Türelmes nép ez a magyar, az már biztos.

Eltelt 100 nap, ami valamilyen számomra nem túl világos okból kifolyólag szinte már kultikus jelentőségű egy kormány életében. Ennek következtében ma lesz "100 nap értékelő beszéd'".

Jómagam őszinte érdeklődéssel várom, mi lesz a mondanivaló lényege, ami szerintem egy kis öniróniával, erős visszafelé történő utalásokkal megtűzdelt "megcsináltuk" szónoklat lesz, amiből nekem speciell már az előző kormány első 100 napja után is elegem volt.

De maradjunk a realitások talaján, és foglaljuk össze röviden, hogy az utca népe mit látott az előző 100 nap alatt. A felsorolás nyilván szubjektív, és nem feltétlenül a történések sorrendjében öleli fel a főbb momentumokat, de azért igyekszem...

Nos:

1.

Igencsak volatilis világgazdasági helyzetben, nem túl fényes gazdasági mutatók közepette legalább kétszer "oda lett vágva" a forintnak, minek következtében a CHF például eleddig ismeretlen magasságokban van. Ez persze nem csak saját magunknak köszönhető, de sajnis 70 %-ban igen. Amikor vár a folyóparton 2 komp, mely egyszerrre indul a túlpartra, ködben, akkor nem az a követendő magatartás, hogy a kapitány kiáll a mólóra, és kiabálni kezdi, hogy tegnap nem volt túl jó a motor.....

Arról volt anno szó, hogy a devizahiteleseken segít valahogy a kormány (amit mind máig senki sem ért, hogy mégis hogyan), és ezt sokan bevették, szavaztak is. Nos, lett segítség, igazbaráti.

 

2.

Lett olyan kormányunk, hogy például a kultúra, az egészségügy és az oktatás 1, azaz egy minisztérium alá lett elhelyezve. Bravo. A magyarázat: szakállamtitkárok vannak. Ez igaz. sokan is. Nem alacsony fizetéssel. Ha összesítünk, kijön, hogy "hoppá". De mi történt ezekkel a területekkel? Semmi..... nagokat mondunk azóta is.

 

3.

Állami cégeknél reggel bement egy "kommandó", és az ott lévőket portáson kívül szépen hazaküldték. Úgy, ahogy vannak. Azonnal. Szép. Ez nyilván a létbiztonságra, a közszféra által kínált előnyök kihangsúlyozására szolgált... Nem mondom, van akivel ezt kell, sőt még a börtön is kevés egyeseknek, de nem mindenkivel.

Nem beszélve arról, hogy a trend az államosítás....ezt kormánykörökből mondták... Hát... na!

 

4

Adócsökkentést ígértek, mikor tudták, hogy azt nem lehet racionálisan megoldani. De hangzatos volt, megették sokan. Majd egyszer csak azt mondták nem lehet, majd csak 3 év múlvára, akkor is majd lépésekben. Mert közben kiderült ez-az. Olyan dolgok derültek ki, melyek annyira rémisztőek lehetnek, hogy inkább el sem mondják. Jobb az nekünk. Én meg bocs, de nem szeretem, ha hülyére vesznek. 

 

5.

Kitaláltatott, hogy az IMF a sátán. Nem mondom, nem karitatív szervezet, de azért nagyjából egészéből kihúzták a seggünket a vízből. Erre megmondjuk nekik mosolyogva: nem kell a hitelük Uraim. Itt azért tegyünk különbséget 2 dolog között, amit nem árrtott volna megosztani T. világgal anno, mikor ezt mondták: a meglévő hitelt fizetjük, csak újat nem akarunk. Ha ezt ELEVE mondták volna, mondjuk T. pénzügyminiszter, és nem csak a keveset pislogó szóvivő másnap, akkor talán elhitték volna az emberek, meg megértik. És nem lett volna HUF pofon.

 

6.

5 ember, 1 hétvége, 2010-ben, nyár végén... A "rendelkezünk részletes gazdasági tervvel" ezt jelentette valójában. Hát, remek. Sajnálom, hogy mondjuk engem, vagy bármely ismerősömet nem kérdezték meg mondjuk 1 éve, hogy mit kellene tenni gazdaságilag szretett hazánkkal. mert még mi is meg tudtuk volna mondani a fő irányvonalakat. Meg még Önök is Kedves Olvasók. De nem 2,5 nap alatt, nem 29 szélsőségesen populista, semmit mondó pontban. Lehet, hogy 30 napot is gondolkodtunk volna rajta. Sőt, talán 60 napot is. Mert nekik éveik voltak erre, és ne jőjjünk már a meghamisított költségvetési adatokkal, mert azok nylivános számok, na. Nem is lett nagy csontváz ebből, mindmáig...

 

Abban bízom, hogy azok, akik a Fidesz-KDNP vonalra szavaztak, egyszer a fentieken elgondolkodnak. Nem kell másra szavazniuk, mert a meggyőződés az meggyőződés, és azt tiszteletben kell tartani...csak ne legyen vak. Kérdezzenek már vissza néha, merjenek azok lenni, akik akkor voltak, mikor szavaztak idén...

Forradalmárok. Mert azokra most tényleg szükség lenne....

 

Szerző: usual man  2010.09.07. 08:49 5 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://forditogep.blog.hu/api/trackback/id/tr612276962

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A kétharmados Fidesz-győzelem mumusa 2010.09.07. 13:36:03

Az aktív újságírástól nemrég visszavonult Horkay Hörcher Ferenc írt a fenti címmel egy jegyzetet a Heti Válaszba még márciusban, a választások előtt, válaszul az aggódó hangokra. Most, hogy már túl vagyunk az orbáni kétharmad első 100 napján, szerintem...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.09.07. 16:50:53

Sajnos nem türelem kérdése, hanem a tehetetlenség bilincse van a magyar emberek lábán. MINDENKI ezt érzi folyamatosan és 20 éve legalább - már aki élt azelőtt is, hogy rendszert váltottak azok, akik mindezekért felelősek. Tehát a józanul gondolkodó emberek mind tudták, hogy rossz irány a magyaros kizsákmányolás, ám azok akiket elküldtek a gyárakból és megőgazd. szövetkezetekből, azok nagyon nagy többsége semmit nem tehetett azon kívül, hogy remélt és bízott az új és újabb elit szavaiban. Csakhogy az "elit" nem velük törődött, hanem saját pecsenyéjére fordult rá... egyre több és több ilyen saját pecsenyét készítő rabolja le azokat, akik nem rabolni akarnak, hanem tisztességesen megélni. Ez mára lehetetlenné vált... élni sem tudnak az emberek, kimosták az agyukat, azt hiszik a szavakkal és ígéretekkel jól fognak lakni. Pedig nem. Ezt kellene végre belátniuk és olyan forradalmat csinálni, aminek semmi köze a fülkékhez és papírosokhoz vagy az x-hez.

Berta_Zsolt 2010.09.09. 11:54:36

Nekem azzal semmi gondom, hogy Viktor reklámozza magát és a 100 napját. Valljuk be, ebben a pozícióban mi is ezt tennénk. Nagyobb gondom az, hogy az ellenzék nem teszi a dolgát:
Nekik kellett volna kiállni egy megfelelő helyen, több száz értelmiségi előtt és "100 nap értékelő" beszédet tartani! Az röhej, hogy az ellenzék csak arra volt képes, hogy az értékelő beszédet értékelje. Ez szánalmas, nem is volt érdemi hatása. Istenemre mondom, ez volt a legértelmesebb kritikája a 100 napnak. Ellenzék hol vagy, hahó???

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.09.09. 16:30:41

ad3. "...az ott lévőket portáson kívül szépen hazaküldték...

- namost ezt ugye "portáson belül" azért nem lehetett lerendezni, mivel a dolgozók mind KÍVÜL laktak... (tehát az eljárás PC!:)
- az egyetlen gond az, hogy akkor most hol fog "dolgozni" (jó pénzért) Sanyi bácsi haveri kommandója? (portás takaroggy!)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.09.09. 16:39:24

@Berta_Zsolt: az "ellenzéket" illetően teljesen igazad van, (bár szvsz egy ekkora lufit csak legalizálna, hogy ha komolyan beszélnének róla).

Viszont 0.Viktor nem fényezte magát, hanem "szerénykedett" (szvsz kamingautolt;)
"...az is bolond, aki ilyen munkát vállal. Az az igazság, hogy ez kétségkívül igaz(!), de ennek ellenére azért megvan a maga szépsége"
- na EZT kellett volna "értékelni"!

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.09.09. 21:17:01

@térfél: "(kellene...) olyan forradalmat csinálni, aminek semmi köze a fülkékhez és papírosokhoz vagy az x-hez."

Szerintem meg éppen hogy ezeket kellene használnunk - "visszafelé", vagyis egy ellen-fülkeforradalmat (avagy fülke-ellenforradalmat:) kellene csinálnunk...

A jelenlegi Alkotmányunkban (még) benne van, hogy a hatalom a miénk, csak a "gyakorlását" adjuk ODA 4 évente. Hát itt az IDEje visszavennünk.

((-azért kiváncsi leszek, hogy majd bennehagyják-e "papíron" a nép hatalmát, esetleg átírják "nemzet"-re?!))
süti beállítások módosítása