Visszataszító látvány, én tudom. Látom minden évben...

Nem is akartam sokáig kimenni, mert gondoltam semmi kedvem lebüdösödni meg lealjasodni a mai neoliberális métely világába, az önfeledt szórakozás és pici "mitérdekelengemmivanaszigetenkívül" poklába, a sodoma és gomorra fertőjébe.

Aztán kimentem egyszer mégis egy koncert kedvéért 2007-ben, és ott ragadtam. Azóta is évente 2-3 napot kint vagyok. Mert ott senki nem figyeli ki mivel jött, senkit nem érdekel a másik semmilyen hovatartozása, mondjuk hacsak annyira nem, hogy tiszteletben tartja azt. Meg aztán kiderült, hogy ez nem csak a berugásról szól, hanem van azért sok érdekesnek mondható program, civil dolgok, stb stb.

Ennyit a fényezésről. 

Biztos feltűnt a szervezőknek is, hogy nem csak én járok ki rendszeresen, hanem pár százezer másik ember is, aki nem átallik ott fogyasztani. Sokat. Sok mindenből. Mondhatnánk, oké, ezzel az adott terméket áruló cég jár jól, ami igaz is, de ennek van egy izmos ÁFA, meg egyéb adó bevételi oldala is, ami állam bácsinál jelentkezik. Amúgy nem jelentkezne, mert ilyen koncentráltan ennyi ember nincs nagyon, vagy legalábbis nehezen hozható össze mondjuk egy kör-sms-sel.

Aztán olvasom minap, hogy akkor Budapest kivetne rájuk területhasználati díjat. Úgy olyan kettő és fél milliárd csengő magyar forintnyit. Bájos.

Mégpedig azért, mert megteheti. Azt már megszoktuk, hogy akkor manapság amolyan Robin Hood feeling van, mert semelyik nagyobb bevételt (hangsúlyozom, bevételt, ami nem egyenlő a nyereséggel) realizáló cég sem tudhatja, hogy az előre bejelentett és számolható adókon felül mikor mit kell majd fizetni.

Ne tessék félreérteni, nem sajnálom én Gerendai urat, mert hát van ott szép autó, meg miegymás, de az a helyzet, hogy akárhogy is, de összehozta Európa egyik legnagyobb fesztiválját. Itt. Nálunk. Magyarországon. Tehát meg is érdemelheti. Európa kultúrális fővárosa mutatvány nem sikerült ennyire jól, pedig hát arra lehetett volna készülni ugye...

Szóval azért nem árt azzal tisztában lenni, hogy a Sziget mára már nem egy haveri ötlet éves megvalósítása, hanem egy üzleti vállalkozás, rettentő sok előkészülettel, melóval, meg pénzzel. Értem én, hogy akkor ők is szálljanak be a nagy hazai "önkénteskedésbe", de akkor az erre irányuló kérés akár lehetne mondjuk reális is.

Meg lehetne egy erre vonatkozó értelmezhető törvény, amivel a szervezők tudnak kalkulálni előre, mert látják mennyi az annyi. És nem a fesztivál előtt 7 hónappal kellene kitalálni, hogy a teljes költségvetésnyi összeget fizessék már be területhasználatért. 

Legyen egy értelmes törvény, mondják azt, hogy akkor ez lesz jövő évtől, és akkor majd a Sziget is kalkulál vele előre.

Meg legyen egy értelmes összeg, ami reális, és figyelembe veszi a fesztivál egyéb plusz hozadékait, mint az említett adók, Budapesten eltöltött vendég-éjszakák, balatoni kiruccanást választó turisták, stb.

Mert azt ne felejtsük el, hogy a Sziget mondhatja azt, hogy akkor ok, köszi, én bezony huppanok el innen. Mondjuk egy másik magyar városba, vagy esetleg külföldre. Aztán majd ott termel adóbevételt. A külföldi meg a hazai látogató meg majd számol egy plusz vonatozással. És ennyi.

 

Szerző: usual man  2011.01.14. 09:03 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://forditogep.blog.hu/api/trackback/id/tr672582702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása