- avagy Politikusok Értelmezésében Nehezen Igazolható Szószedet 

Kedves Olvasó!

A teljesség igénye nélkül, s mellőzve mindennemű logikai hátországot, álljon itt alább egy hevenyészett szószedet, segítve az átlag hazafit a jelenleg (értsd: 1989/90 óta) a politika által használt kifejezések értelmezésében.

Minden felelősséget áthárítok azokra, akik ezen megsértődnek, továbbá minden kifejezés "a" politikus oldaláról értelmezendő.

Ember: baj esetén a megszólítandó szavazócédula.

Egyén: nagyon nagy baj esetén megszólítandó ember.

Polgár: Juditon túl a nyertes szavazó megnevezése.

Állampolgár: a nekünk fontos, de nekik semleges ügyek élére állítandó, név nélküli, de általános polgár. Elérés kb 100 %. 

Szavazó: a nekünk kiemelten fontos állampolgár. Ígéret (nekik mondva) szép szó, ha kimondjuk, úgy jó!

Adózó: akik automatikus befizetéseiből (értsd: levonás) mindezt megtehetjük. Nekik ezt kimondani: automatikus és örökös kizárás mindenből. Még a vadásztársaságokból is. 

Tartozó: azok, akik nem voltak restek a lelövendő szarvas mögé látni, s mégis megtették. Hát, megérdemlik! Nem? De!

 

Nő: szülési szabadság+költség+mosoly-kiadás: probléma. Magasztalandó. Szüljenek, sokat, adózót, egészségeset. Hogyan? oldják meg maguk. Minden más vélemény-terror.

Férfi: akire rábízzuk azt, hogy előző pont költségeit állja. Meg, hogy érezzen. Szerelmet. Meg hajlandóságot csekket feladni. Nem közüzemit, dehogy! Arra minden egysejtű képes. Tagsági díjas csekket. Na, AZ tökös!

Gyermek: akire hivatkozva férfi a költségek hátterét megteremti. Szerintünk gondolkodva, valójában szenet lapátolva. A szén színe és minősége változhat.

 

Demokrácia: minden, amit mi mondunk.

Diktatúra: minden, amit a másik mond. 

 

Párt: a köpeny, melyre az adózók pénzt adnak - csak nem tudják.

Pártelnök: aki a köpenyt viseli. A köpeny zsebében nem a tegnap esti papírzsepi van.

Párttag: az a szerencsétlen barom, aki az adón felül még hajlandó további pénzt költeni ránk. Vele beszélgetve a "szerencsétlen barom" megszólítás helyett alkalmazzuk a "de örülök, hogy itt vagy" szófordulatot!

 

Kormány: kerek eszköz, mely segítségével tudunk jobbra, vagy balra, vagy egyenesen menni. Ezt senki nem fogja megenni, ezért csak mondjuk azt: MI.

Kormánypárt: MI. Lehet, hogy éppen amúgy nem, de ha minden Jedi lovag, jegyellenőr és konyhás ezt mondja, akkor kb. megvagyunk. 

 

Ellenzék: nevükből hiányzik egy "s" betű. Akkor lenne "ellenszék". Egy (vagy több, de irreleváns 2010 óta) hely a parlamentben, ahol nem a mi Bélánk ül. Százaléktól függően kellemetlen vagy vicces. Jelenleg vicces.

Ellenzéki párt: az a szerveződés, mely esetében a köpeny kisebb, mint fent idézettnél, de köpeny. Zsebbel. Meleget is ad, meg hát, ezért ez érzésért (érzés értsd: szemmel látható állami támogatás, értsd: láma adózók pénze) fel is háborodunk ha kell. Este bort bontunk, és megelégedve intelligenciánkkal nyugodtan alszunk el.

 

Jobboldal: a nemzeti hagyományok megélése némileg szűrt módon. Csak az ér, mikor jobbról fújt a szél. Pedig a határok, az ÉRZELMI határok ugyanazok voltak. Kicsit bezavarhat memóriával rendelkezők esetén, hogy ezt nem mindig mi döntöttük el. 

Baloldal: a nemzetközi hagyományok megélése némileg szűrt módon. Csak az ér, mikor balról fújt a szél. Pedig a határok, az ÉRZELMI határok ugyanazok voltak. Kicsit bezavarhat memóriával rendelkezők esetén, hogy ezt nem mindig mi döntöttük el.

Pártsemleges: mu-ha-ha. 

Felelős szavazói magatartás: eldönthetjük. Rég. Magunktól. Ezt KI NEM MONDJUK HANGOSAN!! 

 

Választás: a pillanat, mikor Neo mindkét kapszulát egyszerre veszi be, vagyis marad ott, ahol van, csak ő nem úgy gondolja. 

Választási kampány: egy rövid kis időszak, amikor Neo-nak igyekszünk elmagyarázni, hogy nem cipőt megy vásárolni, csak Neo-t rohadtul a cipő érdekli. Ja, meg állampolgárok vasalt ingben ikszelnek függönyök mögött. Édes kis párák. Szeretjük őket. 

 

Politikai korrektség: MI. A MI véleményünk. A mindenkori véleményünk.

Politikai anarchia: a  másik oldal véleménye - ismerős valahonnan?

 

Kormánypárti szóvivő: fények, oszlopok, érdeklődő tekintetek, kikapcsolt laptopon jegyzetelők. Állampolgárokra és hazafiakra való hivatkozás.

Ellenzéki szóvivő: folyosó vége, 2 db spot lámpa, balra férfi WC. Megsértett emberekre hivatkozás. 

 

Kormánypárti média: logikai versenyek győztesei által összeállított statisztikák bemutatása. Győzelem, dicsőség, siker. Az egyetlen független műfaj. Mármint a valóságtól független. Feljelentés szóban, semmi tettben - mert felesleges. 

Ellenzéki média: megfáradt filozófusok kávéházi beszélgetése kávéház, cigaretta, és kávé nélkül. Feljelentés valóságban, Don Quijote vs Rolls Royce sugárhajtású turbina. Szegény szamár. Még őt is beszívja...

 

Fidesz: nem szól szám, nem fáj fejem. 

KDNP: Tessék? Kérem?

Fidesz-KDNP: nem szól szám, nem fáj fejem. Ja, várj, Sanyi!! Dicsértessék!!

MSZP: hol? Ki? Mikor?

DK: Ő. Mindig: Mindenhol. 

Együtt: ....ööö....kivel is?

LMP: biciklit a fej ölé, politikát a ..... mindegy . Nem értünk egyet. 

Jobbik: rosszabbik. 

 

Ellenzéki kerekasztal: szögegyenes. Lehetne. 

 

Vagyonbevallás; EU pénzek; megélhetés; morál, és hasonlók: Neo egyik pirulát sem vette be. 

 

U. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szerző: usual man  2015.12.17. 18:39 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://forditogep.blog.hu/api/trackback/id/tr568180326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása