No, hát akkor dobjuk ki az ablakon egy kicsit a kulturált kommunikációt, és hozzuk be a képbe a nyers, magyaros fogalmazást.

Kedves Matolcsy úr! Azt szeretném mondani, hogy a héten egy idős hölgyet kisértem át a zebrán, de nyugtát nem adtam, így nem eldönthető, hogy neki kell-e ezért nyugdíja 1%-át elutalni a Zállamnak, vagy nekem ugyanennyit a fizetésemből.

Előre szólok, ez a poszt tele lesz egyértelmű, már már elcsépelt mondatokkal, mindenki számára "logikus" jelzőkkel, ugyanis azt érzem, Önöknek ezek mégis ismeretlenek.

Igazi varázslóként Önök azt igérték, hogy úgy vezetik ki az országot a válságból, hogy közben adót csökkentenek, és nem sarcolják az embereket. Ezzel szavazatokat nyertek, amiben sokkal inkább az előző kormány iránti utálat, semmint a programjukban való hit játszott szerepet. Egy ország várta, hogy akkor előrukkolnak a már évek óta készen álló pénzügyi-gazdasági tervvel, amint megnyerik a választást. Akik erre vártak, azok azóta is ott ülnek, várnak, már belepték őket a tavalyi és az az előtti lehulló falevelek meleg takarója, már hó is volt rajtuk, szakálluk térdüket verdesi, de tekintetük továbbra is csillogva kémleli a horizontot. Szemük erős, táplálja a feltétlen hit, melyet önök úgy, ahogy van, eljátszottak. Nem aprópénzre váltották, hanem simán elkótyavetyélték.

No és eddig a finomkodás.

Ugyanis nincs a földön olyan gazdaságpolitikai irányzat, melynek neve: dilettantizmus. Nincs, mert ez egy jelző, és nem túl pozitív. Aki strukturális reformokat akar, az először a reformot struktúrálja, majd reformál. Ad hoc intézkedésekkel is lehet esetleg sikert elérni, de azt is célszerű lenne úgy tenni, hogy előtte számolunk. Önök nem tudnak számolni, mert ha tudnának, az feltételezné, hogy ismerik a számokat. A számok ismerete azonban szükséges azok használatához, elvileg. Mi legalábbis így tanultuk. 

Egy végletekig elfáradt országban, ahol a közösségben megtakarított pénz fogalma csupán elvi, el lehet lopni megtakarításokat azzal, hogy "majd az állam". De akkor legalább azt kitalálták volna, mit mondanak, miért költik el azt 1,5 év alatt.  Arra sem vették a fáradságot, hogy ezt megtervezzék.

Minden gazdasági szereplő extra megadóztatása oda vezet, hogy a szereplők elmennek máshova, vagy bezárnak, vagy mást csinálnak. Ezt senki nem mondta Önöknek? Nem jutott eszükbe? Mert a munkáltatók terhei nem csökkentek, sőt. A finanszírozási oldal extra sarcolása Önöknél azon alapszik, hogy pénzzel foglalkoznak, biztos van nekik. Mikor megy be valaki egy autókereskedésbe, hogy adjon már egy autót ingyen, mert azzal foglalkozik? Mikor kérünk meg egy marhát, hogy azonnal adjon egy rúd párizsit, mert úgyis az lesz majd belőle? 

Egy ország gazdasága akkor tud menni előre, ha valamiféle indok mentén lehet ezt tenni, és az indok nem az, hogy "mert én, Matolcsy György így gondolom". Mert ez ahhoz kevés. Ehhez pénz is kell. Azt sikeresen bebizonyította, hogy elvei nélkülözik az értelmezhető gazdasági alapokat, ezért tisztelettel kérem, legalább a fennhéjázó, gőgös, lenéző és cinikus módot, ahogy nekünk próbálja magyarázni, hogy "hát nem értitek? Hogy is érthetnétek....", legalább ezt mellőzze. És ha már mellőzi belföldön, mellőzze kérem külföldön is, mert visszautasítom, hogy engem, mint magyar embert Ön miatt nézzenek hülyének. Márpedig annak néznek, nem értik, mi zajlik itt, és azt sem, ezt hogy engedheti meg magának egy egykoron éllovas ország. És itt nem úgy magának, hogy magunknak, hanem úgy, hogy önnek.

Javaslom, hogy szíveskedjen meglátogatni alsó tagozatos általános iskolákat, ahol egy osztályfőnöki óra keretében tegyék fel a kérést a nebulóknak, hogy "mit tennétek, hogy a hazátoknak jobb legyen?". Lefogadom, hogy lesz legalább 20-25 olyan ötlet iskolánként, mely simán hozza az önök ölteteinek szinvonalát, még ha meg nem is valósíthatóak. Mondjuk ez utóbbi önöket eddig sem zavarta.

Azon gondolkodjon el, hogy ha bemegy egy boltba és vesz 2 kiflit, akkor hiába mutogat a kalácsra, hogy abból a kifliből kér, az eladó nem fogja érteni. Vagy, ha esetleg mégis megoldják, akkor a fizetésnél nem az eladó fog önnek pénzt adni és 2 puszit, hanem ön, neki. Puszi nélkül, mert nem fogja kérni. Nem kell neki a máz, a szín, hanem a betevő falatja kell.

Csekkeket adóztatni, utalásokból extra pénzt beszedni....uraim. A kötelező bérkompenzációnál azt hittem nem lesz érdekesebb megoldás a tarsolyukban, de lett. Parádés.

Haladjanak tovább ezen az úton, innen csak egy lépés a képeslapok extra adója, a nézési illeték, vagy az ürítési illeték. Utóbbinál persze lesz családi kedvezmény..... Nem?

Kell, hogy legyen, mert a Zembereknek semmi nem kerülhet többe, azt mondták. Hát, talán kivéve a kenyér, a tej, a felvágott, a benzin, a kávé, a tea, a benzin, a közlekedés, a közüzemek, a víz, a .........

Szerző: usual man  2012.04.12. 09:20 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://forditogep.blog.hu/api/trackback/id/tr464387426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása