Elegem van az okoskodásokból, a rohangálásokból, az elemzésekből, magamból. Ezért most csak simán összefoglalom a 180 forintos rögzített CHF/HUF árfolyamon való egyösszegű törlesztés folyamatát:

- Ügyfél jelzi banknak, hogy ki szeretné fizetni 1 összegben a hátralékot;

- Ügyfél örül és büszke, hogy törleszthet egyben kb 10-15, vagy akár 20 millió HUF összeget, mert nem a 170%-át kell;

- Bank örül, mert végre 1 Ügyféllel kevesebb, aki lopja a biteket a gépeken, és nem kell annyi levelet sem küldeni;

- Anyaföld örül, mert több fa marad, mert kevesebb lett a levél.

Ennyi. Frappáns, és igaz.

Mert nehogy valaki azt képzelje már, de tényleg, hogy valójában:

- mindenki kicsit feszültebb, mármint azok, akinek nincs otthon 10-15, vagy 20 millió HUF összege az egyösszegű törlesztésre. Sejtésem szerint vannak ilyenek, mert hát hitelt nem azért vesz fel ember (általában), hogy a sajátját otthon tartsa, és mert amúgy van neki, és nem is azért, hogy legyen legalább 1 valaki, aki mindig küld levelet - a bank;

- a bankok is kicsit feszültek, mert nyilván kicsit túl szabadelvűen hiteleztek, meg talán túl rövidtávon biztosítottak forrást, és kb csekély veszélyközösséget vállaltak a hitelfelvevőkkel (tudom, nem biztosító), de azért mégis. 230 és 180 között van petit különbség;

- OTP is very happy, mert miért ne;

- forint hitellel kiváltani a deviza hitelt kb mission impossible lesz, mert az adósok kockázati besorolása hát, hogy is mondjam...nem javult az előző 2-3 évben;

Fentiek alapján tehát elmondható:

- a közösségi pánikszerű érzések okán valószínűleg drágulni fog a svájci fizetőeszköz, és annak minden olyan hitellel rendelkező hazai ember örülni fog, akinek nincs otthon  talonban a teljes hitelösszege.

 

Megfontoltnak lenni jó. Átgondoltnak lenni még jobb. Számolni nem bűn, szokjunk már hozzá......

 

-

 

 

Szerző: usual man  2011.09.13. 18:06 7 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://forditogep.blog.hu/api/trackback/id/tr143224865

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kaméleon 2011.09.14. 19:44:36

 Orbán Viktor a rendszerellenes lázadóból előbb liberális politikussá, és pártvezérré lépett elő, majd az életkorának, és társadalmi státuszának növekedésével párhuzamosan vedlett konzervatívvá a pártjával együtt. A Fidesz politikáját, célkitűzése...

Trackback: Amit lehet Orbánnak, azt nem lehet Gyurcsánynak ! 2011.09.14. 17:01:21

 Orbán a Hír tévében ezt mondta: ha néhány év múlva olyan ítélet születne az európai bíróságon, hogy jogtalan, amit a kormány most bevezetni tervez, akkor sem hárulna semmi azokra a devizahitelesekre, akik majd élnek az egyösszegű végtörleszt...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szita szita péntek 2011.09.14. 16:59:39

Kiegészítés:
- A tőke aszondja, hogy: "Húbasszameg! Itt mindent lehet? No, inkább a szlovákoknál állítom fel az cuccost, biztos, ami biztos..."

röhögő 2011.09.14. 17:09:30

@szita szita péntek: Jaja, a tarlói tapló 2/3 kiskirályságában senki sem akar majd tőkét hozni, mert visszamenőleges hatállyal a tökét is letépik.

szita szita péntek 2011.09.14. 17:57:05

@röhögő: Nem csak az a baj, hogy nem akarnak ide tőkét hozni - mer' azt ugye eddigsemnem nagyon tették. Inkább az, hogy az itt születő javakat is inkább kiviszik - biztos ami biztos. Ja, kiviszi ám a magyar is, nem csak az a fránya nemzetközi nagytőke...

különvélemény 2011.09.14. 17:57:42

"forint hitellel kiváltani a deviza hitelt kb mission impossible lesz, mert az adósok kockázati besorolása hát, hogy is mondjam...nem javult az előző 2-3 évben;"

Akik kiválthatnak, azok jó adósok, mert most is tudják fizetni a kölcsönt, jóval magasabb törlesztővel.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2011.09.14. 19:26:46

Tanító néni megkérdezi a gyerekeket, hogy hova tennék a "szeretett" Orbán vezír képét.
Egyik kis lány mondta, hogy ö a cicijére tetováltatná, hogy majd amikor nő, akkor együtt növekedjen vele.

Másik kis lány a pocijára, hogy ott együtt nőjön, majd a kis babájával.

Móricka, pedig a farkára, ott aztán vagy megy a pi...ba, vagy lógni fog.

regress 2011.09.14. 20:10:19

@Tetű Lázár takarodj!: ez már kb.50-éves,de most a legaktuálisabb

bebe tv 2011.09.14. 20:22:10

@szita szita péntek: Hát erről cikkezett tegnap meg ma is az egész osztrák sajtó.
Nagyon sok osztrák befektető akinek érdekeltségei vannak nálunk már azon töri a fejét, hogyan tudna innen villám gyorsan elhúzni más országba.
Szegény Demján meg ahogy öregszik úgy kezd szenilis lenni és megy vissza a múlt rendszerbe. Szakszervezeti vezetők előtt arról papolt, hogy erős állami cégeket kéne újra létre hozni. Na ja, oszt mit gyártana az az igen erős állami cég? Panni robogót, netán megvenné a Trabant licencet?
Miért hiszi el magáról az az ember aki gazdag lett, hogy ő a legokosabb is?
Arra nem gondol, hogy annak idején 1990-ben csak szerencséje volt, mert jókor volt jó helyen?
Aztán miért pont az állam hozzon létre erős cégeket? Miért nem ő akinek 200 milliárd a vagyona. Hát tudnám neki ajánlani, hogy létesítsen egy CNC eszterga gépgyárat és versenyezzen az Index vagy pedig a Gildemeister céggel.
Ja, hogy esetleg nem tudná eladni? És az állam az igen?
süti beállítások módosítása