Lépett a Moody's, és immáron leginkább a szerencse fiainak tudja csak ajánlani a Hazánkba irányuló való befektetéseket. 

Lehet szeretni a különböző minősítő intézményeket, én például kifejezetten önjelöltnek vélem némelyiket. Sajnos azonban attól, hogy ezek mennyire jó srácok vagy nem, az van, hogy sok sok külhöni "pénz-forrás" ezeket tekinti a mérvadó hangnak olyankor, amikor dönteniük kell arról, hogy akkor melyik gazdaság az, amelyikbe érdemes fektetni, meg melyik az az ország, ahová érdemes menni.

Az érdemes leginkább azt jelenti, hoghy hol van azért esély némi, akár konzervatív hozamra, ugyanakkor azért abban biztosak lehetnek, hogy pénzük legalábbis nem nagyon megy névérték alá (ma már ez is kb jó ötklet) olyan okokból, melyek kívül esnek a "basszus, nem jól döntöttem üzletileg" kategórián. Ezek közül Maygarország most tudja garantálni bármelyiket....? Na ugye.

Moody's azt mondta, hogy azért még picivel jobbak vagyunk a szerencsejátéknál, de ha valami, hát bátorság kell hozzánk. A bátorságnak meg ára van, a pénz világában meg főleg. És sajnos továbbra is az van, hogy a frázisok, az optimizmus, és a megfellebezhetetlen akaraton túl bizony pénz is kell ahhoz, hogy valahol még több pénz legyen. Márpedig ez a csúnya dolog kell is ahhoz, hogy talpra álljunk, ha már visszarántottuk saját magunkat a földre, igen gyorsan, igen sikeresen.

Moody's után meg jön majd az S&P, meg a Fitch. Mert ők ilyen birka szellemű társaságok, melyek néha túlspirázzák ugyan a dolgukat, de leginkább sajnos csak az időben tévednek. Most egyébként abban tévedtek, hogy szerintem túl jó helyen tartottak minket eddig...

Miért tették ezt? Nos, azért, mert ott ülnek olyan gazdaságilag "képben lévő" emberek, akik tudják mit jelent a struktúrális reform, és örültek is neki, hogy majd lesz nálunk ilyen. Nem lett. Sőt, az ellenkezője lett. Kizárólag a deficitünk finanszírozhatóságát megdrágító rövidtávű gondolkodás van, lásd nyugdíj-kérdés, lásd túlzott társasági és személyi-jövedelem adó csökkentés. Sajnos ők látják, hogy nem látják.... Nem látják, hogy mi lesz 2014 után. Nem látják miféle bíztatót tudnak mondani a hosszabb távon befektetőknek.

Most azt tudják jelezni "finoman", hogy, gyertek persze, csak akkor bármikor lehet különadó, aminek határt semmi sem szabhat, ha a kormány úgy dönt, hogy legyen. De legalább nem kell ezen stresszelni, mert 3 hónappal év vége előtt szólnak majd csak, hogy abban az évben fizesd is meg. Meg azt is tudják mondani, hogy a nyugdíjakat pikk pakk elvették. A te pénzed is elvehetik? Nem. Miért nem? Öööööö....mert csak. Van valami felsőbb szerv, mondjuk Alkotmánybíróság, vagy költségvetési Tanács nálatok? Van. Mit tudnak tenni? Hát, kb felhívni egymást....ööööö....

Na az "öööö"-nek látjuk most az árát. Az árfolyamok már rég elérték azt a szintet, ami egészséges lett volna a gazdaságunknak (mind tudtuk, hogy a forint picit erősebb volt, mint kellene). Amennyit most drágulnak, már nem annyira jó, pontosabban a kiszámíthatatlansága nem jó.

Szóval nem kell szeretni Múdizékat, de sajnos vannak, és sajnos hallgatnak rájuk azok, akiknél a pénz van a zsöminkre...Mert ők sajnos tudják, hogy Cíprus szintű adóbevételekkel, és németország szintű jóléti kiadásokkal nem nagyon lehet megtartani az egyensúlyt. A támasztó tégla meg már kezd elfogyni.

Szép napot!

 

U.

 

Szerző: usual man  2010.12.06. 10:46 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://forditogep.blog.hu/api/trackback/id/tr762496583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása