta, hogy mindenkit szeretettel vártak, aki vett a "szoborjegyből" mint támogató. Ha Pista bácsi átmegy és mond az embereknek egy beszédet, senki nem figyelt volna oda. Sólyom bejelentette hivatalosan... Nem ismerem a nemzetközi jogot, de szerintem a köztársasági elnők bárhova szabadon utazhat hivatalos iratokkal. Az viszont más kédés, hogy a Köztársasági Őrezred milyen körülmények között viselhet fegyvert más államban.

A 20%-os szabály meg butaság. Szlovákiában a hivatalokban kapnak nyelvi képzést, meg prémiumot? Szépen azt is vissza kell vonni, mert ugye nem beszélhetnek sem angolul, sem németül... vagy mégis? Vagy, ha kedvességből, de helytel szlováksággal valaki "Jó napot, hogy van Kovácsová asszony"-al lép be az ajtón a postára akkor is meg fogják büntetni Udo-t és Heidit? Nem... csak Pista bácsit.

histar007 2009.09.03. 21:06:52

Az angolos példa valóban jó (nyelvtanilag is majdnem 'we can speek IN English' - mind1 kötekedés...).
Ha átmegyek és turistaként XYZ nyelven kérdezősködöm akkor engem is levehetnek pénzzel? Ha nem tudok szlovákul, akkor 5000€ vagy kuss? Mi lesz így az ott dolgozó külföldivel?
Nem csoda, hogy másnap be is faragott a SkyEurope, valószínűleg egy meetingen kiszabott precedenciális-statáriális giga 1 milliárd €-s nyelvi bírság miatt.
Ha Fico jön ide, ne kapjon tolácsot, pofázzon csak amit akar, majd megtudja milyen amikor senki sem érti a szavát.
Amőgy meg Súlyom elnök úr úgy járt el, ahogy egy jogkövető és jogtudó embernek el kell. Tudta, hogy bemehetett volna, de nem tette. Mert ha megteszi, akkor lehet, hogy autónomiatörekvésként tekintettek volna erre, és nem kizárt semmilyen atrocitás.

Félnek tőlünk egy összetarhált országban, ami más hatalmak kegyéből jött létre, története sincs, a lakói meg nem tudják kit utálnak jobban, a cseheket vagy minket.

syracusa 2009.09.03. 21:22:57

@félemelet:
...de úgy tűnik, csábítóan egyszerű.

viktor134 2009.09.03. 22:04:10

@ZolaTeso: hát én azért vártam volna a kifejtését a

"és akkor mesélne egy fél órát, vagy talán egy teljes órát is, és a hallgatóság meg elgondolkodna egy kicsit."

blokknak.

ez így csak keret, de nincs tartalom.

nem nemsiker_s 2009.09.03. 22:05:41

"Sok, sőt számtalan esetben hibáztunk már eddig a történelemben, néha véletlenül, néha direkt, néha csak úgy voltunk "kevésbé korrektek" szomszédainkkal."

Valaki mondja már meg milyen bűnöket követtünk el mi magyarok, (úgy értem önszántunkból) amelyeket mások nem követtek ugyanúgy el.
Szerintem ez a "bűneinkért kell bűnhődnünk" közhely csak egy olyanfajta önnyugtatás, amivel az a gyerek nyugtatja magát, akit a részeg apja minden előzmény nélkül felpofoz.
Egyetlen nagyon komoly bűnünk van, az, hogy képtelenek vagyunk önmagunkat megvédeni.

usual man 2009.09.03. 22:07:05

mindenkinek köszi a kommenteket, látjátok, lehet ezt így is, kúltúráltan..
:-)
Amúgy simán lehet, hogy jó sok tárgyi tévedés van benne, leginkább azért, mert ez a poszt a véleményem, ami messze áll a tökéletes tárgyi tudás kategóriájától.

Jó éjt mindenkinek!

ReWriter · http://miazhogy.blog.hu 2009.09.03. 22:17:46

Nekem két észrevételem van a dologgal kapcsolatban:

1. Az Unión belül tilos az etnikai alapú megkülönböztetés, tehát elég érdekes az, hogyan akarják a 20%-ot előírni.

2. Az Uniónak a hivatalos nyelveibe beletartozik az összes tagállam hivatalos nyelve, tehát a magyar is. Ez pedig azt jelenti, hogy mivel szlovákia része az uniónak, ezért ott a magyar is hivatalos nyelv. Innentől kezdve érdekes a büntetés.

europa.eu/languages/hu/chapter/5

Leonard Zelig 2009.09.03. 22:37:49

ÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚ KÚLTÚRÁLT ÚNIÓS POSZT

(amúgy meg thank God, nem thanks God és még mindig we can speak IN English)

nem nemsiker_s 2009.09.03. 22:39:02

@ReWriter:
Így van, az uniós jog szerint is több sebből vérzik a jogszabály, de itt sajnos a provokáció volt a cél.
És a belpolitikai problémák ilyetén történő maszatolása.

kommenter 2009.09.03. 23:03:53

Tótéknál is nagy a gáz a válság miatt, de egyszerűbb nekik némi nemzetiségi villongással ezt eltakarni. A hétköznapi emberek erről nem is igazán vesznek tudomást. Ez a nemzetközi diplomácia szarakodása a semmin. Az emberek jól elvannak egymással nemzetiségtől függetlenül. Itt is ez megy ......sajnos.

Forest (törölt) 2009.09.03. 23:26:59

1000 éves Magyar Történelem ide, Európa védelmében török feltartóztatása oda, Határnyitás amoda, végül mindig oda lyukadunk ki, hogy gyenge kis szar államocska lettünk az idők folyamán.
Trianoni határrevízió már biztosan nem lesz (nem EU kompatibilis) és egy fityfasz 17 éves államocska ott int be nekünk ahol akar.
Mert tudják, hogy következmények nélkül megtehetik. ÉS meg is teszik.
Ja, majd elfelejtettem. Cirill, Method, Szvatopluk.
Persze. Ez pont akkor történt, amikor mi a Szíriuszról jöttünk, és Jézus Pártus király volt, ugye?
Vagy valamivel utána?
"Eszem-faszom megáll"

Bogdan 2009.09.04. 04:43:07

A 20 % lehet 8% is is...
A többségi és kisebbségi relatív fogalmak.
www.hun-info.hu/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=23928
Kedves admiral Neked pedig segítek hogy vágjál valamit, amihez lövésed sincs.
www.szmm.gov.hu/download.php?ctag=download&docID=20919

usual man 2009.09.04. 10:01:05

Ja, és nagyon szívesen bonyolódom bárkivel angol nyelvi vitába, lévén a hétköznapi angol sajnos nem kenyerem, úgy alakult, hogy azt kevesebbet beszélem, mint az üzletit. Utóbbiban bárkit kihívok egy meccsre. :-)

ibanez 2009.09.04. 10:54:37

ezt nevezem kemény retorziónak! :D

www.mno.hu/portal/660642
süti beállítások módosítása