Előszezon hangulatom támadt a minap kampányügyileg, és erre egy rádióműsor is rásegített.

 

Előszezon érzését mindenki ismeri, aki valaha látott már Balatont augusztusban. Amikor odafelé az úton az M7-esen hátul a kocsiban azon morfondírozik az ember, hogy vajon nem éppen júliusban járt-e arra Katrina, a kelet-német istennő, akit sajnos el is vitt helyettünk mondjuk a sármos székesfehérvári szakközépiskolás, Gyuri, aki péknek tanul, de retorikájával akár mást is csinálhatna. Olyan érzés volt ez, mintha a nyár 2/3-át elpazaroltuk volna, és most akarunk gyorsan másfél hét alatt mindent behozni, és egyszerre kérünk kürtös kalácsot, lángos, meg traubit. Bárcsak ott lettünk volna már előszezonban, hogy mindenhova el tudjunk helyezni egy apró kis levélkét a leendő Katrináknak, hogy majd amikor ezeket ők felfedezik, bizony megvárnak minket augusztusban..

 

Ennyi a történet irodalmi része.

 

Most is hasonló érzésem van, azt látom, hogy a pártok már lassan 1 éve helyezgetik el a kis leveliket mindenfelé, és mi majd jól megtaláljuk őket, és a választási döntésünket majd ezek összessége alapján hozzuk meg, és megvárjuk őket, hogy lejöjjenek utánunk.

 

Nézzük hát, így az előszezon közepén, hol is tartunk, mit várhatunk, és esetleg mit is kellene értenünk ezekből.

 

Kezdjük a jelenleg regnáló mszp vezette kis gyerekjáték-autó kormánnyal.

Azt tudjuk, hogy eddig akárhányszor vették minimálra a figurát kampány ügyben, el is bukták. Az ő szavazótáboruk a választások közötti 4 évben általában sosem foglalkozik azzal, hogy építse a „párt egységét”, nem fordít erre energiát, természetesnek vesz bármilyen intézkedést, és anélkül, hogy közgazdaságilag vagy jogilag a dolgok mögé nézne, szinte mindent elfogad. Aki pedig nem így tesz, az általában ki is esik a szavazóik közül, mert elkezd gondolkodni, különböző aspektusokból vizsgálni a dolgokat. Gyakorlatilag arra várnak, hogy majd biztos lesz egy stáb, aki 5-6 hónappal a választások előtt összeáll, és az addig összegyűjtött javakból a kampányra áldozván kikerekít egy egységesnek látszó kommunikációt. Ez akkor jó, ha a 4 év sikeres. Ez most nem az a helyzet.

Ugyanis hiába ismerik el még gazdasági körökben is néhol a Bajnai-Oszkó kettős munkáját, az intézkedések antiszociálisak rövidtávon, mert elvesz a megszokott „mindent fizet az állam” érzetből, és mi magyarok, világelsők vagyunk a demokrácia azon értelmezésében, miszerint „mi mindent megtehetünk, mások már nem, és vonjanak csak el, míg engem személyesen nem érint a dolog, nekem ok”. Csak hát a demokrácia is sajnos legalább 2 oldalú. Illik hozzá is tenni valamit. És hiába indultunk el alapvetően helyesnek is mondható irányba, ez nem politikai tevékenység jelenleg, hanem számtani, és ezt az emberek könnyen látják, mikor a tárcában már nincs 5 liter tejre pénz a szombati bevásárlás végén, hanem csak 3-ra, így lőttek a madártejnek. Csakhogy válságot kezelni úgy, hogy nem költünk kevesebbet a lakosságra, nem megy. Volt állam a világon, aki megoldotta ezt is, mert simán csak több pénzt nyomott, de buktak is nem kicsit, úgy mint most a fociban teszik (Argentína).

 

Úgyhogy én úgy gondolom, hogy egy „vastag” kampányt csinálni az mszp-nek felesleges.

A kommunikációjuk az lesz, hogy:

„elindultunk a helyes úton, nézzék ezt meg ezt a mutatót, megfordult, és elindultunk, és csak velünk lehet ezt folytatni”.

És lehet, hogy igazuk is lenne, de csak elvileg, mert a Fidesz nem fog legalább 1 évig a választások után keményen törölni a megszorításokból, erre ne is számítsunk.

 

Ezzel megérkeztünk a második versenyzőhöz, a leendő befutóhoz: Fidesz.

Ha megfigyeltük, ők kb. 2 éve mást sem tesznek, mint bármilyen hírre, amelyben szerepel az  a szó, hogy kormány, vagy pénzügyminisztérium, vagy program, vagy terv vagy hasonló, azonnal szerveznek egy sajtótájékoztatót. Nincs olyan esti híradó, csatornától függetlenül, amelyben nem mutatnak legalább 1 Fidesz sajtótájékoztatót, ahol mindig elhangzanak ugyanazok a szavak, csak azért, hogy ezek minél biztosabban beágyazódjanak T Választópolgárok fejébe. Ezek, a teljesség igénye nélkül:

-          inkompetens a kormány;

-          dilettáns a kormány;

-          távozzon a miniszter;

-          nem jól csinálják;

-          elfogadhatatlan;

-          tiltakozunk;

-          mondjon le;

-          távozzon;

-          a Fidesz elhatárolódik ettől, és meg fogja változtatni amint nyer;

-          már csak fél év.

 

Na most aki belegondol, az rájön: zseniálisan csinálják. Mert nem kell semmit elmagyarázni, mert az mszp annyit hibázik, hogy az magáért beszél, tehát a Fidesznek nem kell kockáztatnia azzal, hogy nyíltan kiemel dolgotkat, sőt, ami a lényeg: nem kell megmondania, mit csinálna másképp. Elég, ha azt mondja, ez nem jó így. Az emberek érzik a bajt, a Fidesz a világgazdasági válsággal egy szintre húzza le az mszp-t, és csak a negatív kommunikációt programozza be az emberekbe.

Mindezt gyakorlatilag ingyen, mert:

-          az mszp hibázik majd mindennap, ezt a sajtó amúgy is mutatja, nem kell beleszólni;

-          a sajtótájékoztató a saját székházukban van, ingyen;

-          itt elmondanak a „gyári” szavakból ötöt – hatot;

-          mint fent is olvashatták, minden híradóban benne vannak, az elérés szinte 100%.

 

Ennek csak 1 hátulütője lehet, hogy azért néhány kíváncsiak lennének már arra is, hogy akkor ok, nem jó, de MI a jó akkor, ezt elmondanák? Nem, nem fogják, az lenne a legnagyobb hiba, mert akkor gyakorlatilag egy hajóba ülnének a választók szemében az mszp-vel. Megvolt az esély Bajnaiék alakulásakor, fel lett ajánlva poszt, de nem éltek vele, mert ez veszélyeztette volna a 2/3-os többségüket. Erről beszéltem korábban már.

 

Tehát a Fidesz megint jól csinálja a kommunikációt, és az emberek eszik, mert bőrükön érzik a dolgokat.

 

DE most és itt szólok előre, hogy ne ringassuk magunkat előszezoni álmokban. Amennyiben nyernek, az első 1 év azzal fog telni, hogy kipucolnak minden mszp közeli embert mindenhonnan, és minden napra fog jutni egy újabb leleplezett botrány, feljelentés, üldözés, stb. Ezzel magasan tartják majd a „nézettséget”, de nem fognak belenyúlni bajnaiék intézkedéseibe, esetleg maximum 1-2 látványos, de bevételi szempontból csekély súlyú intézkedéssel, hogy „tessék, ugye mondtuk”. Ilyen lesz pl az ingatlanadó eltörlése, mely esetben vissza fognak térni az eddig is alkalmazott rendszerhez. Ez alatt 1 év alatt csökkenni fog a hiány, javulnak a mutatók, és ezt meglovagolva fognak a 2. évtől „puhítani” a dolgokon, amit amúgy is akkor már szükséges lesz megtenni.

Okos.

 

 

Az szdsz-ről nem ejtenék túl sok szót. Sosem voltak a kedvenc pártom, ugyanakkor kellenének a többpártrendszerhez, csak sajnos vérprofi módon lehúzzák magukat, erről itt olvashatnak kicsit bővebben…..

 

 

És akkor a lényeg: szinte új, friss, értelmes gondolatokkal rendelkező pártoknak most van itt az arany alkalom, hogy nagyot lépjenek. Aki most ilyen pártot tud finanszírozni, az később igen nagy befolyást tud majd szerezni (ne álmodozzunk, a politika erről is szól), de ami az igazán fontos:

Az emberek ki vannak éhezve, hogy gyakorlatias, kicsit pozitív jellegű kommunikációt kapjanak, mert ez most senkinek sem sajátja, és logikus, értelmezhető elvekkel most tudnának igazán tábort gyűjteni maguk köré.

Néhány kreatív megjelenési ötlette "bekalózkodhatnák magukat” a megfáradt hajósok közé, akik mire felemelnék az evezőt, már le is maradnak. A „lemaradni” alatt itt olyat értek, minthogy 2/3-os többség elvesztésének kockázata Fidesz oldalon, vagy a 15 % megtartása mszp oldalon. A Fidesz egyébként ezért játszik se veled se nélküled-et a Jobbikkal, mert amíg ők viszik el a kallódó vagy épp csalódott szavazókat, nekik ez a legjobb megoldás.

 

 

Szóval készüljünk fel a látványos parádéra, ami, ha kérésem meghallgatásra lel, sokszínű lesz, nem túl fancy, de mindenképpen olcsóbb, mint az eddigi kampányok. Ugyanis ezzel is lehet szavazókat nyerni.

Adhatok tippeket is....

 

A kevesebb néha több.

 

Szerző: usual man  2009.09.15. 11:48 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://forditogep.blog.hu/api/trackback/id/tr131383226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása