Biztos többekben felmerült már a kérdés, hogy akkor most miért is vagyunk ott, pontosabban miért is tartunk ott, ahol, és akkor most akkor tulajdonképpen mi is lenne a megfelelő megoldás.

Azt kellene többre érdemes kis hazánkban végre felfogni, hogy bármennyire is fáj, nem lehet soha olyan megoldást találni egy állam, nemzet problémájára, amely annak minden tagjának megfelel. Vegyünk egy egyszerű példát. És aláhúzom, az alábbi sorok célja inkább az általános elgondolkodásra való késztetés, vagyis talán inkább annak megvilágítása, hogy nem mindíg az a legjobb megoldás, amit mi kitaláltunk. 

Adott egy családi hétvége, az autóban a família apraja-nagyja a hétvégi telekhez utazik épp. Vagy valamely rokon telkére, a történet szempontjából ez itt mindegy is, de nyilván népünk 85%-a volt ilyen helyzetben már, legfeljebb nem sk telekre utaztak, hanem Béla nagybácsi kerítését mentek betonozni Gödöllő mellé, és a hátsó ülésen lévő hűtőtáska miatt amiben a szent sör van, a család kutyáját a szomszédnál kellett hagyni.... Szóval ismerős a szitu. A gépjárműben a szélvédő és a hátsó ne-láss-ki-rács közötti utastérben utazik apu (kormánynál), anyu (jobb egyen, az igazi kormánynál), bal hátul a bedurcázott, walkmant hallgató Balázs, aki még időben elcsípte a valójában is működő Iron Maiden-t, és ezt hallgatva a messzeségbe réved vagy épp apu őszülő tarkóján számolja a résben gazdag skoda 120L személygékpocsiba besurranó kalandvágyó muslincákat. Középen hátul hűtőtáska, benne a még hideg, 19. kerület nevére utaló söritallal, melyről apu épp fantáziál, hogy a Bélával ezt mennyi idő alatt is fogják meginni, és mikor kell jobb-egy anyut elküldeni boltba újakért. Senki nem látja, amint apu épp a zsebébe nyúl és megnézi mennyi söritalra lesz délután kettő órára tájban még fedezete.... Jobb hátul a kedves nővérke ül, aki még nem azon morfondírozik, hogy melyik parti drog lehetne annyira hatással Milánra, hogy ma este a razorlight 2012 discoban végre elhelyezze majd őt a bajor gépjárműve jobb egyén, mert akkor ez még nem volt, hanem szimplán csak azon gondolkodik, hogy Abigél vajon most akkor ki is a regényben.....meg talán egy kicsit azon is, hogy Földes László amúgy biztos szép férfi lehet, ha egyszer véletlenül elkerülne egy borbélyhoz.

Szóval adott az alaphelyzet. Azt még érdemes megjegyezni, hogy a Család a sok pakolás, valamint a tetőcsomagtartóra feltett talicska többszöri sikertelen rögzítése miatt némi késéssel indult. Mindezt úgy tette, hogy apa nem engedett el senkit a kocsi mellől, míg a végleges talicskarögzítésen munkálkodott, mert hogy "azonnal indulunk, ha végre hagynátok nekem békét, hogy rendesen meghúzzam a pókot".

Ezért most a fent leírt élethelyzetben apun kívül (akiben a rögzítés munkálatai között felfokozott adrenalin semlegesítette a reggeli víz+kávé okozta vizelési ingert) mindenkinek pisilni kellene, de apu nem akar megállni. Pedig ha megállna, lehet, hogy észrevenné a bal elől kilazult pókot, és azt, hogy a hűtőláda sincs már zárva, mert kislány kinyitotta. Ezáért a megérkezésig várható események:

- leesik a taliga, minimum még 2 autóban károkozás / azonnali kár;

- megmelegszik a sör / leendő munkafolyamat megmérgezése - rossz közérzet.

 

Nos, ilyenkor mi a teendő. Jobb egy anyu szól, hogy pisilni kelle. Válasz aputól, aki kormányoz éppen és vezet: -" Jaj Margit, miéért nem intézted el otthon...? Most álljak ki a sorból? És hol?"

Bár a többiek sem mennek gyorsabban, a család autója pedig pláne lassú a taliga miatt, amit mint ki fog derülni, nem is kellett volna vinni, ha előtte beszélnek Bélabával. De apu nem áll meg, és ekkor beszól kislány hátulról, hogy jó lenne megállni, mert akkor talán ő is ki tudna menni. A fiú pedig tetéz, és megjegyzi, hogy neki ugyan még nem kell annyira, de azért, hogy ne törjön meg az ütem, és ne kelljen még egyszer külön megállni, ha megállnak most elintézi, és akkor onnan ha lassan is, de tudnak haladni, és úgy érkeznek meg, hogy mindenki heppi, és talán a taliga sem esik le és a sört is lehet csekkolni. Ettől pedig lehet majd rendesen dolgozni.

Nos, akkor gondoljuk végig, kire hallgassunk?

Arra, aki vezet, de nem állna meg, pedig lehet, hogy jobban tenné, a taliga sem esne le, és kiderülne, a sör forrásnak indult?

Anyura, aki megállna, mert saját igényeit akarná előtérbe helyezni, és bár nem célja, de a megállása miatt talán kiderülne ez-az (taliga-sör kombó)?

A Fiú okán, aki még nem állna meg, de előtre gondolkodik, és ezzel a mostaniakon is segítene, mert kiderülne a taliga-sör probléma?

A Lány okán, aki szeretne megállni ugyan, de valószínűleg csak azért mert anyu is, és az neki elég. Elég, ha anyu pártján áll, mindegy miért, csak ott álljon?

A Válasz Aputól jön: "-nem állnuk meg, bírjátok ki, nem fogunk csip csup dolgok miatt késni". És apu ezt azért mondja, mert a mögötte jövő elé kerülhet; az előtte lévő miatt, aki ha hátranéz azt fogja mondani "némmá, még meg is áll  a lámája, de legalább megigazítja a lifegő taligáját". De apu nem tudja, hogy a többiek már ott vannak Béláéknál, már csinálják a kerítést, a sör sem kell, mert a többiek már vittek, és az unokatesóék sem jöttek el, így a Lány és a Fiú csak unatkozni fog. Így a megállástól függetlenül elkésnek, amit ők akartak elve nem mehet, és nem lesz miattuk se szebb se jobb a kerítés.

Ezért aztán Apuban összedől a világ, mert rájön, nem ő a központi téma Béláéknál, hanem a kerítés. Béláék ugyanis kerítést akartak elsősorban, nem sörözést Apuval, és Apu hiánya nem állított meg senkit abban, hogy legyen is kerítés. Anyuban csak megerősödik az érzés, hogy Apu egy töketlen figura, mert sem Béla, sem a kerítés nem várt rá, és most akkor ezért kellett tartogatnia a gravitációval szemben? A Lány lés a Fiú pedig anélkül, hogy a témához szólna, azért megjegyzi külön külön is, hogy "most akkor miért is kellett rohanni, mondtam, hogy tök fölösleges"....

 

Mi lett volna a megoldás? Eleve jól felrakni a taligát és indulás előtt megkérni mindenkit, hogy pisiljen. Ja meg szólni a Lánynak, hogy ne nyissa ki a hűtőtáskát, elmagyarázva, hogy miért nem jó azt nyitogatni.

A lényeg a következő szavakon van: "eleve", "indulás előtt" és "elmagyarázva".

Aztán mindenki értse ahogy akarja, de szerintem mindenki érti.......

 

Szép napokat!

 

 

 

 

 

Szerző: usual man  2009.04.07. 09:24 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://forditogep.blog.hu/api/trackback/id/tr451051208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása