Megjött a Széll Kálmán 2.0. Megszavazták, lesz, ennyi. Hatékony, mi?

DE!

Az egész alapja (és nem a vége!!!), hogy a GDP arányos államháztartási hiány 2012-ben 2,5%. Na ez ölég nagy baj, ezt többen, akik a számokhoz értenek, és nem nagyon kalkulálnak hosszútávon egyszeri bevételekkel, 5% felett látják. Ezért az egész terv kiindulási alapja akkora tévedés, minthogy a föld lapos. Itt mondjuk persze van egyezés, mert mi is le fogunk esni egyszer csak a szélén.

2, azaz kettő darab évig ment a töketlenkedés és a feleslegeskedés, aminek elég nagy veszteség lett a vége bevételi oldalon, amely negatív mozgást még csak nyakon öntöttünk egy egysávos személyi jövedelem adóval, és egy egységes (500 mill HUF alatt), 10%-os társasági adóval. Ezt próbáljuk most foltozni.

Foltozunk, de nem textillel, hanem dinamittal, illetve sósavval. Ha nem robban, lemarja az arcunkról a mosolyt úgy kb 15-20 évre.

Adó lesz a kötelező biztosításon (laza 30% baleseti adóval együtt); energiaszektorban 8%-ról 16%-ra nő a jövedelemadó, de nem lesz különadó (ravasz); és folytathatnám, nem írom le, amit bárhol el lehet olvasni.

Tisztelt magyar kormány! Megkérem Önöket, hogy fejezzék be az elképesztően kapkodó, irreális, a valóságban a gazdaságot fékező intezkédeséket, melyeket semmilyen racionalizálás nem kisér az önök oldalán. 15 MRD HUF? Are you crazy? Ennek dupláját várják CSAK a telefon/sms 2 forintokból...

Mi ösztönöz nálunk bármely vállalkozót/gazdálkodót/termelőt/gyártót/EMBERT/CÉGET, hogy vállalkozzon, és próbáljon megélni úgy, hogy közben a gazdaságot élénkítené? Persze Simicska úron kívül. No? Senki? Na ugye?

Mert önök:

- NEM korszerűsítettek;

- NEM végeztek strukturális reformot sem az államban sem máshol;

- NEM segítették a saját választóikat, még annak árán sem, hogy drágult az életük, mert fantazmagóriákon alapul minden gazdasági elképzelésük;

- NEM szolgálták egyik magyar választópolgár érdekét, soha, mióta kormányon vannak;

- BIZONYTALANSÁGOT teremtettek, mind a családok, mind a gazdaság, mind az egyén szintjén.

EZT látja az EU bennünk, ezért tárgyal komolyabban az IMF még Pakisztánnal és Egyiptomal is.

Az új adók bevezetése a saját szegénységi bizonyítványuk. Abból is elégtelen. Bizony, mert a saját maguk égetésében sem jók.

A gazdaságunk lassulni fog, drágul az élet úgy, hogy önök ezt nem merik felvállani velünk, választókkal szemben. Önzés ez kérem, a legszebb fajtából.

Nem nagyon akarok szélsőséges fogalmazáshoz nyúlni, mert kerülném a populista felhangokat, ebben úgysem tudom legyőzni önöket.

Csak sajnos maguknak nem csak, hogy az EU nem hisz, ma már a legelvetemültebb szavazóik sem fognak. Akik a gazdaságban élnek, azok biztos nem. Mert mi látjuk, hogy ez nem kockázatos. Ez öngyilkosság. A kockázatnak ugyanis van egy pozitív kimeneti lehetősége is. Az önök "politikájának" nincs.

A tudás hatalom. Önöknek ez hiányzik.

Kálmán pedig lassan úgy forog már a sírjában, mint egy motolla. Csak alagutat ne ásson szegény.

u.i.: akik bértollnokot kiáltanak fentiek alapján, azok 1,5 év múlva olvassák el ezt megint. Köszönöm.

U.

 

 

Szerző: usual man  2012.04.23. 20:11 58 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://forditogep.blog.hu/api/trackback/id/tr84469171

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Magasról szarni a demokráciára 2012.04.24. 09:14:46

Kövér úr rühelli az MSZP-seket, aminek gyakran hangot is ad. Kövér úr azt mondja róluk, hogy a szocializmus túlélő söpredéke, akiknek nincs helye a magyar ég alatt, pláne a T. Házban. Kövér úr nem szereti az ilyesmit, ahogy ez gyakran hangoztatja is, k...

Trackback: Széll hozott, Széll visz ... 2012.04.23. 22:27:19

Amikor az állam strukturális reformokra szánja el magát, mit is csinál? A Széll Kálmán terv 2.0. választ ad a kérdésekre, de nem biztos, hogy szeretjük olvasni, hallgatni, megélni meg pláne nem.  Kérdés: már csak azt lenne jó tudni, ez a terv ...

Trackback: Earth Day: Rombold te is a Kossuth teret! 2012.04.23. 22:02:52

Letölthető reality társasjáték 2 percben   Még mindig nem kaptál elfogadható választ arra, hogy miért kellett egy teljes parkot elpusztítani? Nem érted, miért villognak a Föld napi rendezvényeken, akik erre utasítást adtak? Úgy érzed, hogy valami ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gusshun 2012.04.23. 21:04:30

Vicc az egész én amondó vagyok hogy vándoroljunk ki valahova mindannyian a selejtet meg hagyjuk itt :D

Ad Dio 2012.04.23. 21:11:35

Most hogy megtudtuk hogy ez így rossz Ön szerint, várom az alternatív ötletet. Ön mit tenne ha nem ezt?

Kérem ne általánosságban (mint struktúrális reform, kiadáscsökkentés, gazdaságélénkítés stb), hanem konkrétan: orvosokat, tanárokat kirúgni, iskolát, kórházat bezárni, egészségügyi szolgáltatásokat csökkenteni, segélyezési rendszeren karcsúsítani, gazdaságot támogatni (milyen módszerrel és miből?)? Esetleg más ötlet? A korrupció visszaszorítása nagyon jó ötlet - előre mondom hogy egyetértek - csak az sajnos egyetlen politikusnak sem érdeke és nem is fogja meglépni soha.

Szóval, Őn mit tenne ebben a helyzetben? Meggyőzhető vagyok észérvekkel, mivel nem vagyok elvakult egyik irányban sem.

Squid 2012.04.23. 21:25:21

@Gusshun: "Vicc az egész én amondó vagyok hogy vándoroljunk ki valahova mindannyian a selejtet meg hagyjuk itt :D"

Szerintem meg menjenek ők vándorolni! :D

usual man 2012.04.23. 21:26:19

@Ad Dio: köszönöm kommentjét!!
Rettentően kifacsaródtam agyban, de holnap délelőtt leírom amit el tudnék képzelni!!
:-)
köszönöm!

nu pagagyí 2012.04.23. 21:29:05

A töpörödés programja.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.04.23. 21:29:37

Nem csináltak semmit két évig és most nem értik, hogy miért nem tetszik ez senkinek. Szánalmas! Nevetni is tudnék, ha nem az én bőrömre vigéckednének!

Előre félek, hogy mi lesz, ha 2013-ban lejár Simor mandátuma és a deviza tartalékokra is ráteszik az enyves mancsukat! :(

Worm 2012.04.23. 21:31:45

"Ad Dio 2012.04.23. 21:11:35
Kérem ne általánosságban (mint struktúrális reform, kiadáscsökkentés, gazdaságélénkítés stb), hanem konkrétan"

Rendben, akkor egy konkrétum: a bürokrácia csökkentése. Rengeteg olyan állami előírás van, amelynek egyetlen feladata hogy eltartsa az előírást betartatók kicsiny csoportját. Hasznot ezen felül egy fillért sem hoz az államnak, csak nekünk polgároknak okoz bosszúságot.

morbodoktor 2012.04.23. 21:40:21

@TrueY: úúúhúhúú simor a deviza tartalék védő angyala? ez meg hol adták be neked?
baaz a legnagyobb gyökérségeket még mindig a index címlapos blogok kommentjei között lehet olvasni...

HatEnVagyok 2012.04.23. 21:42:07

@Ad Dio: 1. A sofőr is felismeri, hogy alig indul az autó, de a szerelő dolga, hogy értsen hozzá és megjavítsa. Attól még, hogy a sofőr nem tudja hogy kell megjavítani (sajnos esetünkben a szerelő sem), a felvetése hogy most ez így nem jó, helytálló.
2. én speciel kiadásoldalon el tudnék képzelni pár kurtítást, pl. egyházakkal, stadionos agyrémekkel kapcsolatban...

Ad Dio 2012.04.23. 21:44:27

@Worm:

"Rendben, akkor egy konkrétum: a bürokrácia csökkentése. Rengeteg olyan állami előírás van, amelynek egyetlen feladata hogy eltartsa az előírást betartatók kicsiny csoportját. Hasznot ezen felül egy fillért sem hoz az államnak, csak nekünk polgároknak okoz bosszúságot."

Olyan szférában dolgozom, ahol ez teljesen átélhető. Vesszen a felesleges papírmunka! Viszont az ugye megvan hogy ez csak akkor vezet megtakarításhoz, ha leépítünk egy pár okmányirodai dolgozót? Azok munkanélküliek lesznek, segélyre szorulnak, az átképzésük pénzbe kerül.

Ad Dio 2012.04.23. 21:47:31

"1. A sofőr is felismeri, hogy alig indul az autó, de a szerelő dolga, hogy értsen hozzá és megjavítsa. Attól még, hogy a sofőr nem tudja hogy kell megjavítani (sajnos esetünkben a szerelő sem), a felvetése hogy most ez így nem jó, helytálló."

Csak majdnem. Mert a kocsi nem csak azért mehet rosszul, mert elromlott/rosszul konstruált, hanem akkor is, ha erős emelkedőn vagy rossz úton halad - ld. világgazdasági környezet.

A stadionok dolgában egyetértek, bár sajnos csepp a tengerben.

morbodoktor 2012.04.23. 21:48:19

"Na ez ölég nagy baj, ezt többen, akik a számokhoz értenek, és nem nagyon kalkulálnak hosszútávon egyszeri bevételekkel, 5% felett látják"

Amúgy azt vágja mindenki hogy ez az 5% is a legalacsonyabb ami volt már vagy több mint 10 éve...

ostvan2 2012.04.23. 21:48:28

@Ad Dio: a vállalkozásokat szabályozó (korlátozó) rendeletek átvizsgálása, a feleslegesek megszüntetése egy forintba sem kerülne, de jelentősen javíthatná a KKV szektor működési feltételeit, biztosan jelentene 10-15%-kal több vállalkozást.
Ugyanígy lehetne egyszerűsíteni az adókat (pl miért indokolt béraráyosan fizetni 5 féle adót és járulékot? Vonják össze őket, egyben befizetjük, majd az illetékes Hivatal szétosztja).Nemrég 5000 Ft-ért újra kellett regisztrálni magunkat a gazdasági Kamaránál. Egyrészt, már tag vagyok egy szakmai kamaránál, ami része az országos kamarai hálózatnak, másrészt az Adóhivatal a gatyaméretünket is ismeri, érthetetlen, hogy miért kellett már regisztrált adatokat újra beírni. Egyszerűbb lett volna mondani, hogy kér az állam 5000 Ft-ot vállalkozásonként. Csak úgy.
Szóval ilyen dolgok tömkelegét tudják sorolni a gyakorló vállalkozók és könyvelők, amiktől elmegy az ember kedve attól, hogy vállalkozzon és GDP-t termeljen.
Ehhez az kellene, hogy olyan döntéshozók legyenek, akik már DOLGOZTAK SAJÁT KOCKÁZATRA. Akik tudják, mibe kerül a papír, amin be kell nyújtani egy (sok) sehol fel nem használt jelentést, aki nem tud titkárnőt tartani, hogy ezeket az adatokat összegyűjse, kinyomtassa, postázza, mert ez mind idő. Ha a KKV szektor ilyen jellegű terhelését 5%-kal csökkentenék, amit munkával is lehetne tölteni, az már mérhető %-ot jelentene a GDP-ben.

Worm 2012.04.23. 21:56:10

@Ad Dio:
Igen, ezt sajnos valamikor el kell kezdeni! Ezért rövidítették le a munkanélküli ellátást, hogy ezek az elküldések kevesebbe kerüljenek az államnak. Akkor miért állunk meg félúton? Ha nem teheti meg az ország, hogy eltartson rengeteg embert akik alibi munkát végeznek (az alibit nem a munkájukra értem, biztosan kiválóan végzik a munkájukat, hanem magára a tényre, hogy nem is lenne szükség ezekre az állásokra) akkor sok választás nincs! A MÁV-ot még senkinek sem sikerült rendbe raknia ugyanilyen alibi állások ezrei miatt (pl váltóőr akit egy mikrochip ki tudna váltani kb az egy havi fizetésének 10%-ért. Ez egészen egyszerűen pazarlás!

Squid 2012.04.23. 21:56:23

@Ad Dio:

Hmmm Hol is kezdjem!!

Kezdésképp szerintem megvagyunk az a 3 stadion nélkül, a koldus ne költse az utolsó filléreit cilinderre.

Folytatásként, esetleg a közbeszerzés átállítása teljes transzparenciára, a jelenlegi finoman szólva lenyúlásra (frissen) beállított üzemmódról.

Ezen felül az összes közbeszerzés (kivéve az állambiztonsággal kapcsolatos tételek) nyertesének és a többi indulónak projekt szinten interneten láthatóvá tételét.

Fejlettebb demokráciákban ez sima ügy, nálunk csak ez az egy tétel összeszedné a most hiányzó tételeket.

Alternatívaként még javasolhatnám a piaci finanszírozás szüneteltetését az IMF megállapodás befejeztéig, így nem kéne hajmeresztő kamatokon államkötvényt kiadni!

nu pagagyí 2012.04.23. 21:58:02

@Ad Dio: Nekem az is megfelelő lenne, ha a Fidesz elolvasná az "emútt nyócév" ismeretében, 2011.januárjában összeollózott Új Széchenyi Tervét és mondjuk betartaná például ezt:

➤ Adócsökkentés – minden esetben, ha azt a költségvetés egyensúlya megengedi
és a gazdasági növekedés hozama lehetôvé teszi, elôször a vállalkozásokat
közvetlenül érintô adók, utána pedig a foglalkoztatásra rakódó adó- és járulékterhek
fokozatos csökkentésére kerül sor;
➤ Az adónemek számának csökkentése, az adóeljárások és az adóadminisztráció
radikális egyszerûsítése;
➤ A vállalkozókat sújtó adminisztrációs költségek és terhek nagyarányú csökkentése;
➤ A hazai és uniós támogatási forrásokhoz való hozzáférés egyszerûsítése,
beleértve a pályázati eljárások és a pályáztatással kapcsolatos intézményrendszer
egyszerûsítését;
➤ A versenytorzító egyensúlytalanságok, a piaci oligopol- és monopolhelyzetek
felszámolása (legyen szó állami, vagy piaci oligopóliumokról és monopóliumokról),
valamint a korrupció visszaszorítása;
➤ A gazdasági jogbiztonság visszaállítása.

Forrás: ujszechenyiterv.gov.hu/uj_szechenyi_terv

Ehhez persze előbb el kellene zavarni a Fideszt.

Ad Dio 2012.04.23. 21:59:33

@ostvan2:

Politikusnak az megy, akinek jobb dolog nem jut az eszébe :). Szóval itt elvárni hogy a gazdaságban kipróbált harcosok/magukcsinálta karrierek legyenek, illúzió.
Minden változtatás pénzbe kerül. Mégpedig országos méretben sok pénzbe. Jelenleg az egyenleg javítása a cél. Mégpedig rövid határidővel. A vállalkozói környezet megváltoztatása 5+ év múlva hoz valamit HA bejön. Jelenleg csak kiadásnövelő.

Mondom ezt vállalkozóként, aki ELVBEN nagyon egyetért Önnel.

morbodoktor 2012.04.23. 22:03:11

@nu pagagyí: az első még érthető mert 0 növekedés mellet csökkenteni az adókat...khömm utoljára a demagógiáról neves mszp csinált ilyeneket mikor le vitte az áfát...

na de faszom a eu támogatások kifizetése még le is lassult.
Matolcsy repülni fog kormányátalakításkor 100%

Ad Dio 2012.04.23. 22:04:44

@Worm:

A munkanélküli nem csak azért baj, mert segélyre szorul. Hanem mert meg KELL élnie. És meg is fog. Vagy így, vagy úgy - fekete gazdaság, bűnözés. Ez pedig bevételkiesést és kiadásnövekedést (rendőrség létszámnövelés, börtönkapacitás növelése, bíróságok áteresztőképességének növelése stb.) jelent az államnak. Abban teljesen egyetértünk hogy semmitevőkre nincs szükség. A leépítésük/átképzésük viszont idő és átmenetileg legalábbis kiadásnövekedés. És jelenleg instant bevételre van szükség.

nu pagagyí 2012.04.23. 22:08:08

@Ad Dio: Azért, ha a közbeszerzéseket a legolcsób ajánlat nyerné, akkor maradna pénz gazdaságfelesztési feladatokra. Rögtön mondhatnám az EU-s pénzek felhasználását további infrastrukturális beruházásokra, de mindenekelőtt legalább a négyes metrót fejezzék be. A MOL pakettet is áruba bocsáthatják, addig is megvolt a MOL, nem előny a piacon a túl nagy állami szerepvállalás. Államosítás helyett inkább privatizáljanak, ha nem akarnak a Rábából is BKV-t faragni.

Ad Dio 2012.04.23. 22:09:25

@nu pagagyí:

Elnézését kérem ha ezen most nem megyek végig. Ez egy populista programbeszéd. Szerencsére most nem állnak neki megvalósítani, mert abból igen nagy baj lenne.

Ad Dio 2012.04.23. 22:13:00

@nu pagagyí:

"Azért, ha a közbeszerzéseket a legolcsób ajánlat nyerné, akkor maradna pénz gazdaságfelesztési feladatokra. "

Tökéletesen egyetértünk. Sajnos a parlament nem grállovagok gyülekezőhelye. 8? 22? 60? 1000? éve így van ez. Meglátásom szerint ebben az ügyben gyors változást nem remélhetünk. Persze a remény hal meg utószor!

A korrupció visszaszorításában egyik parlamenti párt sem érdekelt igazán.

komplikato 2012.04.23. 22:13:52

@Ad Dio: Nem építenék satdionokat meg foci akadémiát 60-80 milliárdért, miközben alap gyógyszerek nincsenek a kórházakban? Miközben az iskolák fele pénzt kaptak mint ami elvileg kéne a fen tarthatóságukhoz? Nem hagynék csődbe menni egy MALÉV-ot, hogy utána keljen fizetnem 1100 milliárd kártérítést? Nem költségvetés elfogadása után jutna eszembe hetente egy-egy 200-250-500 milliárdos "kis" tétel amit kifelejtettem, miközben piszlicsáré kis milliókon rágódok?

gumirocker 2012.04.23. 22:14:11

@Ad Dio: Egy csomó új minisztériumok alá besorolt háttérintézményt vagy új, önálló hatóságot hoztak létre (amelynek persze meg volt az eszköz és létszám igénye is mind), amit az államot eltartó adófizetők pénzén tartanak fenn. Már elnézést, de a rokkantnyugdíjasok ötezerszer kevesebbe kerültek volna, mint pld Szalai Annamáriáék éves működése.

Nem ezt igérték.

Mint ahogy nem igértek felesleges beruházásokra pénz adást sem.
Mint ahogy azt igérték, hogy átláthatóbbá és olcsóbbá teszik a közbeszerzést is.
Ezeken is spórolni lehetett volna.
HA AKARTÁK VOLNA.

El lehet gondolkodni Közgépes dolgok alapján, hogy miért is nem akarták.

komplikato 2012.04.23. 22:14:45

@nu pagagyí: De akkor nem kéne a 7 milliós orvosi műszert 40 millióért megvenni baráti cégtől. Abban hol a költséghatékonyság? :D

komplikato 2012.04.23. 22:18:46

OFF: "Megjött a Széll Kálmán 2.0. Megszavazták, lesz, ennyi. Hatékony, mi?"

Hát ez az. Volt kint Origos, HVG-s és Indexes videóriport. mindegyikben azt HAZUDTÁK a t. képviselők, hogy nem tudnak róla, nem szavazták meg, sőt ilyen állat nincs is.

lyia (törölt) 2012.04.23. 22:19:02

Megnézte már valami hozzáértő a Széll Kálmán terv 2.0 IV. 7. számú táblázatát?

Érdekes, hogy a kormány Magyarország exportpiacainak 2014 és 2015 évi bővülését magasabbra teszi a világgazdaság, az EU-27 GDP növekedési üteménél, de még a világimport növekedési üteménél is.

Ebből csak az következhet, hogy a magyar kormány 2014-re ki akar szorítani több versenytársat is az exportpiacokról.

De kik lesznek azok?

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.04.23. 22:20:58

@Ad Dio:

Tévedés:
A vállalkozi környezet megváltozatása nem (csak) kiadásnövelő, hanem (inkább) bevételcsökkentő - rövid távon - de még így is megéri, mert a jövőnket alapozza meg.

A Fidesz pont most veszi el, minimum 5-10 évre.

Mást sem hallottunk 2006 óta, minthogy a fidesz fel van készülve a kormányzásra.
Úristen! Mi lenne, itt, ha nem lennének?

Ez a mostani az utóbbi 22 év leggyengébb, és legbutább kormánya, parlamentje.

Lenne mit tenni: mindannak a gazdasági intézkedés jó részének, amit az elmúlt két évben hoztak, nagyjából az inverzáét csinálni - olyan sokan (szakemberek is, pl. Chikán Attila leírták már, hogy nem fogom ismtételni, mit is lehetne tenni.

Legfőképpen: az unortodox modellről vissza kellene állni valami olyanra, ami logikus, vállalható. De leginkább szakítani kellene végre az argentín gazdasági- és a Berlusconi-féle olasz politikai modellel...mindekttő óriási bukta lett, ugyanis.

Orbán sem fogja másként végezni, bukott politikus lesz, a jövő történelemkönyveinek negatív figurája.

Kár, mert azt hittem, többre és szebbre jut majd a 2/3-jával....persze, vele együtt az orszáég is.

De ennek már lőttek.

Ad Dio 2012.04.23. 22:27:03

@gumirocker:

A "rokkantnyugdíjasok" 40%-a el sem ment felülvizsgálatra. Vajon miért??
A hókamóka hivatalokon tényleg lehetne/kellene spórolni. De vajh mennyit?

Sajnos kétlem hogy számottevő összeget (sváb vérrel megverve azt kell mondanom, hogy ez a kicsi is fáj...). De azt hiszem ez itt meddő. A korrupciót jelenleg egyik párt sem fogja visszaszorítani. A fejlett demokráciák példája azt mutatja, hogy sok év kell mire megérik a társadalom arra, hogy érzékennyé váljon ilyesmire. És AKKOR lép a politika, amikor már tényleg muszály. Ld. Schmitt-ügy. Én már annak is örülök, hogy a Köztársasági Elnök-ügy ilyen módon zárult ahogy. Kis eredményeknek is örülhetünk nem?

Ad Dio 2012.04.23. 22:37:58

@Elhárított királycsel (ex-Zébácsi):

"Orbán sem fogja másként végezni, bukott politikus lesz"

Minden politikus megbukik egyszer. Orbán is meg fog. Ebben egyetértünk. Ráadásul ha jobb jön utána, mind jól járunk. Volt már ilyen a történelemben.

"Legfőképpen: az unortodox modellről vissza kellene állni valami olyanra, ami logikus, vállalható. De leginkább szakítani kellene végre az argentín gazdasági- és a Berlusconi-féle olasz politikai modellel...mindekttő óriási bukta lett, ugyanis."

Nem népszerű manapság ilyet mondani - főleg egy blogon nem - de az "unortodox" ötletek java része működőképes elgondolás volt. Egy súlyos hibája volt: nem számolt azzal, hogy a farok nem tudja megcsóválni a kutyát. Ezt viszont ki kellett próbálni, csak úgy derülhetett ki. Persze most már látni lehet hogy nincs lehetőség a kiugrásra és eszerint is kellene eljárni. Amit meg is próbáltak az elmúlt hónapban.
Nem először járjuk meg viszont: az európai hatalmak a saját trágyahalmuk felett érzett mérhetetlen frusztrációjukat felénk irányuló indulattá formálták.
Persze erre nincs válasz a Fideszben. Csak néznek, hogy "pedig-mi-jók-vagyunk-most-miér?".

"Ez a mostani az utóbbi 22 év leggyengébb, és legbutább kormánya, parlamentje."

Ebbe nem értünk egyet, de semmi értelme elmúltnyócévezni. Most most van.

usual man 2012.04.23. 22:45:02

@lyia: Teljesen jól látod, ezen fennakadtam én is... (ezen is)....

usual man 2012.04.23. 22:48:12

@komplikato: ...és nem ez az egyetlen ilyen szélsebes "gondolatátvitel"...

komplikato 2012.04.23. 22:49:12

@Ad Dio: "A "rokkantnyugdíjasok" 40%-a el sem ment felülvizsgálatra. Vajon miért??"

Én nem tudom mi van azzal a 40%-al, már ha eme adat bármiféle valóságon alapszik, de egyre több infó fut be azokról akik elmentek és különösebb indoklás nélkül veszítettek el jogosultságot, miközben az állapotuk nem változott vagy rosszabbodott. Arról nem beszélve, hogy amikor anno indokolták a dolog "jogosságát", akkor a szomszédos országokkal összevetve hazai adatokat kamuztak, kiszedtek innen, betettek amoda számokat, közben ha valaki utána nézett, akkor azt látta, hogy pl. Szlovákiában arányaiban nincs kevesebb rokkant. Persze az ügyeskedő meg ezután is pénzért megveszik. Mindegy, megint sikerült vagy 100.000 választónak búcsút inteni, de remélem a félmillió cukorbeteg is követi őket majd az új őket szívató törvény miatt ....

Ad Dio 2012.04.23. 22:57:44

@komplikato:

Már ne is haragudjon de amig így gondolkozunk addig nehéz lesz előre haladni: itt nem szavazók elvesztéséről van szó. Még kevésbé nem egy (vagy több) párt szabadfogású kinyerma tornájáról. Nem a Fidesz vagy az Mszp Dk stb... megbuktatása/győzelme A CÉL. Hanem egy élhető ország. Ennek egyik első lépése szerintem éppen AZ, ha elszakadunk a párhívő/másik-párt-gyűlölő magatartástól és felnőtt állampolgárként vagyunk képesek áttekinteni a helyzetet és ehhez mérten kritizálni az épp regnáló politikai erőt.

komplikato 2012.04.23. 23:01:55

@Ad Dio: Lelkesednék ha lenne miért, de az nem egy fenntartható állam építése, hogy itt megspórolunk 50 milliárdot és hopp amott elszórunk hülyeségre 200 milliárdot, aztán vakarjuk a fejünket, hogy honnan szedjünk most elő hiányzó 150-et. Meg nem úgy kell csinálni azt hazudjuk embereknek, hogy nem lesz semmi megszorítás, hanem szépen elmondjuk melyik miért lesz. De ez mellé kéne egy valódi üvegzseb, egy átlátható és valós adatokra alapuló költségvetés. De első dolog érdekekbe ütközik, utóbbi meg meg a szakmaiság totális hiányába és mértéktelen arroganciába.

Jelenleg úgy látom a káposzta is elfogyóban, d legalább a kecske is megdöglött.

Ad Dio 2012.04.23. 23:15:16

@komplikato:

"Meg nem úgy kell csinálni azt hazudjuk embereknek, hogy nem lesz semmi megszorítás, hanem szépen elmondjuk melyik miért lesz."

Ebben teljesen egyetértek. Meg az említett arroganciával is. Ez a jelenlegi kormány legnagyobb hibája szerintem: ostoba, hiányos, arrogáns kommunikáció.

A korrupció a környezetemben nem nagyobb, valószínűleg nem is kisebb mint eddig bármikor. A szakmaiság hiánya is felróható valószínűleg.

Hogy pozitívat is mondjak, én két eredményt látok: egyfelől VALAMIT azért csinál a kormány. A közelmúltban volt olyan periódus, amikor tényleg csak egyhelyben toporogtunk, tökéletesen tanácstalanul és csak múltak a kritikus évek, amikor cselekedni kellett volna. Másfelől ha a kormány egyenlegjavító intézkedései ugyan kissé bicebócák is, legalább nem szórja kétkézzel azt ami nincs (szintén volt olyan nem is olyan nagyon régen amikor egy másik társaság meg igen).

Kivéve persze a stadiont. Ami ugyan maradandó, meg hasznos (annak legalábbis aki jár meccsekre - én speciel egy közeli autóversenypályának jobban örülnék...), de teljesen időszerűtlen és ostoba beruházás.

MarbleC 2012.04.23. 23:32:44

Orbán Brüsszelben:

"Orbán szerint kormánya adópolitikája koherens és világos rendszer szerint alakul: az a cél, hogy a munkára rakodó terheket minél inkább csökkentsék, és inkább a fogyasztást és szolgáltatást adóztassák. Ez szerinte segíti, hogy többen dolgozzanak, és igazságosabb is."

Nem vagyok közgazdász, de egy pár kérdés bennem azonnal felmerült:
Ha a fogyasztást adóztatjuk, mi a jó fenétől várja a fogyasztás fellendülését és az európai válság végét?

Ha a megtermelt javakat nem lehet eladni, miből fognak a cégek növekedni és fizetést adni?

Hogyan fognak új munkahelyeket teremteni?

Senki nem volt ott Brüsszelben, aki ezt megkérdezze?

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.04.23. 23:35:08

@Ad Dio:

Ne haragudj, de szerintem nincs igazad.

Nem bukik meg mindenki - akad aki ésszel él és időben visszavonul, ráadásul bukás és bukás között azért van különbség.
Orbáné csúnya lesz, mert csúnyán bánik a nemzettel. Nincs benne semmi elegancia, semmi báj, semmi úri, semmi európai. Nem egy eurokonform fickó, ráadásul hazudik is.

Megjegyzem, nem ezt vártam tőle, azt hittem, több esze van.

Az unortodox iontézkedéskben volt ráció, valóbande, de igen rosszul volt kigondolva a mód és nem volt kellő egységben kezelve az egész sztori. Egyik oldalon csapokat nyitott meg, másik oldalon cxsapokat zárt el, miközbven a versenyképoeség jottányit sjavult csak, míg a foglalkoztatottság romlott.Nem is beszélve az adósságszintről, az elszórt nyugdíjpénzről.
Gazdpol? Oktatási törvény? Egészségügy?
Csupa kudarc.
Lehet, börtön járna értük, külön -külön is.

Az elmúlt 22 évben egyik kormánynak sem volt 2/3-os többésge (kolaíció nélkül).

Orbán Viktor és bandája történelmi esélyt szalasztott el, hogy tisztességesen helyre tegye az ország dolgait.

Elmúltnyolcév????? No igen, volt azzal baj, de az elsőben Orbán is igennel szavazott MP 100 napos, hitelből finanszírozott programjára - hátra mutogatni tehát nem ér, de legalábbis nem elegáns.

Egyébként is, 2012-ben már más szlogeg dukál!
- Elmúltkétév, elmatolcsyztuk, Orbánahibás.

És ez tök igaz. Jobban, mint az elmúltnyolcév, mert ebben a mostaniban az ellenzék igen szavazat nincs bent.

Csak bízni lehet abban, hogy 2014-ben nem hagyja majd az ország ezt a semmit, ezt az amatőr bandát ilyen arcpirító módon lopni és hazudni.

Ennyi.

De hová tűnt Columbo felesége? 2012.04.23. 23:51:52

@MarbleC:

Megpróbálom leírni, miként is lehte(ne) mindez jól.

A munkára rakodó terhek csökkenése hatékonyabb üzemműködéshez, így olcsóbb termékhez, azaz versenyelőnyhöz, ezáltal magasabb tőkebeáramláshoz és magasabb foglalkoztatottsághoz, így kvázi nagyobb vásárlőerőhöz vezetne, amiből lehetne csapolni némi pénzt fogyasztási adó formájában (és a modellben lenne számos más előny is).

A baj csak az, hogy a munka költsége rohadtul nincs/nem lett csökkentve (kivétel: közfoglalkoztatottság, de ez meg egy vicc, mert vissza is élnek vele), miküözben az ÁFA, jövadó, NETA emelkedett.

A kívánt hatáés így valszeg elmarad. Rossz a modell kivitelezése, így rossz az eredmény.

Átgondolatlan kapkodás, Chikán Attila szerint (aki jobbos közgazdász, elismert tankönyvszerző és tanszékvezető egyetemi tanár): ez a modell tankönyvileg lehetetlen.

De az emberek ezt nem értik, másodikra sem, mert kis túlzással a lakosság 2/3-ának egy postai csekk/csomagfeladó vevény kitöltése is komoly fejtörést és stresszt okoz. Erra a butaságra hajaz minden kormányzati demagógia. A fideszé pedig kiváltképp!

Nem is kell nagyon csodálkozni, miért is lett olyan "veretes" a közoktatási törvény...

ostvan2 2012.04.24. 00:08:57

@Ad Dio: "A korrupció a környezetemben nem nagyobb, valószínűleg nem is kisebb mint eddig bármikor": Adóhivatalban régóta főosztályvezető ismerőst fokoztak le 2010-ben, mert azt hitte, az adótörvények mindenkire egyformán vonatkoznak, mint addig. Nos, a NER-ben a fideszes főosztályvezető dönti el, hogy kiküldik-e az adóbírságot tartalmazó határozatot, vagy nem. Mióta a hivatalnokokat indoklás nélkül ki lehet rúgni, azóta ez a természetes állapot. Nos, ha ezt ilyen alacsony szinten gátlástalanul lehet művelni, akkor ne csodálkozzunk, hogy a költségvetés bevételi oldala állandó foltozásra szorul.

Mr. Waszabi 2012.04.24. 00:22:09

Nem olyan hülyék ezek. Pontosan tudják, hogyan építsenek kis királyságot a demokratikus Magyarországból. Ahol nekik mindig jó lesz, nem fognak éhezni, a plebsz meg vagy a polgárság le van szarva. Másképp fogalmazva: Magyarországon nincs arisztokrácia, felszámolódott az elmúlt évtizedekben - hát csinálnak. Most, magukból. Ezért a Horthy rendszer a példakép. Eldöntötték, hogy mindenki más hülye és rosszul gondolkodik, aki nem őket támogatja. Ez az arisztokrata gondolkodásmód. Na persze, ha én akarnék zsarnok lenni és is ezt tenném.
Nem azért teszik tönkre a piacgazdaságot, mert hülyék, hanem mert más a céljuk. Nem demokratikus társadalom, hanem csak hatalomból irányított. Ezért államosítanak ezerrel. Mert ott a kettő nem kell hogy szétváljon.
Itt van pl a telekommunikáció. Telített piac, egy gombos tűt nem lehet leejteni. Mit csinál az állam? Mobilcéget alapít. Épeszű ember csóválja a fejét. Majd, miután lezajlott a tender, kisvártatva megjelenik a telefonadó. Milyen érdekes. A nagy társaságok itteni porfóliói hirtelen elkezdenek megbüdösödni a tőzsdéken - ezért hiába a piaci részesedésük, a befeccölt pénz, munka, még is muszáj lesz kivonulni. Mert az üzletember nem engedheti meg magának, hogy szélmalomharcot vívjon, ami csak veszteséget hozhat. Ha nem ez volna a kormány célja, akkor egyszerű törvényeket hozhatott volna a piac felpörgetésére, pl. limitálva a percdíjakat, amik régóta irreálisan magasak. De ez nem zavarja őket, nem tettek ellene semmit.
Pénzügyi szektor dettó. Ahelyett, hogy szerződésmódosításra ösztönözte volna a bankokat a devizahitelezés kapcsán, egyszerűen kifizettette velük, amit ők gondoltak. Miért? Mert pontosan tudják, hogy a bankok is távozni fognak. Honnan? Mert ez a céljuk. Ezért vetközteti le őket előbb, hogy egy szál alsóban dideregve, önként és demokratikusan távozhassanak szabad akaratukból. Csak hogy törvényesen ez időbe telik és sajna a befektetők is észrevették, hogy mire megy ki a játék. Így már elkezdtek csomagolni. A kormány csomagjai azért nem jönne be rendre, mert a piac gyorsabban reagál, mint az állam. Ez a világon mindenütt így van, ebben nem sikerült unortodoxnak lenniük.
Államszociokapitalizmust épít Orbán. Vagy nem is tudom, minek lehetne nevezni. Az más kérdés, hogy ha ezért kibasznak minket az EU-ből, akkor nagy koppanás lesz, mert elveszítjük a vámmenteséget.
Versenyképessé kell tenni Magyarországot? Mi sem egyszerűbb. Lenyomják a gazdaságot, a béreket, közben véletlenül (?) úgy módosítják a munka törvénykönyvét, hogy a munkavállalókat semmilyen szempontból ne védje.
Közben másik szálon módosítják a választási törvényt, hogy lehetőleg az átvert választók ne tudjanak revansot venni 2014-ben. Világosan látszik, hogy leszarják a saját választóikat is, szó nincs itt demokráciáról meg népakaratról, csak egy hatalmi törekvésről. A vicces az, hogy meg is mondta nyíltan Orbán tavaly, hogy ő 40 évre tervez most, be akarja magát betonozni.
Sajnos egyre fogyó választóik hiába ébrednek fel 2014-re, az már nagyon sok mindenhez késő lesz.
Ügyes a kormány retorikája - elmútnyócévezéssel, meg múltban turkálással ügyesen elterelte a választók figyelmét minderről, miközben a szőnyeget (a demokratikus jogrendszert és az államformát) kihúzta a választók alól. Nem hiába, jogászok, ehhez értenek, ezt tanulták 2 másik rendszer egyetemein.
És a választók még csak nem is szólhatnak semmit - már bele se nagyon -, hisz ők szavazták meg. Ügyes.

Mr. Waszabi 2012.04.24. 00:53:57

Nem mellesleg ezt a revizionista törekvést erősíti látványosan a tanulási lehetőségek szűkítése. Amit a kormány tagjai megkaptak a szocreálban és az elmútthúszévben az Alkotmányban is benne volt, azt szintén egyszerű módszerekkel elveszik a társadalom nagy részétől. Őszintén, a társadalom ? százaléke engedhet meg ma magának, hogy többszázezres vagy millió körüli összeget fizessen szemeszterenként 5 éven át? Az érem másik oldala, hogy persze lesz hozzá állami diákhitel. Tessenek kiszámolni, hogy akinek a családja nem tudja finanszíroznia tanulását, s diákhitelből kénytelen azt fizetni, szép jövő reményében, az mondjuk 5-10 millió körüli hitelösszeggel a nyakában jön ki az egyetemről. Egy fél lakás ára használtan kb. De mindezzel az államnak tartozik, amit mintegy adóként fog fizetni sokáig. És hol van még a saját egzisztenciája? Lakás pl.
A módszer nagyon kifinomult: gazdaságot ellehetetleníteni, embereket padlóra küldeni anyagilag, s közben olyan tanulmányi rendszert létrehozni, ahol csak a tehetősek tanulhatnak. Most már az érettségit is nehezítik.
Mindez azt a célt szolgálja, hogy legyen elegendő kiszolgáltatott ember, aki éhbérért, jegyrendszerért lesz kénytelen dolgozni, nem követel jogokat, nem pofázik. Vissza a jövőbe - úgy 70 évet kb.
Mivel az iskolákat is államosítják, nem nehéz rájönni, hogy bármi nehezítést bevezethet a 2/3-ad annak érdekében, hogy gyerekeink, de a kár az aktív dolgozó generáció (főleg a közszolgák) rabszolgasorba kényszerüljenek. (Nem mellesleg, az oktatási "reformmal" párhuzamosan, stikában olyan változtatásokat eszközöltek az aktív közszolgák számára, amik miatt alkalmatlanokká válnak munkakörükre.)
Szóval, ha enni akarnak és gyerekeiknek enni és fedelet adni (már most itt tartunk), akkor el fognak menni az emberek kubikosnak, wc pucolónak is akár. Természetesen azért kell a sok állami gyár, meg cég, hogy állambácsi tudjon hol "munkát" adni nekik. Kapnak érte Erzsébet kártyán betevőre valót, meg állampapírpakettet. Amit természetesen az állam fog élelemre, lakbérre, rezsiköltségre, tökömtudjára átváltani, mert tömeges méretekben egy gazdaságilag elszigetelődött országban az állampapírnak nincs másodlagos piaca. Márpedig az elszigetelődés, a piac felszámolása már megkezdődött, tessenek nézni a tőzsdei számokat, volumeneket. Érdemes megnézni, hogy az Erzsébet kártya tervezett szolgáltatásaiban már a közüzemi díj-alszámla is benne van. Gondolom, nem véletlenül. Jegyrendszer a la' 21. század.

Wilbourg Theodor 2012.04.24. 05:10:48

@Ad Dio:"de az "unortodox" ötletek java része működőképes elgondolás volt. Egy súlyos hibája volt: nem számolt azzal, hogy a farok nem tudja megcsóválni a kutyát." Köszönöm! Bearanyoztad az induló napom. Ilyen szépen megfogalmazni azt, hogy más az elmélet és más a gyakorlat. Tovább egyszerűsítve: nem működőképes. Még tovább :"Elk..tuk!

nu pagagyí 2012.04.24. 05:39:01

@Mr. Waszabi: Angliában a földek elkerítésével indult a kapitalizmus, a megélhetés nélkül maradt parasztok bérrabszolga státusba kényszerítésével. Nálunk ezt a szerepet a szociális, társadalombiztosítási és az oktatási rendszer szétverése révén igyekszik a kormány előidézni.

Angliában hosszú és küzdelmes évszázadok után egész jó kis kapitalizmus alakult ki. Nálunk ez a fejlődés rövidebb lesz. Várjuk a külföldi multikat az olcsó, kiszolgáltatott és szellemi sötétségben tartott tömegek lizingbevételére.

Kedves Loránd · http://hajnalvilag.hu 2012.04.24. 06:07:22

@Mr. Waszabi: Nahát, milyen ismerős gondolatok! :-) Ezek szerint nem csak én látom úgy, hogy Orbán Viktor "unortodox válságmenedzsmentje" nem más, mint a világtól elszigetelt "nemzet-alapú kiskirályság" felépítése saját rabszolgákkal? (Lásd eme blog bejegyzésem végén: hajnalvilag.blogspot.com/2012/04/erkolcsi-kotelesseg-es-felvilagosult.html )

Mondjuk, én ezt anno megfejeltem azzal, hogy szerintem nem lesznek képesek megtartani, mert előbb-utóbb nagyon komoly tömegeknél húzzák ki a gyufát, amit ha a "tömeg" nem képes értelmes módon kezelni, akkor megteszi az, aki most ezt a bábszínházat velük eljátszatja. Íme: hajnalvilag.blogspot.com/2011/12/kell-egy-orszag.html

Szerintetek van olyan jelenség, ami cáfolná bármelyik (az első "rövid-" és a második "középtávú") feltételezésemet?
Ezek a felszínen ellentmondónak tűnnek, valójában viszont ahogy haladunk előre a NER-ben (nagyon nemzeti? az individualizmussal szemben egyre inkább szocialista? össze ne olvassam véletlenül...), annál inkább csökken a társadalmi elutasítása egy kívülről jövő "megoldóembernek"...

Ad Dio 2012.04.24. 07:52:08

Végigfutottam a kommenteket. Nem tudott nem feltűnni hogy milyen úriember stílusban zajlott a társalgás. Érvek, ellenérvek, ötletek. Semmi értelmetlen és parttalan gyalázkodás. Pazar.

usual man 2012.04.24. 08:11:42

@Ad Dio: ennek a szerző is örül!!!!

usual man 2012.04.24. 08:13:53

Lazításként olvassátok szeretettel mondjuk alábbi posztot:
forditogep.blog.hu/2012/04/23/nyikhaj_ertelmezo_szotar

(im)possibility 2012.04.24. 08:56:48

@ostvan2: Ez csak az egyik az állapotok közül. Lehet, hogy ti nem, de én csodálkoztam egy kicsit, amikor tavaly december elején fültanúja voltam, többek között hogyan is születnek az idei törvények. Az egyik leggazdagabb magyar vállalkozó közepes méretű cégének hat fős könyvelésén a főkönyvelő hölgy felszólította az öt másik középkorú könyvelő hölgyet, hogy tegyenek javaslatokat az idei adótörvényekre és szabályozásokra. Ezzel még jól is járhattunk volna, ha történetesen a könyvelésen hat kiemelkedően okos, széles látókörű szakember dolgozik. De amihez ők jól értettek az a magyar számvitelre korlátozódott, még a számítógépet sem tudták rendesen használni. Azóta már nem csodálkozok amikor megjelennek az új törvényjavaslatok, mert tudom, hogy a magyar gazdaság hozzáértő és meghatározó egyéniségeitől vagy alkalmazottaiktól jönnek.

Provokat Úr 2012.04.24. 09:03:44

@Ad Dio: Tényleg üdítő kivétel az itt kommentelő társaság, mindenkinek gratula.

Kedves Loránd · http://hajnalvilag.hu 2012.04.24. 09:08:36

@Ad Dio: Az imént adós maradtam a "mit kellene/lehetne csinálni?" kérdésre adott válasszal.

Húsz éve töröm rajta a fejem (és ez nem vicc volt), az első megállapítás nyilvánvalóan ez: ha könnyű lenne a megoldás, már régen ezzel foglalkoznánk. Így aztán az elemzésem és felvetéseim is elég hosszúak lettek. Viszont találtam egy talán elfogadható méretű gondolatébresztőt (ráadásul e bejegyzés témájához is kapcsolódik) - aztán majd kiderül, van-e kedved tovább olvasni :-)

hajnalvilag.blogspot.com/2012/03/jovo-erdeklodes-hianyaban-elmarad.html

Baltaarcú Apu 2012.04.24. 10:28:46

@Elhárított királycsel (ex-Zébácsi): "Mást sem hallottunk 2006 óta, minthogy a fidesz fel van készülve a kormányzásra.
Úristen! Mi lenne, itt, ha nem lennének?" Legendás 56-os vicc: Kohn bácsi a harcok után felmerészkedik a pincéből, végignéz a szétlőtt Üllői úton és felsóhajt: Úristen! Hát mi lett volna, ha nem barátként jönnek???

debreceni.blog 2012.04.24. 10:32:01

Közben pedig épül szépen a saját gazdasági birodalom….
„Debrecenben is terjeszkedik a köztudottan jobboldali „kedvencnek” számító magyar üzletlánc, a CBA-csoport. Eddig 8 üzlete van a városban, de már a Vénkertben is kinézett magának egy ingatlant. Amit, persze, a helyi képviselőktől meg is kap majd. „www.vagy.hu/tartalom/cikk/2141_cba_helyezkedni_tudni_kell

Baltaarcú Apu 2012.04.24. 11:29:50

Valaki feljebb emlegette a diákhitelt, nemrég megjelent egy elemzés, különösebb visszhang nélkül, mely szerint a diákhitelből - a kamattámogatás miatt - ugyanolyan kiadási lavina lesz, mint anno a lakáscélú hitelek kamattámogatásából. Ha mindenki igénybe veszi, akit felvesznek ktsgtérítéses helyre, akkor a ktsgvetés kiadása exponenciálisan nő, 2020 körül úgy 600 milliárdba fáj. A cikk szerint az adatok egy, a Némethné csapata által a kormánydöntés előtt készített, a kormánynak megküldött háttértanulmányból valók, magyarán Ovi tudta ezt a döntése előtt, de ívből leszarta. Úgyhogy a diákhitelt is kénytelen lesz vmelyik későbbi kormány majd visszanyesni, mint Megyó a kamattámogatású hitelezést, különben teljesen finanszírozhatatlanná válik.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.04.24. 15:33:25

@morbodoktor: "úúhúhúú simor a deviza tartalék védő angyala? ez meg hol adták be neked?"

Ezt írtam volna? Én csak annyit írtam, hogy népünk Bölcs Vezére és Kuszaszem törzsfőnök simán elköltené stadionokra. Viszont Simornak az MNB törvényileg meghatározott céljaihoz (ilyen hüJeségek, mint árfolyam stabilitás, inflációs cél) kell.

"baaz a legnagyobb gyökérségeket még mindig a index címlapos blogok kommentjei között lehet olvasni..."

Azt hiszem ezzel én is egyet tudok érteni! ;)

tisztakéz · http://netes.8x.hu/ 2012.04.24. 20:35:55

Szerencsétlen manusz ez a Kálmán, hogy mire használják a nevét? Pereljen az isteni vonalon!!!
süti beállítások módosítása