Kedves Polgártársak, Elvtársak, Pajtások és Bajtársak, Barátim és Véreim!

 Arra gondoltam, hogy így előre adok egy összefoglalót arról, mi is vár ránk a választások előtt, közben, és utána, úgy nagyjából az év végéig. Mert már unom én is, de nagyon.

 Mint minden előrejelzés, vagy nevezzük prognózisnak, ez is lehet, hogy teljes mértékben beteljesületlen marad, de lássuk be: ha beteljesülne, akkor azt gondolnák, hogy értek valamihez. Pedig nem.

 Sokakkal ellentétben, én nem hiszem magamról, hogy okosakat mondok, és azt sem, hogy amit leírok, annak mérvadónak, vagy véleményformálónak kellene lennie. Amit leírok, az csak úgy van. Aki elolvassa, az elolvassa, esetleg elgondolkodik rajta pár percet, és akkor ennyi is volt. Se több, se kevesebb. De ennyi mindenképp.

 1.

No akkor lássuk, mi van most…

Most az van, hogy mindenki vár. Sokaknak, sokunknak elege van abból, ami az utóbbi évben, vagy években folyt. Főleg talán azért, mert a politikát behozták a nappalinkba. Mi meg oda nem akartuk volna behívni. Valaki nemrég azt nyilatkozta, hogy európai összehasonlításban a magyar népesség az elsők között van a tekintetben, hogy mennyire nem érdekli a politika. Hát, nem tudom. Vagy én mozgok alapvetően rossz helyen, vagy az úriember mondott mást, mint ami van. Mert mindenből a politika folyik, mégpedig az olcsóbbik fajtából.

Mindenki lejátszotta már magában, hogy a Fidesz nyer, mégpedig rommá nyeri magát. Mindezt úgy, hogy gyakorlatilag nem volt kampánya. Neki sem.

Másfél éve annyi történik, hogy amint történik bármi a politikához köthető esemény, a Fidesz sajtótájékoztatót tart, ellenségképet kreál, és elmondja, hogy na amint ők lesznek hatalmon, ezt eltörlik, megszüntetik a nép kizsákmányolását, a bűnösöket elítélik, és örökre kisüt a nap. Lássuk be, profi munka. Miért? Mert:

-          ellenségképet ad az emberek kezébe (sokkal könnyebb egyként utálni valakit, mint egyként küzdeni valamiért - sajnos);

-          nem kell konkrét programot adni, így lehetőség nyílik majd az improvizációra, amint hatalomra kerülnek, mert mindenre, amit tesznek, azt mondhatják: - pont így mondtuk, pont így akartuk;

-          a sajtótájékoztatót alapvetően minden média „átveszi”….

Amúgy pedig sajnos, az utóbbi másfél évben sokszor igazuk is volt. Nem azért sajnos, mert ők nyernek, hanem mert sajnos, mert a szocialista-szabaddemokrata vonal az utóbbi 8 év második felében annyi öngólt rúgott, hogy a Fidesz ezt köszöni szépen, ennyivel kevesebbet kellett költeni kampányra…

Csak lassan lassan kezd unalmassá válni a dolog. Ennek pedig vannak veszélyei. Ha pedig figyelünk, akkor némileg aggasztó jeleket is találunk. De erről a 3. pontban majd.

 A szocialisták sk leírták magukat, és hiába tettek a porondra egy érthető, kezelhető politikai figurát a végén, az már későn volt.

A legnagyobb baj pedig az, hogy amit a Bajnai – Oszkó páros letett az asztalra, az ha tetszik, ha nem, szinte páratlan dolog Európában, de még a világon is. Nem, nem puncsolok, de ami működik, az működik, és ez működött. Az mszp-szdsz vonal meg képtelen volt ezt elmondani az embereknek. Azt, hogy ha ők ketten (és stábjuk persze) nem teszi meg azt, amit megtett, akkor igen nagy „xyxyban” lennénk. Kérem, tessék szíves megtekinteni, mi az, hogy ország-kockázat, és megnézni, hogy az elmúlt 9 hónapban ez hogy alakult. Mennyi volt akkor, és mennyi ma. Meg tessék szíves lenni megtekinteni, mennyi volt az alapkamat akkor, és mennyi most, és, hogy ennek milyen, adott esetben + hatásai lehetnek. Meg azt, hogy melyik ország hajtotta végre a legnagyobb és leggyorsabb korrekciót úgy „ámblokkilag”. Ja, hogy Magyarország? Hongrie? Ungarn? Jah kérem…. Szép, szép, de ezeket el kellett volna mondani, és nem Fidesz ellenes újságokat nyomtatni… (olvastam, bedobták hozzánk). Mert ellenségképet az kreál, aki elsőnek kreál. Amikor az kezd ellenségképet kreálni, aki az első ellenségkép maga, nos, azt senki nem fogja elhinni.

Bajnaiék leszögezték, nem politikusok. Értem. De a politika kreálhatott volna előnyt belőle, nem tette. Hiba.

Schumacherről sem hinné el senki, hogy nem autóversenyző, még ha azt is mondja magáról. De menedzsere akkor is lenne…..

 Ezen kívül van a Jobbik-LMP kérdés. Hát azt kell, hogy mondjam, hétvégén voltam vidéken, és nem kevesen mondták, miszerint ők a Jobbikra fognak szavazni. Elgondolkodtam. Főleg, mert a szokásos hangzatokat hallottam, mint „fellógatni – vasra verni – magyar föld a magyaroké – szomszéd „idegen” föld is a magyaroké” – ki innen mindenki – stb stb. Nem túl européer… Az LMP pedig megmarad szimpatikus civil fővárosi pártnak. Sajnos.

Az MDF-ről nem beszélnék sokat. Ahol minimum 2 MDF-es van, ott ők összevesznek, szakadnak, külön ülnek, és 2-3 pletyka hírrel széthullanak. Szívesen lennék kulcsmester MDF irodában. Hetente új zár. Fix bevétel.

 Összefoglalóan már szinte örülök, hogy pár nap és vége. Hogy mi lesz? Azt majd a 3. pontban, mondom! Türelem…

 2.

Mi lesz a választáson 

Magas részvételre számítok. Mert akik eddig nem voltak annyira aktívak, azokat parádésan összeszedte a Jobbik „4 szavas” kampánya, és miután lett az emberek elé ellenség állítva (részben egyébként maguktól álltak oda), urambátyámék mennek is majd szavazni. Helyesen teszik, ez a dolguk. Hogy mit ikszelnek, az meg a saját dolguk. Csak nehogy mi mindannyian igyuk meg a levét. Mert az már mindannyiunk közös dolga.

Nem számítok atrocitásra, de lesz néhány már-már kellemetlen incidens, amely súrolni fogja a tragikomédia műfaját, de ez van. Jön majd a szokásos ki kit vitt el busszal hova, és ki kinek adott étkezési jegyet, banánt, autóskártyát, miegymást.

 Egy biztos. Ott fogunk ülni sokan aznap a tévé előtt este, és reménykedünk, hogy a Fidesz józan marad nyerése után is, és az eddigi profi „marketing” stratégiáját át tudja ültetni a hétköznapok rút világába. Mert nyernek, mindenki tudja.

 És eljön a nap, amikor a pálya szélén álló igen kisportolt, tehetségesen beszélő fiatalember előtt megáll a pályán köröző versenyautó, kiszáll a sofőrje, és azt mondja:

-          Nos, hallom, elmondásod szerint jól vezetsz. Meg már van a szurkolóiddal teli tribün is a célegyenesben. Na akkor beszállás, mutasd meg. De ha kicsúszol, ott van mögötted egy maga által jobbiknak nevezett sofőr, ha ő megelőz, hát nehéz lesz visszaelőznöd. De a boxba már nem állhatsz ki a befutóig…

 3.

Ami a választások után jön

Nos, kicsit hosszú lett eddig, igyekszem rövidre fogni.

A Fidesz vagy abszolút többséget szerez, vagy nem. „Okos”…

 Ha igen, akkor nem fognak mást tenni, mint:

Minden eddigi kicsit gyanús ügyet kivizsgálnak, de nagyon alaposan, és higgyék el, lesz még meglepetés. Repkedni fognak a milliók, adott esetben milliárdok. A népnek ez kell, érezzék a törődést. Röviden: Zuschlag alapján 7,5 év = kb 70 millióért. Tessék szorozni, ha nem is egyenes arányban. Egyébként ezt tenni is kell, de nem CSAK ezt...

A költségvetéshez „csak annyiban” nyúlnak bele, hogy módosítják a hiánycélt, alaposan fölé lőve. Ebből hogy-hogy nem jutni fog néhány hangzatos, de összességében nem „drága” jóléti intézkedésre, az IMF kicsit megorrol, de nem avatkozik be. Ettől a forint gyengülni fog, de nem nagyon jelentősen. 280 alatt, vagy a körül fog maradni;

2011-ben, mikor már amúgy is lehetne, enyhíteni fognak a megszorításokon, de addig a fentieken kívül nem. Nem, mert az eddigi marketing alapján az emberek lelkét a felderítésekkel tartják boldogabban az eddigiekhez képest. Cirkusz lesz, kenyér még nem. Amikor pedig enyhítenek, jön mellé a „mert ugye megmondtuk, hogy mi meg tudjuk csinálni. Tessék, megcsináltuk, elindultunk az úton, az igaz úton”;

Módosítják az alkotmányt (ideje is amúgy), bevezetik az „államelnök” hivatalát. Orbán Viktor lesz a miniszterelnök, de csak 4 évig. Utána 8 évre államelnök lesz. Ez nettó minimum 12 év Fidesz éra. Ha sikeres pénzügyi korrekciók lesznek (mondom sikeresek, értsd: értelmesek, értsd: elfogadottak, értsd: valósak), akkor onnan sima út. A következő miniszterelnök pedig vagy Kósa, vagy az első 3 év legelfogadottabb Fidesz arca lesz;

 Hát kb ennyi. Kivéve, ha a költségvetést visszavonják. Mert ha ezt 2010 közepén megteszik a Varga Mihály vezette elit tényfeltáró kommandó „felfedezései” alapján, akkor az Euro árfolyama 350 körül lesz egy darabig, a svájci frankról ne is beszéljünk. Akkor viszont bukják a támogatók nagy részét. Nem hinném, hogy meglépik.

 Az adókról nem beszéltünk.

Orbán állította sokáig 8mindmáig), hogy azt azonnal csökkentik, hogy versenyképesség legyen. Ez logikus lenne. Csak sajnos nincs piac, csökkentek a vásárlások (röviden összefoglalva). Amikor azonban (mint manapság) csökkennek a költések, ergo a termelés is, akkor fontos ugyan a versenyképesség, de nem első rangú kérdés. Ezzel nem nyernénk. Logikusan én persze elmondanám, hogy jövőre például 1 %, majd még 1 %, majd a harmadikban 2 %. De ne legyünk naivak: a magyart ez nem fogja ösztönözni a „bevallásra” Erre rájöttek ők is, és a szakmai kollégiumjakban már 4, illetve 6 évről beszélnek. Ezek reális számok, de nem választási számok. Nem nyerhetnek ilyenekkel. Ma azonban az a helyzet, hogy mindegy is. Ha 4, ha 6, ha 0, bármit mondanak, nyernek. Nekünk azonban ne legyenek vágyálmaink, nem lesz azonnali adó-csökkentés. Vagy ha mégis, akkor egyértelmű az üzenet: Fidesz = Orbán Viktor. Erre gondoltam fentebb, mikor a „veszélyekről” beszéltem.

  

Összefoglalva, kedves türelmes Olvasóm, aki idáig elolvastad ezt a cikket: változás kell. De főleg magunkban. Ne vegyünk mindent készpénznek. Költhető pénz csak abból lesz, amit megtakarítunk, vagy ha nem, az drága mulatság, és nem ritkán kétszer fizetendő, mert a zenész a nóta közepén abba hagyja a muzsikálást.

 Kívánok mindenkinek józanságot, realizmust, és mindenek előtt hitet. Ja, meg persze azt, hogy lássunk el a könyv utolsó oldaláig, mert hiába a jó kritika, azt csak egy kritikus írta. Attól még nekünk tényleg tetszhet. De el is dobhatjuk.

Mármint a könyvet.

 A mindennapokat nem. Mert akkor hogyan tudjuk meg, mi van az utolsó oldalon, ugyebár…

 

Szerző: usual man  2010.04.06. 09:50 3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://forditogep.blog.hu/api/trackback/id/tr91898105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

iqfighter 2010.04.12. 16:33:53

Szia!

Jól írsz, nem értem miért nincsenek kommentek.

Viszont a nicked... nem "ordinary man" akart lenni? Vagy félreértek valamit?

usual man 2010.04.13. 09:08:14

Szia!

Köszönöm, igyekszem!
Komment általában akkor szokott jönni, mikor vagy kikerül a blog.hu-ra, vagy index címoldalra. Amúgy nem nagyon. Néhány stabil olvasóm van, számuk az 1 (édesapám, aki nemrég ismerkedett meg a világhálóval) és a 10 között mozog.

A usual man egy régi sztoriból ered, nyelvtanilag az ordinary nyilván helytállóbb.

Ha tudod propagálni a blogom, hát hajrá, jutalékot tudok adni színes ceruza készlet, illetve virtuális baráti vállveregetés formájában :-)

A legjobbakat, és még egyszer köszi!

kamiKZ 2010.04.13. 21:33:58

Talan ez a csendes kampany mar rank is fert, az elmult ket ev utan, amikor totalis szethuzas volt, a magyarokhoz illik az ellensegkereses! Meg1re nagyon kivancsi leszek, hogy mennyi igaz az szdsz hatorszaggal rendelkezo lmp-rol, mert ha igaz, akkor nagyot csalodnek...
süti beállítások módosítása