Egyszer volt, hol nem volt, volt egy apró királyság Zeurópa szívében.

Mérete ellenére szépreményű hely volt, mindig is tudták az ott lakók, hogy egyszer majd nagyon jó lesz nekik, olyannyira biztosak volt benne, hogy a nép száján erről már egy monda is született. Régóta terjed a rege, már akkor ismerték, mikor még a Verestenyerű pupákok uralták az országot, de a mondatai mindmáig élnek az emberek szájain, ott pont elől, az orr alatt. A pupákok utolsó királyai már nem is igyekeztek ezt a regét a nép mételyező mende-mondájának beállítani, rájöttek, hogy az általa keltett remény, bármennyire is legyen az valós vagy sem, összekovácsolja az alattvalókat. 

A régi rend, miszerint vannak alattvalók, felettvalók és középvalók, mindig is élt ebben a királyságban, még I. Verestenyerű Barrakon Leopold, és utódja az értelmetlen fejdíszeiről elhíresült, ám méltatlanul kiebrudalt XII. Verestenyerű Szarvas Zetor korában is tudta ezt mindenki. Felettvalónak lenni nem volt jó, mert bármi történt is az aktuális uralkodóval, lefejezték, nem engedték be a wc-re, vagy csak simán széttépték a buszbérletét, tudták, ők is mennek a nagy történelmi minestrone tálba, röviden: a levesbe.

A középvalók ugyanakkor mindig tudták, hogy kell állni ahhoz, hogy egyik szél se borzolja a tarkójukat. Még a történelmi sem tudta ezt elérni. Közpévalók híres családjai bukkannak fel a királyság dicső napjait ábrázoló festmények oldalán, néhol a szerencsésebbek a kép hátulján kaptak helyet. Ezt ők megbecsülték, mert ahhoz, hogy felismerjék őket, mindig a dolgok mögé kellett nézni, azt meg ebben a királyságban nem szokták, tehát ha kellett, fordították maguk, ha nem, akkor félig zárt tenyerükbe köhiintve szépen kisétáltak az élőképből.

A felettvalók jellemzői között találjuk azon szokásukat, hogy mindig feketére festették szekerüket, értelmetlen betűket meg számokat pingáltak a lovak homlokára, és mindig a rövidebb, ám csalitosokkal gazdagon tele tűzdelt ösvényeket járták. Igy aztán a köznép csak csalitosoknak hívta őket, mert volt, hogy néha elő sem kerültek a hegyi ösvényekről, csak néha lehetett látni őket különböző éves összeírásokon, hogy éppen mennyi szekerük, dombjuk és szőlőjük van. 

Az alattvalók helyzete tulajdonképpen olyan volt, mint a káposzta. Kívül cikornyás meg mintás, amit lehet szakadtnak is mondani, de csak ha kellően rosszindulatú az ember. Mélyen belül van bennük a vitamin, a torzsája a legjobb, de odáig meg jusson el az aki nagyon éhes. Nos, ők kellően éhesek voltak, és tudásszomjuk is figyelemre méltó volt, csak miután  a királyi ZVU bodegák középső polcairól eltűnt a Sapere sör, kénytelenek voltak a felső polcról megvenni az Altius pezsgőt, vagy alulról, az alsó polcok porából kiragadni a Popolo mustot.

Most látom, hogy a nagy mesélésben eddig meg sem említettem a királyság nevét. Nos, sokat tanakodtak a kicsiny, de szép királyság felettvalói, uralkodói, meg a festmények hátoldalán integető középvalók, hogy mi is legyen a legjobb név. A történelem erősen megcsapkodta szegény kicsi királyságot, és neve ezt követte is. Nevezték már Hegyekmögüllóvaljöttem Királyságnak, Háromtengerországnak, sőt, még Tizenkilencekharmincadjára Földje is volt a megnevezése. Mára azonban ez is megváltozott, és egyszerűen csak Országnak hívják. Ez mindenki számára kellően visszahúzódó, ugyanakkor tekintélyt sugárzó névnek bizonyult.

Nos, a fentebb citált monda szerint eljő majd egyszer az a személy, aki Országot elvezeti oda, ahol még senki sem járt Zeurópában, vagyis Harcgyőztesfüggetlenföldjére, a napsütés-szemű szárazföldi sellők és az olcsó abrak földjére. Nem is olyan rég Országban a nép áttörte az addig héderelő Verestenyerűek palotáinak falait, megdöntötte uralmukat, még úgyis hogy a legutolsó Verestenyerű uralkodó szakított elődei elveivel és gondolkodni sem volt rest azért, hogy Ország kikecmeregjen abból a borús időjárású hangulatból, ahol akkoriban Zeurópa is leledzett. Ezért is volt Maradhatottvolna Kordon a neve.

A felzúdult nép hitt az akkor nekik szépeket mondó, és csillagokat ígérő hercegnek, még úgy is, hogy a Verestenyerűek idején, igaz, már jócskán azok uralkodásának repedezései közepette, de ez a herceg már uralkodott egyet, igaz rövidet, és nem túl emlékezeteset.

Nos, herceg mézes ígéretei meghozták gyümölcsüket,  szó szerint, és megalakult Ónarancsföldi Vazul első igazi királysága. A nép örült, és örömben az sem vetetett árnyékot a sommás kacajokra, hogy az addigi udvarrend teljes névsorát lecserélte Vazul, úgy, hogy lettek új udvarok, meg rendttartások, meg új holdak, és főleg napok. Ettől ugyan végül is csak több királyi ló, és még több felettvaló lett, de hát a nép érezte, hogy végre törődnek velük. Ekkor lett Ország is Ország, az addigi név nem volt eléggé saját. Értette mindenki.

Aztán sajnos a kis királyság felett gyülekezni kezdtek a felhők, mert Vazul, az ónarancsföldi úgy döntött, ami Zeurópában történik, az nem méltó Országhoz, így nosza nekiveselkedett, és megszerezte az akkor elérhető legokosabb udvari kincstárnokot. Bezáratta egy mély gödörbe, és naponta kétszer kérdéseket tett fel neki. A válaszokat feliratta egyik hűséges jobbjával, aki ugyan inkább balul sült el, de a reá bízott feladatot, miszerint a kapott válaszoknak az ellenkezőjét hirdesse ki törvénybe foglalva, végül is jól teljesítette. Igaz, előbb voltak gondok, mikor a kincstárnok szavait, miszerint kiadáscsökkentés, a hű jobbkéz úgy hirdette ki, hogy „sétnekköscsádaik”, de ezt hamar orvosolták azzal, hogy hibás kihirdetés után ripsz ropsz nyitottak egy új királyi irodát, Királyi Sétnekköscsádaik Hivatal néven, élén éles elméjű vezetővel, szolgálati lovaskocsival.

A mese itt nem ér véget kedveseim, a második, befejező rész hamarosan jön, és az izgalmak majd ott tárulnak elétek…

 

Szerző: usual man  2012.01.11. 16:15 4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://forditogep.blog.hu/api/trackback/id/tr333537256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adalberto Gellenzeeri 2012.01.12. 09:01:31

Aranyos. De a valóság még őrültebb, kínzóbb és fájóbb, mint a mese. Ma már semmi őrültség, logikátlan baromság nem létezik, amit az orbán kormány ne tenne meg. A következmények nem érdeklik Az Orbán rezsimet.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.01.12. 09:56:29

" Orbán Viktor szombattól Bulgáriában tölti egyhetes szabadságát a családjával. E hír azért érdekes, mert értesüléseink szerint a miniszterelnöknek a héten hivatalos programja lett volna Bonnban, ahol találkoznia kellett volna Angela Merkel német kancellárral. Úgy tudjuk, ezt személyesen mondta le a múlt héten, Brüsszelben.

Valami fontosért mehetett Bulgáriába?
2010. jún. 22. – Orbán Viktor szombattól Bulgáriában tölti egyhetes szabadságát a családjával. E hír azért érdekes, mert értesüléseink szerint a ...

Dr Schmitt letette esküjét 2010 június 29-én!

Orbán életrajza is maga a hazugság! 1989-1990 között azt írja a Pembroke College-ban tanulmányozta az angol liberális politika történetét. Nos erről, hogy nincs papírja az biztos, vagy félcédulája esetleg. Az igaz, hogy Soros ösztöndíjat kuncsorgott ki magának, de jól tudjuk követni Orbánt az Internet segítségével. 1989 október végéig a Fidesz szóvivője. videotorium.hu/hu/recordings/details/2219,A_Fidesz_II._kongresszusa 1989. november 18 videotorium.hu/hu/recordings/details/2226,Egy_politikai_palya_-_A_Fidesz_megalakulasa Egyszóval Orbán novemberben nem kezdte meg tanulmányozását egyáltalán, sőt a karácsonyt itthon töltötte, és másik életrajzában írja, hogy 1990 januárjában félbeszakította oxfordi "tanulmányozását" a közelgő választások miatt. "Hogyan tanulhat valaki Oxfordban, hogyan kaphat papírt erről, ha fizikálisan nincs ott. Nem szabad elfeledni 1989-1990-es tanévről van szó. Orbán máskor azt írja más életrajzában, hogy megszakította tanulmányait. webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:QG55abKSUjsJ:beszelo.c3.hu/01/11/07hegedus.html+Orb%C3%A1n+Viktor+1990+janu%C3%A1r&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu Orbán Viktor 1990. január első napjaiban érkezett haza Angliából. Formálisan nem volt tagja a vezetőségnek, miután az előző kongresszuson nem vállalta a jelöltséget oxfordi útja miatt, de természetesen minden választmányi ülésre meghívtuk. Azonnal nyakába vette az országot, rengeteg gyűlésen szerepelt, ahová nagy tömegeket vonzott. Hamar túlpörgetett állapotba került - a választmány végül határozatot hozott, hogy nem vezetheti maga az autót, amellyel a rendezvényekre hajtott" A fentiek azt sejtetik, hogy 1989 karácsonyát, szilveszterét nem töltötte itthon, ha ez igaz miért maradt Angliában, miközben a Pembroke College-ban nem volt hallgató. Mit hallgatot és kitől ebben az időszakban? Lényeg, hogy vissza már nem utazott, de a "diplomát" megkapta? Amit tudni kell a Pembroke College-ról: Ide vonják össze a volt gyarmatokról egyéb helyekről a későbbiekben számításba jöhető "fiatalokat" Sir Richard Dearlove (MI6) dekonspirálódását követően pont a Pembroke College főnöke lehetett, vajon miért? Igaz, nem Oxfordban, hanem Cambridge-ben. Mindenki gondolhat persze bármit. Sir Richard nyilatkozata szerint a hírszerző ügynökségek kedvenc toborzó helye a Pembroke College. *.telegraph.co.uk/news/celebritynews/1925383/MI6-chief-Sir-Richard-Dearlove-tells-all.html Piás állapotban mondja Sir Dearlove: Among the wines that Sir Richard - a graduate of Queens' College, Cambridge, a favourite recruiting ground for the intelligence agencies - and the 120 dinner guests could enjoy were the Mercurey blanc "Vieilles Vignes" Domaine Brintet 2000 and the Coudoulet de Beaucastel, Perrin freres, Cotes du Rhones 1998. April H. Foley és Soros György kapcsolata közismert, hát bizony a Parlamentből származó bizalmas, és titkos információk, vajon nem juthattak el Soros Györgyhöz? "

ROBERTO 2012.01.12. 10:30:52

@Seggszájú, bóvlista, simlis fidesz banda, húzás!: Úgy nézem te egy fizetett mocsok libsi bértollnok vagy, és minden címlapos cikkre odaszarsz, ahelyett, hogy anyádat szórakoztatnád...

Itt van cimborád írása, a legjobb cimborádé. Itt olvashatod:
mandiner.hu/cikk/20120112_kertesz_akos_mi_a_nyavalyanak

itt a lényeg: "...Holokauszt nem is volt, másodszor nem mi csináltuk, viszont nem volt elég alapos..."

Na, erre varrjál gombot, ezt írta Kerész Ákos ámerikában...

firka-river 2012.01.14. 14:53:35

Hol volt hol nem volt.
Volt (és van) egy ici-pici királyság.Ez a királyság annyira ici-pici minden tekintetben,hogy még királyságnak sem meri nevezni magát.pedig van koronája,királya,vannak hűi , vannak béresei,szóval minden ami egy ilyen mesketében dukál.
Egyszer aztán képzeld ,megtörtént a csoda. a nem túl öreg király megtudva,hogy nem minden bátor szabólegénynek jut vacsora követségeket küldött ide és oda, teljen meg csengő aranyakkal hona +persze boldoguljon a sok alatt és való,legyen nekik enni és unió.Hiszen a has valahol előbbre való,mint holmi privatizáció.
mivel ezek a követek szépen és igazul szóltak a sok híres hatalmak összefogtak.csengő bongó aranyakat zsákba rakattak és küldték küldték az icipici királynak.
Na lett is erre nagy haddelhadd. most aztán hogyan osszanak?Végre is megegyeznek.jöjjenek csak jöjjenek a segédek, a legények,a szűrszabó +mindenféle széplélek,garabonciások és okos vének. hiszen már csengő aranyakért dolgozhatnak a népek és nem mellékesen javul az a fránya fránya foglalkoztatási mérleg.
a folytatása a mesének? mint ahogy reméled!
A dobosok büszkén kidobolták:
" Mindenki aki akar segédet jelentkezzen! forrás temérdek és, hogy jól éljen mást sem kell tennie csak dolgoznia serényen!"
Az elosztást pedig az igazságos királyunk felügyeli szépen. mint ahogy ez elvárható egy ilyen mesében!
a folytatás?na, nem teljesen úgy mint reméled!
Hiszen temérdek dolga van szegénynek és persze nem mindig jók ezek a mindenféle alatt való népek.Na meg ezek az aranyak is. Igaz ugyan szépen csengenek,de ha náluk fabatkával élnek akkor ugye ezt kell odaadnunk a szegénynek?
szóval- ezt még Te is megérted -nem egyszerű ez .
De visszatérve e meséhez.
Nem tehetett mást e Jó lélek aranyelosztó kamarát építtetett, aranyosat szépet.Mert hát ugye had dolgozzanak a kamaráslegények és a kamaráslegény helyettesek és a segédkamarások és a segédkamarás helyettesek és a segédkamarás helyettes helyettes főosztályvezetők és a kamaraügyi előadók és a kamaraügyi előadók koordinálásáért felelős kis-kamarások és a mellék kamarások és a kis-kamarás kamarás ügyeket egyeztető bizottsági ülnökök(akik nem álnokok de nem ám!) és a kamarás osztályvezetők személyzetisei,tanácsadói és az Ő tanácsadóik és a személyzetisek személyzetisei és a mellékkamarai főcsoportfőnökök és az ő csoportfőnökeik és az alcsoportfőnökök és a koordináló főnökségek és a ...
Tovább is van mondjam még?
Mondjad!
És hogy mi jutott a bátor szabólegénynek?
Találd ki kérlek!
süti beállítások módosítása