Már mindenki tudja, mindenki hallotta: választottak Görögországban. Olyan sikeres volt, hogy a gatyánkat is lerángatja rólunk nemsokára.

Hadd kezdjem azzal: a görögök tudnak élni. Évekig átverik az EU-t, mint intézményt, meg nagyjából teljes Európát. Olyan fiskális számokkal jöttek elő, melyekre mindenki elismerően biccentett, és megnyugvással falatozta tovább a gyros-t. Csak sajnos most az kétszer fog csípni, a második pedig nem csak altájon, de feltájon is marni fog.

Szóval mikor kiderült a turpisság, megremegtek ők bizony, és legkésőbb ekkor mindenki érezhette, hogy az ő bajuk nem áll meg a narancs árának növekedésénél. Erre Európa bizony adott nekik pénzt, nem is keveset, persze a németek már ekkor zúgolódtak. Ezért cserébe a mára már "ómen kategóriába" csúszott megszorítás szót is odaírták a csekkre. El is kezdtek a görögök megszorítani, és felháborodott hangok hallatszódtak népük soraiból, hogy a nyugdíj és az átlagkereset be fog esni a német (!) szinvonal alá...

Erre most ismét választás, ahol a szélsőségeken kívül mindenki jó messze eldobta az istrángot. Ők pedig azt mondják: nemcsak, hogy nem akar megszorítani, de az eddig megkötött megállapodásokat is semmisnek tekintik. Okos...

No ekkor legkésőbb meg kell értenünk: a faló a kertünkben van.

Belőle pedig olyan szimpatikus arcok fognak kijönni, mint euró árfolyam zuhanás, tőzsde-pánik, és hasonlók. Ezek pedig bizony jól lekaszabaolhatnak minket, miközben alszunk. Mert bizony mi eközben alszunk. Mélyen, horkolva, sikereink álmaiban fürdőzve.

Azért az furcsa, hogy azok a szavak, melyek eddig idehaza főleg a jelen kormányoldal szájából hangzottak el, miszerint "No need for IMF and/or EU", azokat most görög szélsőbalosok nyilatkoztatják ki. Szélsőbalosok. Szélső. Bal.

Ezt még értelmezni is lehet a kitűzött célokat ismerve, ugyanakkor az ilyen dolgokra nem árt felkészülni. Mert erre fel lehetett készülni, semmi nem utalt arra, hogy a görög probléma meg fog oldódni "ortodox" módon, és nem ripsz-ropsz történtek ezek. Minden körülmények között a legjobbat kivánom hazámnak, de ez a fa lovacska olyan szinten dőlhet ránk a saját kertünkben, hogy dekor matricának is vékonyak leszünk.

A forint nem fogja bírni azt, amint az eurót menteni akarják, a tőzsdén keresztül folyó "értékek" súlypontja megváltozik. Pontosan úgy, mikor egy embert baleset ér. Csak a főbb szervek működnek, a szervezet átáll "sokkos" üzemmódra, és a kevésbé fontosak működéseket csökkenti, leállítja, megbénítja. Ekkor pedig a forintunk nem lebénul, hanem leesik a térképről. Mert sajnos annak igazi működési alapja mára leginkább csak a jóindulat, nem a stabil gazdaság. Mondhatni: akkor akarunk fő-szerv lenni, mikor a test már megszokta, hogy hol vagyunk, és nem mi vagyunk a legnagyobb probléma. Egészséges testnél a szálkát ki lehet venni a fájó mutatóújjból, baleset esetén ez a legutolsó, amivel foglalkoznak. EU-IMF megállapodást lehetett volna 3-4 hónappal ezelőtt is megkötni, most annak igérete édes kevés.

A legszomorúbb pedig sajnos az, hogy a görögöknél a kiválás hosszútávon megoldás lehet, és nem is feltétlenül baj ez az Úniónak, csak amíg a "nem feltétlenül" időszak fog tartani, addig mi bizony belerokkanunk, az udvaron álló falovat hamar eltüzeljük... Nekünk ez nem szines hír mint egy átlagos német háztartásnak, nekünk ez a háztartás kérdése lesz, sz

u.i.: nem, nem Orbán Viktor okozta még a görög válságot is, mielőtt még ezt mondanátok T. Olvasók, de némileg távolabbra is figyelhetett volna, mint Debrecen. Nem, nem tudok értelmes megoldást felvázolni, mert mint mondtam, mi ezzel mára bizony egy fityegő köröm lettünk egy üszkös lábujjon, egy olyan ember lábujján, akinek a pólójára EU van írva.

Színes hírekért pedig lapozgathatjuk majd a 3 éves Nők Lapját a tárolóból...

U.

 

Szerző: usual man  2012.05.09. 10:18 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://forditogep.blog.hu/api/trackback/id/tr204497910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása