Nos, amiben páran valószínűleg bíztak, mármint hogy Bajnai Gordon a megjelenéséhez híven lényegében még tökös is lesz, most úgy látszik nem fog megvalósulni, vagy legalábbis nem úgy.

Mármint nem az említett zöldségességről beszélek, mert aki ilyet bevállal, mint most Bajnai, az feltehetően nem egy ideges típusú ember. Röviden mi vár rá: az ország legalább 60%-a szemében ő lesz az antikrisztus, függetlenül attól, hogy az általa kinevezett kormány által megszavazott új intézkedések esetleg némi idő elteltével még eredményt is hoznak. Valljuk be, hogy ilyen rövid idő alatt, még be sem töltött politikai poszt alapján eleddig kevesen bírtak a népszerűségi indexek ilyen mélységeire kerülni.

Amint eltelik az általa vezetett megközelítőleg 1 év, leköszön majd, és vélhetően valamely nemzetközi pénzintézethez fog kerülni, EBRD, IMF, vagy hasonló.

Csakhogy......

Amennyiben valaki azért lép le miniszterelnöki posztjáról, mint GY F tette most, ilyen helyzetben, akkor ugye azt várná az ember, hogy tényleg és de facto a kritikus helyzethez mérten járjanak el a parlamenti erőviszonyok szerinti kormányzó pártok. Az mszp-nek a következővel kellett volna szembe néznie: gáz van, a saját házukon belül meg pláne, mert ugye egy párt akkor sikeres, ha van támogatottsága. Amikor egy választást nyert politikai párt beesik az 1/3-os szint alá, a miniszerelnőke félrelép, noch dazu még az ország sem brillírozik nemzetközi szinten a sporton és a kolbásztöltő versenyeken kívül, akkor illene először is önkritikát gyakorolnia, magába néznie, és alaposan, de olyan igazán alaposan (ahogy édesanyánk kereste rajtunk kiskorunkban a kullancsot) lemodellezni, hogy egyrészt miért is tart ott, ahol, valamint azt, hogy hogyan tudna minél hatékonyabban visszajönni, de jelen helyzetben inkább talán azt, hogy hogyan tudná elkerülni a 15%-os szint alá történő beesést.

Nem vagyok híve a nagy amerikai könnyezős típusú önvallomásoknak, amelyek végén John mindíg megkapja az áhított hamburgerhús-sütő állását, és megtisztulva, távolba néző szemmel 12 hónapon belül étteremlánc tulajdonos lesz, jótékonységi intézményei pedig éhező afrikai gyermekeknek juttatnak egészéges sajtburgereket nonstop. De azért azt el kell ismerni, hogy bármilyen szervezet csak akkor tud értelmesen, hosszútávon jól működni, ha pontosan tudja mit és hogyan kellene másképp csinálni. Ezt megérteni elég egyszerű, vegyünk egy hétköznapi példát. Adott az autónk, és miután eddig csak használtuk, sokat, de nem szervízeltük semmilyen szinten, 2 baja biztos lesz: besülhet a motor a rossz és kevés olaj miatt, és a szélvédőn nem látunk ki, mert az ablaktörlő jól elkopott. Hiába égett a kis piros lámpa a műszerfalon, hogy "olaj", fontosabb, hogy nem esett az eső, és ezért kiláttunk, így minden ok. ... Majd egyszer csak picit füstöl a gép, majd beég a motor és megáll, pont egy benzinkúton (ezt csak azért, hogy legyen már jó is a sztoriban). Nos az mszp az elmúlt pár hétben nem csinált mást, mint bement a benzinkútra, és vett egy ablaktörlőt. Most mosolyog, mert újra kilát.

A történet csúcsa az a bizonyos, már sokak által "megénekelt" internacionálé. Látom magam a teljes fidesz vezetőséget, amint állnak a tévé előtt, és arra kérik egymást, hogy "figyelj, adj már egy pofont, csípj meg, vagy valami...". Ekkora politikai bakit ugyanis, mint akkor az mszp követett el, ember eleddig kevésszer tett. Ettől ugyanis új támogatót nem szereztek, legfeljebb úgy a mostaniak 30-40%-át még elvesztették. A nagyon erősen, szinte extrém módon hűségeseknek meg oly mindegy mit játszanak, tehát akkor mi is volt az értelme? Betörni Bajnait? Az általuk támogatott új személyiségnerk megmutatni ki itt a főnök, oder was?

Bajnai szegény nyomorult meg csak állt ott, mint nem párt-politikus, sőt, mint nem politikus, és egyszer csak hirtelen megint 1981-ben találja magát mint egy gyerek, énekel, mert a többi öreg körülötte énekel, és hát a régi reflex előjön. És akkor ezzel még nincs vége: a közös danolás után szinte ismeretlen nagymama-szerű hölgyek jönnek oda puszit adni......mert nagy a család....vagy mi?!?!

Szóval olyan volt ez érzésem, mintha egy rossz filmet néznék. Adott egy bajban lévő párt, aki képes odahozni maga mellé (remélem inkább az ország mellé) egy, a gazdasági szféra által elismert nevet, akiről tudható, hogy a mostani helyzetben tényleg gazdasági szempontok alapján fog intézkedéseket hozni, majd egy laza csengő bongó dallal a komolytalanság bugyraiba le is rántja őt, még mielőtt az adott ember elkezdhetné amiért jött. Ezzel sajnos azokat a szakembereket is picit beégették, akiket maga mellé állít. Én a fidesz helyében az ezerszer ismételt "legitim kormány kell legitim miniszterelnökkel a nép akaratára építve" szlogen helyett a sajtótájékoztatóikon simán csak az internacionálét játszanám le az mszp kongresszus felvételei alapján.

 

Én komolyan sajnálom Bajnait. Azért is, mert a Kiss Péterrel történt "alku" jelzi, hogy nana, azért csak óvatosan a szakértői kormánnyal. A régiek közül kellenek még nevek, hogy az alap szavazók megmaradjanak. De kérdem én: nem lehetne az alap-szavazók mellett újak után is nézni? A választ is megmondom: kellene. Most inkább, mint máskor. És a mostani helyzetet, ha az mszp azt akarja, hogy ne küszöbön álldogáló párt legyen, akkor bizony ki kellene használni (jó értelemben). Az mszp a gazdasági érveivel, kevésbé populista hozzáállásával tudott régen híveket szerezni, a tapsoló idősebb korosztályon felül. Azok az emberek viszont értenek a gazdasághoz, átlátnak folyamatokat, értelmes munkával keresnek pénzt (hangsúlyozom, nem csak ők), és tudják, a hülyeségekért is lehet fizetést kapni, de csak 1-2 hónapig, majd utána már semmilyet és sehol, mert elmegy a híre. És ezen emberek folyamatosan állnak el az mszp mellől, a nagy közös boldog pajtási ének után meg pláne...

Az mszp nem nézett szembe magával, nem beszélték át mitől nem sül meg teljesen a hús a hamburgerben, csak nyomogatják az ablaktörlő lapát kapcsolóját, fontosabb még mindíg, hogy hozzák a szalámis szendvicseket, szórakozzon mindenki jól, Lajosék is ott hátul, és ha majd az igencsak sikamlós politikai milliőben a kűr nem lesz 5,9 - 5,9 - 5,9, hanem csak vier koma drei, akkor nem segít a dal. 

 

Azt meg nem látják, hogy ha értelmesen nem magyarázzák el mit miért fognak meglépni, az emberek nem fogják érteni, átlátni. Bajnai pedig nem fog azzal bíbelődni, hogy megtegye, mert nem erre szerződött. Azok a szavazók pedig, akik megynerték az mszp-nek a választást, nos azok a Bajnai programot, illeve az ahhoz hasonló megszorító intézkedéseket fogják támogatni különböző szinten és érvekkel, de a politikától már semmit sem várnak. Az mszp-re pedig nem fognak szavazni, maximum csak olyan szélsőséges érvek alapján, hogy "mindenre, csak ne a fideszre".

Csakhogy lassan lassan lesz harmadik lehetőség...

 

Szerző: usual man  2009.04.12. 19:32 1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://forditogep.blog.hu/api/trackback/id/tr611061376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RRCosimo 2009.04.24. 11:53:16

Bajnai Gordon nem lehet sikeres miniszterelnöke magyar hazánknak. Ide népvezér, csodaszónok, az istenekkel dacoló sámán, magával ragadó kisztitkár stb. kell, de legalább egy turulmadaras mandzsettagomb.
Mérhetetlenül elszoktunk attól, hogy bárkit előítélet nélkül, a tettei (a tényleges és nem a vélt, lásd: libatolvaj-effekt) alapján ítéljünk meg.
Különben is, az lehetetlen, hogy valaki csak dolgozik az eszével (mert vannak pölö olyan emberek, akik sok évet iskolákba meg effélékbe jártak, majd gyűrődős munkahelyeken nyomták és ennek következtében komoly pénzre váltható tudásra tettek szert), mondjuk jól dolgozik, ezért sok pénzt kap az őt alkalmazó (magán!)cégtől. (Irigyek hajrá...!) Az agybetegség látszólag akkor kezdődik, amikor valaki ezt simán folytathatná, akár éveken át, de beleáll a görcs és miniszter, majd miniszterelnök lesz. Magyarok erre azt mondják kapásból: persze, így lehet a legtöbb pénzt és hatalmat begyűjteni. (HUF 1,-/month)

Mi van, ha mégsem ezért? Mi van, ha tényleg meg akarja csinálni? Kérem, ez itt Hungária, lehetetlen. Éljen Dózy!
süti beállítások módosítása