Szép napot!

Van egy ámerikai sorozat a tévében. Olyan egyszerű, szerethető karakterek vannak benne. Gonoszok, akik nagyon nehezen ugyan, de a végén vesztenek. Jók, akik részenként minimum egyszer megmentik a bolygónkat. Mellékszereplők, akik mindkét oldalon meg-meghalnak, hol fajsúlyosabb, hol légneműnek nevezhető mondanivalóval. Érdekesek a karakterek, néha tanulság is felbukkan, de leginkább kikapcsolja az embert, ha épp nem szépirodalomra vágyik.
 
Na, ebben a filmben vannak a goauldok. Ők a rosszak között is a legrosszabbak, a nagy halak, a főnökök. Az őket követők feltétel nélkül teszik azt, ami a dolguk. Gyorsan, hatékonyan, egy lineárisan felfelé építkező rendszerben, ahol az egyén cserélhető. Amennyiben ezt a jó érdekében tennék, azt mondom, go for it, bár sajnálnám az esetlegesen alulról, vagy oldalról érkező esetleges jó ötleteket, vagy legalábbis ezek felhasználást.
 
Aztán van ez a MAL Zrt itt, a mi kis filmünkben. Hihetnénk, ők a gonoszok, a goauldok. Hát, nem tudom. Az 99,9 %-ban biztos, hogy sem Ön, kedves Olvasó, sem én nem értünk az iparághoz. Elfogadtuk, hogy xy éve ott van a tározó, láttuk, éltünk mellette. Elhittük, hogy akiknek az a dolguk, hogy értsenek hozzá, értenek is hozzá. Aztán megtörtént az elképzelhetetlen, tudjuk mind.
 
Na és itt kezdődik a lényege a történetnek. Az áldozatok, és családjaik, és az összes károsult megérdemli azt, sőt, MEGILLETI ŐKET az, hogy a legutolsó fillérig visszakapják azt, amik volt előtte, értékben, mindenben, még ha az sosem lesz ugyanaz többé. Akiknek pedig meghalt hozzátartozójuk, életük végéig gondoskodást.
 
Aztán ugye felelősöket kell keresni. Mondom keresni….tudatos, aprólékos, igazságos munkával. Nyomozással, szakértelemmel. És találni kell, mert lehet. Felelős a hibás anyag, a rossz gát, a mittudoménmi. De felelős biztos, hogy van, akkor is, ha váratlan az esemény, mert a váratlanra készülni lehet, és kell is. Ezt nem látom most. Most azt látom, hogy középkori módon vasra húztak egy szerencsétlen bábut, akinek az arcáról lerí, hogy nem igazán döntött soha semmiben komolyan, nemhogy egyedül. Azonban ez mind mindegy, sajnos. 
 
A lényeg sajnos az, hogy az iszap-katasztrófa nem más, mint egy jó „ürügy”. Ürügy arra, hogy a világon teljesen egyedülálló (mondjuk talán néhány közép-ámeriaki állam kivételével) módon 1, azaz egy nap alatt kitaláljanak egy törvényt, előterjesszék egyéni indítvánnyal azt, majd megszavazzák ott helyben, vita nélkül. A törvény pedig az, hogy az adott véget államosítják. A törvény továbbá az, hogy „veszélyhelyzet” esetén ezt bármilyen, hazánkban bejegyzett céggel meg lehet tenni. Ez ugye nyilván hatalmas bizalmat ébreszt minden itt munkát kínáló, nagyobb vállalatnál….vagy nem?
Nem nagy téttel ugyan, de fogadni mernék, hogy most ez jön:
 
-         1 héten belül újraindul a termelés Európa egyik legnagyobb alumínium gyárában;
 
-         1 – 1,5 évig állami tulajdonban marad, mellette lesz dolgozói részvény, melyek egy része oda lesz adva a károsultak ott dolgozó hozzátartozóinak;
 
-         1,5 év, vagy max 3 év múlva privatizációra került újra a gyár, és kissé nagyobb téttel tudnék fogadni, hogy a jelenlegi kormánypárthoz kapcsolható elithez közeli köröknek elég jó esélyük lesz nyerni, persze a nép nevében.
 
Mi van most? Most az van, hogy egy privát, magántulajdonban lévő, súlyosan milliárdos értékű, hatalmas forgalommal rendelkező vállalat (most nem vizsgálnám, hogy kik, hogyan szerezték meg és hogyan, mert már megtörtént – sőt, még a Papcsák Úr sem vizsgálta a dolgot) 24 óra alatt állami lett, a vezetője meg börtönben. Pont.
Csakhogy a vezetője az nem a fő tulajdonos. Csakhogy a cégnek van egy iszonyatos értéke. Csakhogy mára az értéke már sokszorosára esett össze. Csakhogy az érték így már szubjektív. Csakhogy ezzel kihúztuk a termelés lába alól a sámlit.
 
Azt kaptuk eddig, hogy lett már most felelőse a dolognak, anélkül, hogy megvizsgálták volna az okot, mert eddig csak a konzekvenciát vizsgálták.
 
Azt kaptuk eddig, hogy egy sok-sokmilliárdos érték gazdát cserélt felsőbb utasításra. Anélkül, hogy rendőrség, vagy bíróság döntött volna bármit. Anélkül, hogy azt eladták volna. Erről 1 nap alatt döntöttek.
 
Uraim, ha Robin Hood-ot játszunk, tegyük rendesen. Ami az, hogy akkor MAL vezérkart a térre, pellengére velük. Csak ettől akkor lesz termelés? Akkor ettől lesz értelme a „magántulajdonnak”? Csak ettől kimondatott jogszerű ítélet?
 
A tulajdonosok feleljenek a magánvagyonukkal. Ezt emberként megértem, jogot ismerőként nem. Azt hiszik, hogy a kettő ugyanaz az értékrend? Hát nem. Ha az lenne, lelőnének, ha agyoncsapok egy szúnyogot… Megúszhatják? Nem kellene…
 
A hatalom 3 legfőbb szerve most egy kézben van. 1 konkrét kézben. El tudjuk fogadni? Nem kellene…
 
Akkor most ki is a goauld?
 
Szerző: usual man  2010.10.11. 22:31 2 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://forditogep.blog.hu/api/trackback/id/tr772364117

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mudman Zolka 2010.10.13. 09:59:14

A Szentséges Garnitúra belelendült az ügyintézésbe, merthisz a pöcsmörgés a tett halála. Sőtmitöbb! Polgárököl, vasököl, oda sújt, ahova köll! "Egy felelős rendel!" - a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) meg szállította is, a részidő majdnem olyan e...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Berta_Zsolt 2010.10.12. 10:30:16

Ingatlanos cégvezetőként sok épület, ingatlan köthető úgy hozzám, ahogy a MALhoz a tározó. Megmondom őszintén fogalmam sincs, hogy a talajmechanika, a statika megállja-e a helyét. Az én szaktudásom alapján össze is omolhat bármelyik épület. Csakhogy a menedzsmenti felelősség és a tervezési felelősség két különböző dolog. Az én felelősségem, hogy a megfelelő szakképesítésű tervező(ke)t bízzam meg és ha figyelmeztetnek, hogy nem megfelelő talajra akarok építkezni, akkor én nem tehetem az ellenkezőjét -mert az már bűncselekmény. Én eddig nyugodtan aludtam, no de ezután...???

Llew 2010.10.13. 10:57:37

Haha, Csillagkapus párhuzam a politikai helyzet kapcsán, ez marha jó. :D (amúgy goa'uld, de részletkérdés)
süti beállítások módosítása